Compleet op avontuur

Naar Argentinië

Praktische reisinformatie Argentinië

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Argentinië

Hier lees je alle praktische reisinformatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Argentinië. Wij doen uiteraard onze uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan ook contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Argentinië

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Argentinië 4 uur vroeger
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Argentinië 5 uur vroeger
Argentinië valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

* Argentinië heeft zelf geen zomer- of wintertijd.

PASPOORT & VISUM VOOR Argentinië

Je hebt voor je reis een paspoort nodig. Met alleen een ID-bewijs kun je niet reizen. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na de terugkomst.

Voor deze bestemming heb je geen visum nodig als je niet langer dan 90 dagen in Argentinië verblijft, wel moet je in het bezit zijn een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS

VEILIGHEID EN REISADVIES Argentinië

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kunt u terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Argentinië

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts. Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Argentinië

Waar je zult slapen  is helemaal afgestemd op de reis die samen is gesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilde gaan organiseren die wij zelf zouden maken; een fijn accommodatie is dan dus ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Argentinië

Je gebruikt in Argentinië de Argentijnse Peso, afgekort ARS. Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een bankpas. Een creditcard, Visa en Mastercard, als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden, probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Argentinië

De netspanning is 220 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. In de meeste stopcontacten in Argentinië passen stekkers met twee of drie (geaarde) platte polen en stekkers met twee dunne ronde polen. Nederlandse stekkers met dikke polen zijn niet direct bruikbaar. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Spaans is de officiële taal in Argentinië. Daarnaast wordt er op kleine schaal Guaraní en Quechua gesproken.

Internet en telefoneren

Je bent in Argentinië en je wil graag mobiel bellen, hou er dan rekening mee dat je belt vanuit het GSM 850/1900 netwerk. Het landnummer van Argentinië is +54.

Het is voor vele verre landen, dus ook voor Argentinië,  het gunstigst om een losse SIM-kaart te kopen als je een simlockvrij toestel hebt. Je krijgt tijdelijk een ander nummer. Bewaar je eigen SIM-kaart goed! Je kunt bij een telefoonwinkel (locuritorio) van Claro, Movistar of Personal een SIM-kaart en prepaid beltegoed kopen waarmee je ook kunt internetten. Neem wel even je identiteitsbewijs mee. Veel hotels, cafés en restaurants beschikken over gratis WiFi. Houd er rekening mee dat het internet over het algemeen, en zeker buiten de grote steden, een stuk trager is dan in Nederland en België, zowel via roaming als via WiFi.

Een handige app die je thuis al kunt downloaden is maps.me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

De keuken

Argentinië heeft een gevarieerde internationale keuken, waarbij de Spaanse en Italiaanse invloeden het grootst zijn. In het land hebben veel streken hun eigen lokale specialiteiten. In Patagonië eet men bijvoorbeeld estofado, een ragout van schapenvlees, gekookte aardappelen en uien. De nationale passie van Argentinië is rundvlees. In restaurants en buiten op straat maken de parrillas (vleesroosters) overuren, en op zondagmiddag verzamelen vrienden of familie zich in de tuin of een park voor een asado: een festijn van enorme stukken geroosterd vlees op een open vuur. Het grillen is mannenwerk en het gebruik van kruiden en specerijen is taboe.

Een typische lokale drank is mate, een stimulerende kruidenthee met een sterke bittere smaak. Zij wordt getrokken van kleingesneden heester blaadjes en -takjes (yerba) en warm water. Liefhebbers van wijn komen ruimschoots aan hun trekken in Argentinië, de beste druivensoorten groeien rondom Mendoza en Cafayate.         

         

Feestdagen

Argentinië heeft vele tradities en het hele jaar door zijn er festiviteiten, van katholieke feestdagen tot indianen processies en gaucho feesten. Door de mix van verschillende volkeren, culturen en godsdiensten hebben bepaalde feesten een bijzonder karakter gekregen. Zo is Palmzondag in de noordelijke Argentijnse provincie Jujuy een mengeling van indiaanse mystiek en katholicisme.

Europese immigranten tradities worden ook gekoesterd en levend gehouden. In het noordelijk deel van Argentinië wordt in februari carnaval gevierd. In Patagonië viert de Welshe gemeenschap rond het plaatsje Trelew haar Eisteddfod-festival, een eeuwenoude competitie van dans, zang en dichtkunst uit Wales. Begin oktober komen veel Argentijnen van Duitse origine naar Villa Belgrano, voor het Oktoberfest met Beierse muziek, korte lederhosen, drumbands, volksdans en zuurkool met worst. Tijdens het weekend rond 11 november viert Argentinië de Dag van de Traditie. In alle steden demonstreren de gaucho’s hun paardrijkunsten en hullen zij zich in prachtige klederdracht.

Klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Argentinië

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

De beste tijd om Argentinië te bezoeken, is tijdens het voorjaar van Argentinië (in september en oktober) of in het najaar (in april en mei).

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Door enorme verschillen in ligging ten opzichte van de evenaar, de hoogteverschillen en de variaties in het landschap zorgen dat Argentinië meerdere klimaatzones telt. Het grootste deel van Argentinië kent relatief droge woestijn- en steppe klimaten. Dit geldt vooral voor de pampa’s in het centrale deel van Argentinië.

De Andes Zones en Patagonië in het zuiden van Argentinië kennen vooral gematigde mediterrane en zeeklimaten, met op de hoogste toppen een hooggebergteklimaat. De hoogst gelegen gebieden hebben te maken met eeuwige sneeuw en het zuiden kent ook een enorme permanente ijskap: de Campo de Hielo Sur oftewel de Zuid-Patagonische IJsvlakte.

Omgekeerde jaargetijden
Omdat Argentinië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de jaargetijden precies tegenovergesteld aan de onze. Als het bij ons winter is, is het in Argentinië hartje zomer en als het bij ons lekker zomers is, ondergaat Argentinië de koele wintermaanden. Het verschil tussen de seizoenen is wat betreft temperatuur groter naarmate je meer zuidwaarts gaat.

Wind
Argentinië heeft geen last van orkanen. De orkanen die in het Atlantisch gebied ontstaan, trekken vooral naar het gebied rond de Kreeftskeerkring. Wel kent het land een aantal andere wind fenomenen zoals de viento zonda (zondawind).

Neerslag
De regenval verschilt enorm in Argentinië. Het zuidwesten en westen van het land zijn uitgesproken droog en in het zuiden en in de bergen van de Andes valt een redelijk deel hiervan in de vorm van sneeuw. Het subtropische noordoosten, langs de grensgebieden met Brazilië en Paraguay, is veel natter dan de rest van het land.

VLIEGTICKETS NAAR Argentinië

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Argentinië

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Argentinië en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Argentinië

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Argentinië

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen is. Wij raden aan om warme kleding mee te nemen. Wind- en waterdichte kleding is ook zeker een aanrader. In de Argentijnse bergen kan het flink koud worden namelijk. In het zuiden van Argentinië is het klimaat echt onberekenbaar. Hier moet je zelfs met sneeuw rekening houden. Wij raden dan vooral aan om laagjes over elkaar te dragen. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN voor Argentinië

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel  – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Argentinië

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Dit zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.