Compleet op avontuur

Naar Guatemala

Praktische reisinformatie Guatemala

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Guatemala

Hier lees je alle praktische reisinformatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Guatemala. Wij doen uiteraard onze uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan ook contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Guatemala

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Guatemala 7  uur vroeger
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Guatemala 8 uur vroeger

Guatemala valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Guatemala

Je hebt voor je reis een paspoort nodig. Met alleen een ID-bewijs kun je niet reizen. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst.

Voor deze bestemming heb je geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming en voldoende plek in je paspoort (2 lege pagina’s). Reis je via Amerika, regel dan ook je ESTA.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

VEILIGHEID EN REISADVIES Guatemala

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kunt u terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Guatemala

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Guatemala

Waar je zult slapen  is helemaal afgestemd op de reis die samen is gesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilde gaan organiseren die wij zelf zouden maken; een fijn accommodatie is dan dus ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Guatemala

Je gebruikt in Guatemala de Quetzal, afgekort GTQ.
Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een bankpas. In de kleinere plekken vind je vaak geen ATM, zorg dus altijd voor voldoende cashgeld tijdens je reis.

Een creditcard, Visa en Mastercard, als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden, probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Guatemala

De netspanning is 110 volt. Als je geen schakelaar op een elektrisch apparaat hebt om het voltage te kunnen veranderen, heb je een adapter nodig. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Spaans is de officiële taal in Guatemala. Verder worden er nog verschillende Maya talen gesproken zoals ‘Kiche’ en ‘Kachikel’.

Internet en telefoneren

In Guatemala heb je op veel plaatsen goed bereik met je mobiele telefoon. Er is een mogelijkheid om een simkaart te kopen waarbij je een lokaal telefoonnummer krijgt. Het is makkelijk, maar berg je originele Nederlandse simkaart goed op. En als je een kaart koopt, neem dan je paspoort mee om je te identificeren.

In veel hotels, cafés en restaurants kan je gratis gebruikmaken van de wifi. Houd er rekening mee dat het internet over het algemeen, en zeker buiten de grote steden, een stuk trager is dan in Nederland en België, zowel via roaming als via wifi. Om niet te verdwalen kun je thuis op voorhand de app Maps.Me downloaden. Hiermee kun je offline plattegronden van Guatemala gebruiken.

De keuken

Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya’s. De lunch, almuerzo, is de hoofdmaaltijd en veel restaurants bieden dan een goedkoop dagmenu aan, de comida corrida of de plato del día, die bestaat uit rijst of aardappels, vlees of kip en wat groenten of salade. Het diner, de cena, is in feite hetzelfde als de lunch. Eenvoudige eettentjes noemt men comodores, terwijl de wat luxere eetgelegenheden restaurantes heten. In steden en toeristenplaatsen zijn veel internationale restaurants. Van Mexicaans, Italiaans tot Chinees en Thais.

Op markten en bij eetkraampjes op straat is een keur aan snacks en kleine hapjes te koop. Er zijn elotes, warme maïskolven, tacos, harde tortillas besmeerd met avocadopuree (guacamole), bonenpuree of belegd met kip en sla, chile rellenos, gevulde paprika’s, tamales, gestoomde en gevulde maïs hapjes, gewikkeld in een maïsblad. 

Wij adviseren om niet water uit de kraan te drinken om ziekte te voorkomen. Koop water uit de fles, wat agua pura heet. Water met gas heet agua con gaz en water zonder gas heet agua sin gaz. Probeer ook in het land de heerlijk verse fruit- en milkshakes. Alhoewel Guatemala een echt koffie producerend land is, kan het vaak behoorlijk tegenvallen om een vers bakkie leut te nuttigen. Alleen in speciale koffiecafés of internetcafés krijg je koffie van een espressomachine.

Feestdagen

Guatemala viert diverse nationale feestdagen zoals Nieuwjaar (1 januari), 30 juni (Dag van het leger), Onafhankelijkheidsdag (15 september), 20 oktober (Herdenking van de revolutie van 1944) en Oudjaar (31 december). Belangrijke feestdagen in een overwegend christelijk land als Guatemala zijn Kerstmis (Navidàd), Driekoningen, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Maria-Tenhemelopneming (15 augustus), Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november). Semana Santa (de Heilige Week voor Pasen) wordt uitgebreid gevierd met processies en vieringen door het gehele land. Het uitbundigst is de Semana Santa van Antigua.

Klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Guatemala

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan. Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

In Guatemala zijn er twee seizoenen t.w. de regen- en de droge tijd. Het regenseizoen duurt  van half mei tot en met half november. In het binnenland valt minder regen dan aan de Caribische kust. De buien vallen meestal in de namiddag en daarna ruikt alles heerlijk fris. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei. In de tropische regenwouden van Guatemala regent het een groot deel van het jaar, zeker 9 maanden per jaar.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Guatemala telt een viertal klimaatsoorten. De laagst gelegen gebieden kennen tropische klimaten. Het centrale deel van Guatemala heeft, met name op de hoger gelegen plekken, een gematigd klimaat, met natte zomers en droge winters. De kustgebieden langs de Grote Oceaan (de Pacific Coast) en de gebieden direct grenzend aan Mexico en de Caribische Zee hebben een mengelmoes van een tropisch savanneklimaat en een tropisch moessonklimaat.

Temperaturen
De meeste delen van Guatemala – en dan met name de Mayasteden die veel bezocht worden door toeristen – hebben vrijwel het hele jaar te maken met zomerse tot tropische temperaturen. In grote delen van het land is het in de wintermaanden overdag tussen de 22 en 25 graden Celsius en loopt het kwik in de zomer op naar ruim dertig graden.

Neerslag en regenseizoen
De periode van november tot en met april is de droge periode is en mei tot en met oktober het natte seizoen.

Orkanen en natuurrampen
Guatemala ligt in een gebied waar met regelmaat zware tropische depressies over kunnen trekken in de periode juni tot begin december. Dit orkaanseizoen betekent dat orkanen ook richting Guatemala kunnen trekken, hoewel de kans om recht in het pad van de orkaan te komen liggen over het algemeen kleiner is dan in een aantal omringende landen zoals Mexico en Belize.

VLIEGTICKETS NAAR Guatemala

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Guatemala

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Guatemala en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Guatemala

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Guatemala

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen. Draag vooral laagjes in Guatemala. Voor ‘s avonds of in de bergen is een trui/sweater handig en in het regenwoud een regen/windjack.

Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN voor Guatemala

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel– klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Guatemala

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Dit zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.