around the world travel

Rondreis Oeganda

 

Vraag gratis jouw reis op maat aan

5 redenen om op reis te gaan naar Oeganda

Oeganda is nog vrij onbekend als vakantieland maar  het biedt ongekende mogelijkheden. Niet voor niets wordt het de Parel van Afrika genoemd! Tineke, onze Travel Specialist voor dit bijzonder land, heeft een aantal redenen onder elkaar gezet om jou te overtuigen om een keer op reis te gaan naar Oeganda.

Er is zoveel te zien en te ondernemen, maar de 5 belangrijkste redenen om af te reizen naar dit prachtige Oost-Afrikaanse land zijn de volgende:

 1. Gorilla en chimpansee trekking

Uganda apen - rondreis Oeganda Around The World TravelOeganda is vooral bekend om de trektochten naar de gorilla’s en chimpansees. In Bwindi Impenetrable Forest bevinden zich 36 gorilla groepen op verschillende plekken. De rust en vrede die deze dieren uitstralen is met geen pen te beschrijven. De berggorilla’s zijn één van ’s werelds meest bedreigde primaten. Er zijn nog maar circa 880 van deze prachtige dieren in leven. Samen met een gids start je ’s morgens vroeg een avontuurlijke wandeling door dit tropische regenwoud. Klimmen en klauteren langs modderige paden en over omgevallen boomstammen is dus niet uitgesloten en deel van het avontuur. Hoe lang het duurt voordat je de gorilla’s tegenkomt is nooit te zeggen. Je kunt slechts één uur bij de primaten blijven, zodat ze niet te erg gestoord worden in hun habitat. Een bezoek aan de berggorilla’s is prijzig. De Oegandese overheid heeft hier bewust voor gekozen om te voorkomen dat horden toeristen deze prachtige primaten ontmoeten. De inkomsten worden gebruikt om de Nationale Parken en haar gorillafamilies te beschermen. Zo draag ook jij een steentje bij!

Chimpansees zijn met name te vinden in Kibale Forest, één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika. In het bos leven 13 verschillende primaten. Bijna nergens in Afrika leven zo veel verschillende primaten in één bos. Hier leven meer dan 1000 chimpansees in het wild. Een chimptracking in Kibale Forest biedt de meeste kans om deze bijzondere primaten in hun natuurlijke habitat te zien. Maar ook in het uitgestrekte Budongo Forest, op de weg naar de Murchison watervallen, leven 600 chimpansees. De trek is hier op vlakker land en nog niet zo bekend als Kibale, dus zeker aan te raden!

 1. Activiteiten rondom de Nijlrivier bij Murchison Falls

Uganda Murchison falls - rondreis Oeganda Around The World TravelHet Murchison Falls National Park is het grootste Oegandese wildpark en wordt door de machtige rivier de Nijl in tweeën gespleten. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika! Rondom de Nijl en in het park zijn veel mooie activiteiten te ondernemen. De rivier de Nijl stroomt dwars door het park, waardoor er naast jeepsafari’s ook bootsafari’s mogelijk zijn.

Maak allereerst een wandeling op de top van de waterval, hier zie je wat kracht is! Miljoenen liters water vallen door een zes meter nauwe spleet met immens kabaal naar beneden. Per seconden stroomt er precies 360.000 liter water doorheen. Vanaf de top is er een prachtig uitzicht over de watervallen en de enerverende omgeving.

Geniet daarna van een rustige boottocht naar de voet van deze machtige waterval. Nijlpaarden, krokodillen, buffels, giraffen, bavianen en zelfs olifanten volgen je tocht over de rivier. Ook voor de vogelliefhebbers is er van alles te zien, want dit park bevat wel 450 bijzondere vogelsoorten.

Mocht je wat meer tijd hebben, kun je ook een boottocht stroomafwaarts maken naar de delta van Lake Albert. Een waar paradijs voor vogelsoorten als kingfishers, bee-eaters, goliath herons, african jacana’s, african fish eagles en met een beetje geluk zie je zelfs de zeldzame schoenbekooievaar. De nijlpaarden zwemmen om je heen, wuivende palmen en papyrus op de oevers worden geschaduwd in het heldere water, en de uitzichten op de uitgestrekte delta zijn waanzinnig mooi!

