Reisprogramma

Dag 1: Aankomst Guatemala Stad en transfer naar Antigua

Extra informatie:

Antigua is een van de mooiste koloniale steden van Centraal-Amerika. Verwacht zowel gecharmeerd als betoverd te worden door haar fascinerende historie. Het heeft door de eeuwen heen meer aardbevingen doorstaan dan enige andere stad in Centraal-Amerika en is daarna telkens opnieuw opgebouwd, iets wat goed terug te zien is als je door de stad loopt. Antigua heeft een perfecte mix van authentieke cultuur en op toerisme geïnspireerde voorzieningen. De koloniale stad ontvangt dan ook toeristen uit alle hoeken van de wereld, die vooral komen om van deze mix te genieten.

Overnachting:

Good Hotel. Een prachtig modern ingericht hotel met een gezellige binnenplaats. De eigenaren van dit hotel zijn voorstanders van duurzaam toerisme en een deel van hun opbrengsten gaan dan ook naar een lokale NGO.

Aantal Overnachtingen: 3
Opmerking:

Inbegrepen privé transport vanaf de luchthavennaar het hotel in Antigua

Dag 2: Stadswandeling door Antigua en bezoek aan een ‘chickenbus’-werkatelier

Na een nacht te hebben doorgebracht in Antigua en de jetlag is verdwenen, is dit de dag om op onderzoek uit te gaan! Verken eerst de hoogtepunten van Antigua door een begeleide stadswandeling en pak daarna een lokale bus naar Ciudad Vieja! De lokale bussen in Guatemala worden door toeristen ook wel ‘chickenbuses’ genoemd (in het Nederlands ‘kippenbussen’). Je hebt ze vast wel eens gezien op foto’s! In Cuidad Vieja bezoek je een werkatelier waar deze kippenbussen worden opgeknapt en aangepast. In hetzelfde dorp breng je ook bezoek aan een lagere school, die geheel wordt gerund door een lokale NGO.

Extra informatie:

De kippenbussen zijn oude Amerikaanse schoolbussen,  die in Guatemala worden gestript en kleurrijk worden geschilderd. In het werkatelier in het dorpje Ciudad Vieja kun je door deze excursie een echt kijkje nemen in het leven van de lokale bevolking.

Overnachting:

Je slaapt nog een nacht in het Good hotel.

Opmerking:

Inbegrepen transport en gids, deze excursie is echter niet privé en kan worden gedeeld met andere toeristen.

Dag 3: Marktbezoek en kookworkshop

Bezoek de lokale markt en neem vervolgens deel aan een kookworkshop waarbij je typische, lokale lekkernijen leert maken. Tijdens het shoppen voor de ingrediënten en het koken word je uitgebreid geïnformeerd over de cultuur en de geschiedenis van Guatemala.

Extra informatie:

De Guatemalteekse keuken wordt gekenmerkt door verse ingrediënten en een overvloed aan tropische fruit- en groentesoorten. De meeste gerechten zijn gebaseerd op maïs, het hoofdbestanddeel van vele gerechten van de Maya-bevolking.

Overnachting:

Je slaapt nog 1 nacht, de laatste in het Good Hotel.

Opmerking:

Je bezoekt de markt in Antigua, maar de kookworkhop wordt gegeven in het aangrenzende dorpje Jocotenango. Je reist samen met de gids van de markt naar Jocotenango in een tukctuk of lokale bus.

Dag 4: Van Antigua naar het meer van Atitlan.

Neem nog een wandeling door de stad of beklim de heuvel van Cerro de la Cruz voor een laatste blik op de vallei van Antigua voordat je doorreist naar Panajachel, een dorpje aan het prachtige meer van Atitlan.

Extra informatie:

Het meer van Atitlan is een diep en breed meer dat wordt omringd door vulkanen. Rondom het meer liggen veel kleine dorpjes, die bewoond worden door verschillende inheemse Maya-bevolkingsgroepen. Zij dragen nog steeds hun traditionele kleding en leiden een traditioneel leven.

Overnachting:

Jenna’s river bed and breakfast.  Je overnacht in een Yurt! Dit hotel bevindt zich op een locatie iets buiten het dorp Panajachel, met een prachtig uitzicht over het meer.

