Compleet op avontuur

Naar Colombia

Praktische reisinformatie Colombia

Hier lees je alle praktische informatie voor jouw reis naar Colombia. Wij doen uiteraard onze uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan ook contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Colombia

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Colombia 6 uur vroeger
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Colombia 7 uur vroeger
Colombia valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Colombia

Je hebt voor je vakantie naar Colombia een paspoort nodig. Met alleen een ID-bewijs kun je niet reizen. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst.

Voor deze bestemming heb je geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming. Tijdens je internationale vlucht naar Colombia, krijg je (kosteloos) een toeristenkaart die, over het algemeen, 90 dagen geldig is. Stop een pen in je handbagage om de kaart in te vullen.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

VEILIGHEID EN REISADVIES Colombia

Wat ook zeker niet mag ontbreken in de praktische reisinformatie voor jouw vakantie naar Colombia is uiteraard jouw veiligheid, die  altijd voorop staat bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kunt u terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Colombia

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Colombia

Onze Travel Specialist zal in samenspraak met jou zorg dragen voor goed aangeschreven accommodaties met  goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen met het doel om reizen te organiseren, die wij zelf ook zouden willen maken. Wij garanderen dat jij tevreden en comfortabel in de geboekte overnachtingen zal gaan genieten.

GELD EN PINNEN IN Colombia

Je gebruikt in Colombia de Colombiaanse Peso, afgekort COP.
Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een visa bankpas.
Een creditcard, Visa en Mastercard, als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk.

Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden bij een “casa de cambio”, probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Colombia

De netspanning is 110 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Spaans is de officiële taal in Colombia. Daarnaast komen er nog ca 60 verschillende lokale talen voor.

Internet en telefoneren

In bijna elk hotel en veel restaurants is er wifi te vinden. In de meer afgelegen gebieden zal het bereik minder zijn en is de wifi niet altijd even stabiel. Met WhatsApp kan je gratis naar Nederland bellen. Je kan eventueel een telefoonkaart van Claro of Movistar aanschaffen. Je ontvangt dan een Colombiaans telefoonnummer. Bewaar jouw eigen simkaart goed. Neem voor de zekerheid bij aankoop uw identiteitsbewijs mee. 

De keuken

In Colombia krijg je als ontbijt meestal niet al te sterke koffie met een warme snack. De overheerlijke  ‘arepa’ zijn ronde gegrilde schijfjes van maïsmeel en worden warm geserveerd. Het kan open gesneden worden en gevuld worden met kaas. 

Voor de lunch krijg je meestal een uitgebreid warme maaltijd waar je kan kiezen uit een aantal smakelijke gerechten. ‘s Avonds eet men eigenlijk alleen nog maar een snack. Je hoeft in Colombia niet alleen lokale gerechten te eten. Het is een modern land met diverse heerlijk internationale keukens. Het land doet niet echt aan vegetarische gerechten. Het is een land met grote hoeveelheden vlees.

Vooral in de warmere gebieden vind je aan de bomen vers fruit hangen zoals avocado’s, mango’s en sinaasappels. Je kan je voorstellen dat er heerlijk verse fruitshakes in overvloed zijn. De Colombiaanse koffie staat wereldwijd bekend om zijn hoge kwaliteit koffiebonen. Bier is populair, goedkoop en over het algemeen van goede kwaliteit. ‘Aguardiente’ (vuurwater) is de populairste sterke drank. Ook de Colombiaanse rum is erg populair. De bekendste merken zijn Ron Medellín en Ron Viejo de Caldas.

Feestdagen

Colombia kent een groot aantal nationale en religieuze feesten.  De belangrijkste nationale feestdag is op 20 juli, wanneer de onafhankelijkheid van Colombia wordt gevierd. Daarnaast zijn er zo’n 200 festivals per jaar, variërend van kleine lokale initiatieven tot meerdaagse internationale evenementen. Iedere stad, ieder dorp heeft zijn eigen feesten, meestal gelieerd aan een typisch product of gebruik uit die regio. Carnaval is een belangrijk feest dat vooral in Barranquilla uitbundig wordt gevierd. Een andere belangrijke feestdag is 24 juli, de geboortedag van Simón Bolívar. Deze Latijns-Amerikaanse vrijheidsstrijder die de Spanjaarden uit het noorden van Latijns-Amerika verdreef, werd in Caracas geboren. Over het gehele continent is Bolívar een held.

Net zoals alle andere landen in Zuid-Amerika viert Colombia ook zijn religieuze feestdagen zoals Pasen en kerst. Tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen) heeft bijna iedereen vakantie. Bussen, hotels en binnenlandse vluchten zijn dan volgeboekt en veel Colombianen vertrekken naar het strand. In dorpen en steden vinden processies plaats, waarbij vaak het lijdensverhaal van Jezus wordt nagespeeld.

Klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Colombia

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

In Colombia hebben ze maar 2 seizoenen, van half maart tot en met mei en vanaf september tot en met half december (behalve in de noordelijke vlaktes waar een lang regenseizoen is van mei tot en met oktober). Het droge seizoen is van december tot en met half maart en van juni tot en met augustus.
De beste reistijd voor een vakantie naar Colombia  is het droge seizoen.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

De grootste delen van Colombia hebben te maken met tropische klimaten, die gekenmerkt worden door vrij hoge temperaturen gedurende het hele jaar en vrij hoge hoeveelheden neerslag op jaarbasis.

Temperaturen
Het land is niet heel tropisch alhoewel het in een regio ligt waar tropische klimaat soorten de overhand hebben. De reden is de grote hoogteverschillen, waardoor de temperatuur per hoogtezone daalt. De lager gelegen gebieden hebben een gemiddelde temperatuur van 24 graden landinwaarts en langs de kustgebieden in het westen tot ongeveer 28 graden in het noorden en noordoosten.

Regenseizoen
Het noorden heeft een regenseizoen dat loopt van mei tot en met november en is het in de andere maanden aardig droog. De natte kust langs de Grote Oceaan (Pacific) kent geen echt regenseizoen. Hier valt in bijna het gehele gebied gedurende het hele jaar veel neerslag.

Orkanen
Omdat Colombia als het ware vrijwel verscholen ligt achter Venezuela, hebben orkanen in de praktijk bijna geen kans om het land te bereiken

VLIEGTICKETS NAAR Colombia

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Colombia

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Colombia en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Colombia

KLEDING – WAT NEEM IK MEE op reis NAAR Colombia

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen is. Neem vooral laagjes mee. Daarnaast een T-shirt met lange mouwen tegen muggen en een regenjas en warme trui voor de avonden.

Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN voor jouw reis naar Colombia

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Colombia

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Dit zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.

Lees dus goed onze praktische reisinformatie voor Colombia door zodat je goed voorbereid op reis gaat!