 1. De Big Five in de wildparken

Uganda Ziwa Rhino - rondreis Oeganda Around The World TravelNaast de primatentrekken en de machtige Nijlrivier, biedt Oeganda ook prachtige parken, beschermde gebieden en opvangcentra aan waar je volop kunt genieten van de vele wilde dieren. In Queen Elizabeth National Park word je verrast door de leeuwenfamilies die zich graag verschansen in de oude vijgenbomen. Een ongebruikelijke gewoonte voor leeuwen. Het wildpark is het meest wildrijke van Oeganda. Hier tref je onder andere kuddes olifanten, buffels, bavianen, leeuwen en vele antilopen aan, waaronder de Oeganda Kob (een antiloop die aan de impala doet denken). De mannetjes houden er een harem van zo’n twintig vrouwtjes op na en verdedigen hun gebied vurig tegen mededingers.

Een jeepsafari door het glooiende landschap van Murchison is als rijden door het paradijs. Overal om je heen zie je antilopen, giraffen, buffels en wrattenzwijnen. Ook worden er steeds meer leeuwen en luipaarden gesport. Het landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Het is dan ook de olifant die ervoor heeft gezorgd dat de palmen tot in Murchison Falls zijn gekomen, doordat de dieren de vruchten in Zuid – Soedan eten en de zaden in de maag meenemen om deze vervolgens weer te laten gaan op de Oegandese savanne vlaktes.

Kidepo Valley National Park is wat verder weg gelegen, tegen de grens aan met Zuid-Soedan en Kenia, maar de tocht ernaar toe is zeker de moeite waard! Uitgestrekte savannes onderbroken door rotspartijen (‘kopjes’) en in de verte loodrechte granieten bergen, geven het park landschappelijk de fraaiste panorama’s van Oeganda. Tel daarbij het zeer geringe aantal toeristen op en je komt tot een absolute parel die klaar is om ontdekt te worden! Het park is in 2016 door CNN uitgeroepen tot het beste safaripark van Afrika. Kidepo Valley is één van de weinige parken waar men echt in alle rust kan genieten van de natuur en het wildleven. Met een gemiddelde van 16 bezoekers per dag is de kans klein dat er veel andere toeristen aanwezig zijn. Speur naar dieren die men nergens anders in Oeganda treft zoals de grootoorvos, gestreepte hyena, aardwolf, caracal, jachtluipaard en wilde hond. Uiteraard zijn ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten.

 1. Bijzondere inheemse stammen

Uganda Karamoja manyatta - rondreis Oeganda Around The World TravelIn de uitgestrekte regio van Karamoja in het noordoosten van Oeganda leven verschillende stammen behorende tot de Karamojong. Deze bijzondere cultuur is al eeuwenoud en nauwelijks veranderd door de eeuwen heen. De mensen wonen in hutjes gemaakt van boomtakken rondom de kraal waar het vee ‘s avonds verzameld wordt. Deze hutten worden omringd met een dikke “muur” van takken, waar vijanden niet doorheen kunnen komen! De Karamojong dragen kleurrijke kleding, gekke hoofddeksels en Maasai omslagdoeken. De vrouwen zijn erg waardevol hier: een man moet zeker 150 koeien betalen om zijn geliefde te kunnen trouwen, maar daar krijgt hij dan ook een sterke vrouw voor terug die gemiddeld 15 kinderen voor hem baart en hun huisje zelf bouwt!

In deze regio worden duurzame activiteiten georganiseerd, waarbij de opbrengst ten goede komt van de ontwikkeling van het gebied. Theo Vos, een zoon van een oud Nederlandse Missionaris en Karamojong moeder, heeft zijn leven toegewijd aan het conserveren van zijn voorouderlijke cultuur en een prachtig programma opgezet van sportieve en culturele excursies.

Een bezoek aan een traditionele Manyatta mag zeker niet missen in je reis door Oeganda. Een Manyatta is een kluster van huisjes waar de gehele familie bij elkaar woont, van opa en oma tot de kleinkinderen. Bij aankomst is men al druk bezig met het melken van de dieren, sorgum malen, yoghurt schudden, lokale bieren brouwen en hutten bouwen. De mannen en vrouwen begroeten je op een uiterst vermakelijke manier door actief je hand te schudden en vele zegeningen te herhalen. Je wandelt door de Manyatta en ziet de hutjes ook vanbinnen. Tot slot voeren de jongeren traditionele dansvormen voor je uit waarbij het gehele dorp uitloopt en er vrolijk gelachen wordt. Het bezoek wordt begeleid door een Engelstalige gids en voelt geen moment toeristisch.