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Inbegrepen privé transport. Eventueel kan een extra bezoek aan San Juan Comalapa of Iximche worden ingepland.

Dag 5: Boottocht op het meer van Atitlan

Vandaag ga je samen met de gids op pad! Met een tuktuk reizen jullie samen naar San Antonio Palopo. Na een korte verkenning van dit dorpje, dat bekend staat om zijn traditionele keramische ateliers, begint je boottocht over het meer. Het meer van Atitlan is omringd door drie vulkanen en vele mooie dorpjes, elk met hun eigen, unieke charme. Je bezoekt San Juan la Laguna en Santiago Atitlan.

Extra informatie:

San Juan la Laguna wordt bewoond door mensen van de Maya Tzutujil bevolking en staat bekend om textiel, speciale natuurlijke verftechnieken, weefsters, medicinale planten en legenden. Overal zijn muurschilderingen te zien, waarin je het dagelijkse leven, de geschiedenis en gebruiken de lokale bevolking van San Juan la Laguna kunt ontdekken.

Overnachting:

Je slaapt nog een nacht in de B&B van Jenna.

Opmerking:

Inbegrepen privé boottocht en begeleiding van een gids.

Dag 6: Panajachel naar Antigua, via Chichicastenango.

Vandaag reis je terug naar Antigua, maar niet zonder eerst een bezoek te brengen aan de grootste markt van Centraal-Amerika: Chichicastenango. Samen met de gids ontdek je de minder bekende delen van de markt en de stad. Aan het eind van de dag reis je terug naar Antigua waar je overnacht.

Extra informatie:

Chichicastenango staat bekend als een van de grootste inheemse openlucht markten van Centraal-Amerika. De kleurrijke marktdagen worden gehouden op donderdag en zondag en bezoekers kunnen hier allerlei typische producten uit de regio vinden. De meerderheid van de lokale bevolking van Chichicastenango spreekt de inheemse Maya-taal K’iche. Naast de markt zijn er in Chichicastenango twee interessante koloniale kerken te zien, waar een mix van het katholieke en het Maya-geloof wordt uitgeoefend. Op de kerktreden zijn vaak Maya-priesters te zien, die typische rituelen uitvoeren en wierook branden.

Overnachting:

Good Hotel

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Inbegrepen is privé transport en privérondleiding door gids. Zoals vermeld, wordt de markt van Chichicastenango alleen gehouden op donderdag en zondag. Dit bezoek moet dus in het reisschema passen. Indien dit niet mogelijk is, kan een ander dorpje worden bezocht of het bezoek aan de markt kan op een andere dag worden ingepland, zolang dat mogelijk is in de planning van de reis.

Dag 7: Van Antigua naar Coban

Op deze dag reis je van Antigua naar Coban. Geniet tijdens de reis van een prachtig bergachtig landschap. Je rijdt met een privéchauffeur door de provincie Alta Verapaz, het land van de Rabinal Maya’s. In dit bosachtige gebied vind je mysterieuze grotten en turquoise lagunes.

Extra informatie:

De stad Coban is gelegen in de provincie Alta Verapaz en wordt beschouwd als een van de mooiste provincies van Guatemala met veel natuurschoon. Je vindt er niet alleen verschillende grotten en rivieren, maar ook een overvloed aan natuurlijke bronnen, zoals Semuc Champey.  De hele provincie heeft prachtige bossen waar zowel de Quetzal, de nationale vogel van Guatemala als de nationale bloem, de Monja Blanca-orchidee kunnen worden gevonden.

Overnachting:

Hotel Casa Gaia of Hotel Casa Q´eqchi. Beide kleine familiehotels met super vriendelijk personeel. De ene heeft een prachtige tuin, de andere heeft een geweldige locatie in het centrum van de stad.

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Inbegrepen is privé transport.

Dag 8: Semuc Champey

Je brengt onder begeleiding van een gids een bezoek aan de unieke waterpoelen van Semuc Champey en de grotten van Kamba. Enkel verlicht met kaarslicht waad je door een gedeeltelijk ondergelopen grot. Daarna beklim je een heuvel die uiteindelijk naar een prachtig uitkijkpunt leidt. Uiteraard ga je ook heerlijk zwemmen in het heldere water. Aan het eind van de dag keer je terug naar Coban voor een extra overnachting.

