Compleet op avontuur

Naar Myanmar

Praktische informatie Myanmar

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR myanmar.

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Myanmar. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Myanmar

Myanmar kent geen zomertijd.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Laos 6 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Laos 5 uur later
Laos valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Myanmar

Voor je reis naar Myanmar heb je een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na aankomst in Myanmar.

Voor Myanmar heb je een visum nodig. Een visum voor Myanmar kun je makkelijk aanvragen via CIBT VISAS.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan wel eens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort en een visum.

VEILIGHEID EN REISADVIES Myanmar

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Myanmar

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Myanmar

Waar je slaapt in Myanmar is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Myanmar

Je gebruikt in Myanmar de Myanmarese Kyat, afgekort MMK. Pinnen is inmiddels mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas en Visa creditcards. Een creditcard als betaalmiddel is niet mogelijk, wel om geld op te nemen. Dollars en Euro’s zijn een veel geaccepteerd betaalmiddel. Houd er rekening mee dat het in- en uitvoeren van Kyats bij wet verboden is in Myanmar.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Myanmar

De netspanning in Myanmar is 230 volt. Myanmar gebruikt stopcontact type C, D, F en G. Voor stekker D en G heb je een wereldstekker nodig, op stopcontact C en F past je Nederlandse stekker. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Birmaans is de officiële taal in Myanmar. Daarnaast wordt er veel Engels gesproken.

Internet en telefoneren

Myanmar loopt betreft de ontwikkeling van communicatiemiddelen ten opzichte van Europa echt achter. Je mobiel werkt niet altijd en de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Dus check van te voren hoe je de kosten laag kan houden door bijvoorbeeld een lokale simkaart te kopen. Hiermee kan je lokaal bellen.

Ook internet is beperkter beschikbaar, vaak onbetrouwbaar qua verbinding en traag. Jouw hotels zullen vaak wel over internet beschikken, maar het is niet altijd vanzelfsprekend.

De keuken

Zoals in bijna alle Aziatische landen wordt ook in Myanmar veel rijst gegeten. Noedels met groente, vlees en vis is ook een populair gerecht. De Birmese keuken is lang niet zo uitgebreid en verfijnd als bijvoorbeeld in Thailand. Wel vind je hier overheerlijke en verse salades en fruit. Tevens wordt er veel thee gedronken. Het eten en de (lokale) drankjes zijn spotgoedkoop. Gaat u bij eetstalletjes eten, dan heeft u voor een paar euro (ca. 1000 Kyat) al een maaltijd. Kiest u ervoor om te dineren in een hotel/goed restaurant, dan ligt dit bedrag hoger (ca. 4000 Kyat). De drankjes kosten ca. € 1 – 2 (met uitzondering van buitenlandse alcohol). De meeste restaurants sluiten vroeg (rond 21.00 uur). 

Feestdagen

Myanmar kent veel (voornamelijk Boeddhistische) feesten en festivals. Met name tijdens volle maan worden er in veel plaatsen activiteiten georganiseerd. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerstvolgende werkdag een vrije dag.

klimaat BESTE REISTIJD VOOR Myanmar

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Er kan veel overlast ontstaan tijdens het regenseizoen in Laos. Straten lopen vol, plus de temperatuur loopt dan ook nog eens behoorlijk op. Wij adviseren om vanaf november tot en met maart Laos te bezoeken, dit is buiten het regenseizoen en de temperatuur ligt rond een aangename 32 graden Celsius.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes.

Laos heeft geen kustlijn. Het land heeft een  savanneklimaat. Het hele jaar komt de temperatuur onder de 18 graden Celsius. In het savanneklimaat valt in het droge seizoen minder dan 60 millimeter per maand.

Temperaturen
De vele hoogteverschillen in Laos zorgen voor een wispelturig neerslagbeeld, waarbij de loefzijde van een berg soms dagenlang geteisterd wordt door regenbuien en de lijzijde op het zelfde moment dagenlang vrijwel droog is. In de lager gelegen gebieden varieert de maximumtemperatuur gemiddeld van 26 tot 30 graden in de wintermaanden tot waardes van 33 tot 38 graden in de heetste maand (april).

Regenseizoen
Er is een flink verschil in het aantal dagen met neerslag en de hoeveelheid regen die in de droogste maanden december en januari valt en de hoeveelheden neerslag die in de periode mei tot en met september gemeten worden. In oktober slaat het weer snel om als er droge lucht vanuit het noorden aangevoerd wordt. Regen is vanaf dat moment een verschijnsel waar je tot april nog maar weinig mee te maken krijgt.

Orkanen
Laos heeft tijdens het orkaanseizoen (dat loopt van juni tot december) een kans op orkanen. Laos ligt in de aanvoerroute, maar omdat het land wat verder landinwaarts ligt en ‘beschermd’ wordt door bergen, valt het aantal orkanen dat daadwerkelijk met orkaankracht Laos bereikt heel erg mee.

VLIEGTICKETS NAAR Myanmar

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Myanmar

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Myanmar en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Laos

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Myanmar

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Het kan ‘s avonds afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Myanmar dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan en regenkleding/poncho tijdens het regenseizoen. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel– klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Myanmar

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.