Je kunt ook mee op een traditionele jacht met pijl en boog, vallen en speren. Of de avond (en zelfs de nacht) doorbrengen in een traditionele “kraal” ver verwijderd van de dorpjes, waar oudere en jongere herders bij zonsondergang koeien, geiten en schapen verzamelen. Zie hoe de dieren gemolken worden en luister naar de mooie verhalen rondom het kampvuur. In de prachtige omgeving worden verschillende ochtendwandelingen alsmede meerdaagse trekkingen naar de hoogste pieken van Karamoja georganiseerd. Tijdens de wandelingen geniet je van schitterende vergezichten, watervallen, diverse zeldzame vogelsoorten, apen en leer je over de verschillende stammen die in de bergen leven.

 1. Bergbeklimmen

Ook de bergliefhebbers komen aan hun trekken in Oeganda. Het Rwenzori gebergte is het derde hoogste gebergte in Afrika en wordt ook wel ‘Mountains of the Moon’ genoemd. Het ligt in het Rwenzori National Park dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en bijna 1000 km2 beslaat. Het gebied wordt verdeeld in 6 pieken. De Margherita Piek is de hoogste piek van 5109 meter en ligt in het gedeelte dat Mount Stanley genoemd wordt. De andere pieken zijn de Mount Speke (4.890 m), Mount Baker (4.843 m), Mount Emin (4.798 m), Mount Gessi (4.715 m) en Mount Luigi di Savoia (4.627 m). Deze 6 toppen zijn permanent met sneeuw bedekt. Alle toppen zijn te beklimmen. Dit is een geweldig en veelbelovend avontuur, maar vergt echter wel ervaring en een goede lichamelijk conditie. Voor de minder ervaren bergbeklimmers is er ook genoeg te beleven in het gebied. Er zijn namelijk tal van kortere en minder zware tochten die gedaan kunnen worden. Daarnaast is het park ook voor flora en fauna liefhebbers een zeer aantrekkelijke plek.

Mount Elgon, een uitgestorven vulkaan, ligt op de grens met Kenia. De berg is langs beide landsdelen te beklimmen en erkend als nationaal park. Mount Elgon telt in totaal vijf belangrijke pieken: Wagagai (4321m), Sudek (4302m), Koitobos (4222m), Mubiyi (4211m) en Masaba (4161 m). Het gebergte bestaat uit verschillende natuurfenomenen zoals grotten, warmwaterbronnen, watervallen en imponerende bergpieken en rotsformaties. Naast 300 verschillende vogelsoorten leven er op de hellingen van de berg ook olifanten, luipaarden, hyena’s en diverse antilopen. Mount Elgon is in vergelijking met het Rwenzori gebergte relatief makkelijk te beklimmen en vormt dan ook een goed alternatief voor de minder ervaren klimmer. Verschillende wandeltochten met ervaren gidsen en dragers zijn mogelijk. De tochten variëren van 1 tot 7 dagen om het hele gebied te verkennen.

Aan de rand van Mount Elgon National Park liggen de beroemde watervallen van Sipi Falls. Op een hoogte van 1600 meter is het klimaat er overdag zeer aangenaam en is het dan ook heerlijk uitrusten met een boek in één van de accommodaties. Sipi Falls behoort tot de vruchtbaarste gebieden van Oeganda en is dan ook ontzettend groen en weelderig, met vele bloemen en plantensoorten, waartussen kleurrijke kameleons zich verschuilen. Voor reizigers die net iets meer tijd te besteden hebben en graag ‘het echte’ Oeganda willen ervaren is Sipi Falls een fantastische stop in het weinig bezochte Oosten van Oeganda!

Ben je overtuigd? Vraag dan (vrijblijvend) jouw Rondreis op maat aan voor Oeganda?

Wil je een unieke reis door Oeganda maken? En wil je een rondreis eventueel op maat laten maken? Laat je bijzondere vakantie in Oeganda dan samenstellen door Tineke; onze specialist ter plaatse voor een mooie en bijzondere vakantie; vrijblijvende aanvraag reis op maat Oeganda.

Aanbevolen reizen

 • Reis op maat door Oeganda

  ONTWERP JOUW Reis op maat voor Oeganda SAMEN MET ONZE Locale travel specialist
  • Jouw eigen unieke rondreis door Oeganda
  • Jouw wensen, onze kennis, jouw avontuur
  • Uiteraard voor een eerlijke prijs
  Bepaal zelf het aantal dagen
  vanaf1250,00
  Bekijk de reis