Extra informatie:

Semúc Champey, wat ‘waar de rivier zich onder de stenen verstopt’ betekent, bestaat uit een reeks kleine, turquoise poelen, die worden omringd door een dichte jungle. Deze kleine waterpoelen, ongeveer tussen 1 en 4 meter diep, zijn met elkaar verbonden door een kleine ondergrondse rivier, die uitmondt in een grot.

Overnachting:

Nog 1 nacht in het familiehotel.

Opmerking:

Inbegrepen privé transport, begeleiding van een gids, entreegelden en picknicklunch.

Dag 9: Van Coban naar El Remate

Vandaag gaat de reis naar El Remate, een klein, rustig dorpje dat aan de oostkant van het meer Petén Itzá ligt. Hier kun je zwemmen in het meer of op eigen gelegenheid een mooie wandeling maken in Biotope Cerro Cahu, een klein natuurpark in de buurt van El Remate.

Extra informatie:

El Remate ligt in de provincie Peten. De provincie Petén heeft een grote rijkdom aan Maya-archeologie en biodiversiteit, het is een plek vol met fauna en flora.

Overnachting:

La casa de Don David. De locatie biedt een prachtig uitzicht op het meer. Alles suites hebben een eigen terras met hangmat. Het ontbijt is inbegrepen.

Aantal Overnachtingen: 3
Opmerking:

Inbegrepen privé transport

Dag 10: Yaxha

Vanuit het hotel in El Remate vertrek je samen met je gids naar Yaxhá. Deze Meso-Amerikaanse archeologische vindplaats wordt beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van de Maya-wereld. Na het verkennen van Yaxhá,reis je met de boot over het meer van Yaxha naar Topoxté,een andere Maya-site dat op een eiland ligt.

Extra informatie:

Yaxha is minder bekend dan Tikal,maar zeer indrukwekkend. Deze archeologische site heeft twee piramides, evenals twee balvelden. Daarnaast vind je er steles, altaren en andere goed bewaard gebleven monumenten. Topoxté is kleiner en de structuren hier dateren uit delate postklassieke periode.

Opmerking:

Inbegrepen privé transport, gids, entree en boot.

Dag 11: Tikal zonsopgangsexcursie

Vandaag een hele vroege start, maar het is de moeite waard. Verken Tikal voordat de massa’s toeristen komen! Loop door de jungle terwijl de dierenwereld wakker wordt, je hoort de vogels, de howlermonkies en de vele andere dieren in de jungle. Beklim  een van de hoogste tempels voor een prachtige zonsopgang.

Extra informatie:

Tikal is een van de grootste centra van de Maya-beschaving. In deze geweldige oude stad kun je genieten van de vele piramides, die zeer goed bewaard zijn gebleven. Tikal wordt omringd door meer dan 500 vierkante kilometer jungle. Het is het bekendste culturele en natuurlijke natuurpark van Guatemala.

Opmerking:

Prive transport, gids en entree inbegrepen.

Dag 12: Lokale vlucht naar Guatemala stad

Bezoek in de ochtend het eiland Flores of relax in de hangmat en geniet nog even van het uitzicht op het meer van Petén Itzá. In de middag neem je een lokale vlucht terug naar Guatemala-Stad.

Overnachting:

Hotel Barcelo. In het centrum van Guatemala-Stad (zone 10). Zona 10 staat ook wel bekend als Zona Viva. Het heeft veel winkels, restaurants en uitgaans gelegenheden. Het ligt op slechts 10 minuten rijden van het vliegveld.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Inbegrepen binnenlandse vlucht en privétransport naar en van het vliegveld.

Dag 13: Naar het vliegveld van Guatemala-Stad

Het is tijd om afscheid te nemen van dit prachtige land. Je wordt opgehaald door een privétaxi, die je naar de luchthaven brengt voor je vlucht naar huis of je volgende bestemming. Adios!

 

(exclusief internationale vlucht) 13 dagen
vanaf2025,00
Reisvoorstel aanvragen

Deze reis is natuurlijk ook geheel naar jouw wensen aan te passen.
Genoemde prijzen zijn per persoon en gebaseerd op het laagseizoen.