around the world travel

Praktische reisinformatie Oeganda

Praktische reisinformatie Oeganda

Hier vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS NAAR Oeganda.

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw Reis op maat door Oeganda. Het land is minder bekend dan landen zoals Kenia en Zuid-Afrika  maar heeft voor jou een schat aan verrassingen zoals de enorme diversiteit aan diverse landschappen.

Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Oeganda

Oeganda is goed te bereizen bestemmingen als je weinig last van een jetlag wilt hebben.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Oeganda  2 uur later dan in Nederland
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Oeganda 1 uur later
Oeganda valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Oeganda

Voor je reis naar Oeganda heb je een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je terugkomt uit Oeganda.

Daarnaast is een visum verplicht in Oeganda, deze is makkelijk aan te vragen via CIBT VISAS.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

VEILIGHEID EN REISADVIES Oeganda

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Oeganda

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Oeganda

Waar je slaapt in Oeganda is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden willen maken. Een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Oeganda

Je gebruikt in Oeganda de Uganda Shilling, afgekort UGX. Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas bij de Stanbic bank. Een creditcard (vooral Visa) als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars kunnen ter plaatse goed gewisseld worden en worden vaak ook geaccepteerd als betaalmiddel; probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Oeganda 

De netspanning in Oeganda is 230 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. De stekkers in Oeganda (D en G) zijn vaak onderdeel in een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

In Oeganda is de officiële taal Engels. Er wordt ook veel Swahili gesproken en daarnaast zijn er nog 33 regionale talen.

Internet en telefoneren

Je kan in Oeganda tot in alle hoeken van het land mobiel bellen. Wat dat betreft lopen ze voor om vele andere Afrikaanse landen. De concurrentie tussen telecom bedrijven is in het land groot. Een leuk weetje. Aan de kleuren van de huizen zie je de concurrentie. Geel is van MTN, blauw van Uganda Telecom en rood van Airtel. Een overzicht van de beltarieven van de verschillende aanbieders vind je op www.bellen.com

Als je goedkoop wil bellen in Oeganda en je hebt een simlockvrij toestel, kun je het beste een pay as you go-simkaart aanschaffen. Voor een relatief laag bedrag heb je dan je eigen prepaid Oegandees telefoonnummer. Overal in het land kun je belkaarten kopen om je beltegoed op te waarderen.

Je vindt op grote schaal internetcafés in het hele land. In de hotels en op diverse andere plaatsen kun je gebruik maken van WiFi. Met de nieuwe glasvezelkabel is de verbinding behoorlijk snel. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

De keuken

De bananenbomen in Oeganda floreren het meest en dat zie je ook terug in het eten. Ze gebruiken de bananen om matoke te bereiden. Met name in het zuiden en westen van het land is deze gekookte bananenpuree de basis van iedere lokale maaltijd. Vaak wordt naast de matoke wat gekookte groente, een dunne saus van bonen of pinda’s en, in betere kringen, gestoofd rundvlees of kip geserveerd. In het noorden worden in plaats van de bananen vaak verschillende varianten van gekookte cassave op tafel gezet.

Wie ervoor kiest om niet het traditionele Oegandese eten te nuttigen, kan in restaurantjes ook rijst of aardappelen krijgen. Wij adviseren om gezondheidsredenen rauwe groenten, zoals sla, alleen bij de duurdere hotels en restaurants te gebruiken. Op straat en langs de doorgaande autoroutes, ligt de hele dag geroosterd vlees (muchomo) klaar op de barbecue in de gloeiend hete zon. Of onze magen hier tegen bestand zijn is de vraag.

De bevolking in Oeganda drinkt vaak voor, na en tijdens het eten, drinken bier. Het land telt enkele grote brouwerijen die tot in de verste uithoeken van het land hun producten aanleveren. Het is in Oeganda niet vanzelfsprekend dat het bier koud wordt geserveerd. Er wordt veel bier zelf gebrouwen van bananen of cassave. 

Feestdagen

Er zijn in Oeganda diverse christelijke, islamitische maar ook diverse nationale feestdagen. Een greep uit deze dagen zijn.  Op 26 januari is het de NRM-dag, die herinnert aan de dag in 1986 dat Yoweri Museveni met zijn National Resistance Army Kampala overnam en de orde herstelde. NRM-dag wordt met veel militair ceremonieel vertoon gevierd. Op 16 februari wordt de moord op aartsbisschop Janani Luwum door Idi Amin in 1977 herdacht. Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, op 3 juni Martelarendag en op 9 juni Nationale Heldendag. Op 9 oktober wordt Onafhankelijkheidsdag gevierd. In ieder klein dorpje drommen scholieren, overheidsdienaars en hoogwaardigheidsbekleders samen op het plaatselijke plein of sportveld. Er worden liederen gezongen en parades afgenomen.

klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Oeganda

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

De beste reistijd voor Oeganda is van half december tot eind februari en de maanden  juni, juli en augustus. Tijdens deze maanden valt er weinig tot geen regen en is het heerlijk vertoeven!

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

In Oeganda bestaat er een variatie aan tropische klimaten doordat het op de evenaar ligt. Het tropisch savanneklimaat bestaat het meest in het land, in het zuidwesten richting het Victoriameer overgaand in een tropisch moessonklimaat en aan het meer zelf een tropisch regenwoudklimaat.

Neerslag
Er zijn in het land diverse neerslagvormen. In het zuiden bestaat de kans op het gehele jaar regenval, waarbij er geen sprake is van duidelijke natte of droge maanden. De zomermaanden zijn daar vrij droog. Zo ook de maanden januari en februari. In het noorden is er duidelijk sprake van een droge winter en een natte zomer.

Temperaturen
Betreft de temperatuur is er vrij weinig variatie doordat het op de evenaar ligt. Gemiddeld ligt de temperatuur overdag tussen de 25 en 32 graden op de hoogvlaktes die tussen de 1000 en 1300 meter hoogte liggen. In het zuidwesten (bijvoorbeeld in Kabale, op een hoogte van 1800 meter) zijn de temperaturen een stukje lager: gemiddeld 21 tot 23 graden overdag.

VLIEGTICKETS NAAR Oeganda

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Oeganda

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Oeganda en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Oeganda

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Oeganda

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen. Wij raden je aan om ook een set nettere kleding mee te nemen voor bijzondere gelegenheden en religieuze aangelegenheden. Het kan ’s avonds flink afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Oeganda dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal Essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze Essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Oeganda

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.

 

Aanbevolen reizen

 • Reis op maat door Oeganda

  ONTWERP JOUW Reis op maat voor Oeganda SAMEN MET ONZE Locale travel specialist
  • Jouw eigen unieke rondreis door Oeganda
  • Jouw wensen, onze kennis, jouw avontuur
  • Uiteraard voor een eerlijke prijs
  Bepaal zelf het aantal dagen
  vanaf1250,00
  Bekijk de reis