Compleet op avontuur

Naar Botswana

Praktische reisinformatie Botswana

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Botswana.

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Botswana. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Botswana

Botswana is een perfect land om naar toe te gaan als je geen jetlag wilt hebben.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Botswana 1 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Botswana gelijk aan de tijd in Nederland/België
Botswana valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Botswana

Je hebt voor je reis naar Botswana een paspoort nodig. Met alleen een ID-bewijs kun je niet reizen. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na de terugkomst uit Botswana.

Voor Botswana heb je geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming.

De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS

VEILIGHEID EN REISADVIES Botswana

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Botswana

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Botswana

Waar je slaapt in Botswana is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden willen maken. Een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Botswana

Je gebruikt in Botswana de Botswaanse Pula, afgekort BWP. Pinnen is alleen mogelijk in de grotere steden met een Visa bankpas. Een creditcard (Visa en Mastercard) als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden; probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat Euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Botswana

De netspanning in Botswana is 220/240 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. De Botswaanse stekker (D,G of M) is vaak onderdeel in een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Engels is de officiële taal in Botswana. Daarnaast wordt er op kleine schaal Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa gesproken.

Internet en telefoneren

Botswana heeft een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. Er is geen dekking in nationale parken. Check bij je eigen provider of er een roaming overeenkomst is met een mobiele telefoonmaatschappij in Botswana (bijv. BeMobile, Mascom of Orange). 

De meeste hotels in Botswana hebben inmiddels WiFi. Je moet er rekening mee houden dat er geen WiFi is in tentenkampen en natuurparken. In de steden en toeristische plaatsen vind je overal internetcafés. Een aanrader is om de Maps.me app te downloaden. Je kan heel makkelijk plattegronden downloaden en ze offline gebruiken.

De keuken

Botswana heeft niet echt beroemde nationale gerechten. Het is een mengelmoes van de traditionele en de Engelse ‘keuken’.  Doordat het land heel droog is, groeit er nauwelijks iets en wordt alles geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika. In de grote steden kun je goed internationaal eten. Voor iedereen genoeg keuze, van goedkope pizza restaurants en snackbars tot heel exclusieve restaurants. 

Het kraanwater in Botswana is te drinken, toch raden we je aan hier voorzichtig mee te zijn. In Botswana is de alcoholproductie slechts beperkt tot bier: Castle, Lion en Black Label. Alle sterke dranken en wijn worden geïmporteerd.

Feestdagen

In Botswana vieren ze Nieuwjaarsdag, Pasen en Kerstmis en de Christelijke feestdagen. Verder zijn er nog andere speciale dagen zoals de Herdenking Seretse Khama (eerste president van Botswana) (01 juli) , Presidents Dag (21 en 22 juli), Onafhankelijkheidsdag (30 september) en Day after Botswana Day (01 oktober).

klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Botswana

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Wie naar Botswana reist gaat natuurlijk ook om wildlife te spotten. De Nederlandse zomertijd is hier ideaal voor. Het regenseizoen is dan nog niet begonnen, de natuur is nog niet dicht begroeid en het spotten van wildlife is relatief makkelijk.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

In Botswana bestaan er 2 klimaatsoorten, namelijk het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat. 

De Kalahari woestijn beslaat het grootste gedeelte van Botswana, die op basis van de hoeveelheid neerslag slechts deels uit echt woestijngebied bestaat. In de zomer is het in heel het land warm tot lokaal behoorlijk heet. In deze periode neemt de kans op neerslag toe en loopt het kwik in vele plekken op naar tropische waarden van 30 graden of meer. In de wintermaanden is het in het land vrij warm en heel droog. In de periode vanaf november tot en met maart is de temperatuur overdag tussen de 30 en 35 graden.

VLIEGTICKETS NAAR Botswana

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

paklijst voor Botswana

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Botswana en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Botswana

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Botswana

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Wij raden je aan om met name in de periode mei tot en met september een stel warme en winddichte kleren mee te nemen op je Botswana rondreis, want het kan ’s avonds behoorlijk afkoelen. Buiten die periode is een lichte sweater, fleece jas of blouse met lange mouwen voldoende voor de avonden. De zon is scherp in Afrika, dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Vergeet, afhankelijk van de reis, je zwemkleding niet en houd er ook rekening mee dat felle kleding afschrikt tijdens safari’s. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkel: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Botswana

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijke voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.