Compleet op avontuur

Naar Panama

Praktische reisinformatie Panama

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Panama.

Hier lees je alle praktische reisinformatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Panama. Wij doen uiteraard onze uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan ook contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Panama

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Panama 6 uur vroeger
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Panama 7 uur vroeger
Panama valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Panama

Je hebt voor je reis een paspoort nodig. Met alleen een ID-bewijs kun je niet reizen. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst.

Voor deze bestemming heb je geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS

VEILIGHEID EN REISADVIES Panama

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kunt u terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Panama

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Panama

Waar je zult slapen  is helemaal afgestemd op de reis die samen is gesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilde gaan organiseren die wij zelf zouden maken; een fijn accommodatie is dan dus ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Panama

Je gebruikt in Panama de Balboa, afgekort PAB. De waarde van deze munt is gelijk aan de Amerikaanse Dollar.

Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een bankpas.
Een creditcard, Visa en Mastercard, als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden, probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Panama

De netspanning is 110 volt. Bij apparatuur zonder schakelaar (de meeste) heb je een adapter nodig. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Spaans is de officiële taal in Panama. Daarnaast worden er door de verschillende gemeenschappen lokale talen gesproken.

Internet en telefoneren

In bijna alle hotels in Panama is wifi aanwezig. In de meer afgelegen delen van Panama kan het bereik minder goed zijn. Het land heeft veel internetcafés. Zet bij aankomst in het land de dataroaming uit en mobiele data uit. Zo voorkom je kosten.

Bellen naar Nederland is vaak duur via een Nederlandse provider. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi  hebt of whatsapp. De goedkoopste manier, zonder wifi, om naar het buitenland te bellen is via telefoonkaarten voor openbare telefoons. Je kan deze in de supermarkt kopen voor $5 of een lokale simkaart kopen en gebruiken op je mobiele telefoon.

De keuken

De maaltijden worden vaak op ongeveer dezelfde tijden genuttigd in Panama als in Nederland. Men eet vaak rijst met bonen bij alle gelegenheden. Voor toeristen zijn er vele mogelijkheden om intercontinentaal te eten. Je kan vrijwel overal sandwiches, koffie, thee, alcoholische dranken, of indien nodig, hele maaltijden bestellen. 

Veel toeristen eten graag af en toe eens gallo pinto voor het ontbijt. Dat is  rijst met bruine bonen, samen opgebakken met roerei of gebakken ei, soms met banaan of plátano. Dit ontbijt is zeer aan te raden.

Panama staat bekend om de heerlijke vruchtensappen, die men vrijwel overal kan krijgen. Een drankje dat voornamelijk aan de Caribische kust gedronken wordt is Seco, een suikerriet destillatie, die gedronken wordt met melk en Angustura. Andere typische drankjes in Panama zijn arroz con piña, een drank gemaakt van rijst en ananas, en chicheme, een drankje van graan dat smaakt als havermoutepap. Kraanwater is in Panama niet geschikt voor consumptie. Mineraalwater is in Panama overal te koop. Verse vruchtensappen (jugos naturales) zijn overal verkrijgbaar. Er zijn diverse Panamese biermerken. Kenners vinden meestal Balbao de beste. 

Feestdagen

Panama is een overwegend christelijk land. Christelijke feesten als Allerzielen, Kerstmis, Driekoningen en Pasen worden uitgebreid gevierd. Panama heeft sowieso veel religieuze feesten en is rijk aan folklore en volkstradities. Het carnaval en Semana Santa (de Heilige Week voor Pasen) zijn bijzonder om mee te maken. Het carnavalsfeest  Las Tablas, ieder jaar in het weekend vóór Aswoensdag trekt massa’s mensen.

klimaat BESTE REISTIJD VOOR Panama

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Deze heerlijke bestemming kun je het hele jaar bezoeken. De Caribische kant van Panama is vochtiger en de buien vallen hier het hele jaar door. Maar wees niet bang, ze zullen je vakantie echt niet beïnvloeden. De mooiste periode van het jaar om naar Panama te gaan is rond januari. Er valt dan zeer weinig regen en de temperatuur is heerlijk aangenaam.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Panama heeft een tropisch klimaat, variërend van een tropisch regenwoudklimaat langs de grensgebieden met Costa Rica en Colombia tot een moessonklimaat in het westen en een tropisch savanneklimaat in centraal Panama. Waar je ook komt in Panama, overal is het altijd tropisch warm, met temperaturen rond de dertig graden. In het voorjaar, zo van februari tot en met mei, kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst 34-35 graden.

Regenseizoen
Het grootste deel van Panama kent een echt regenseizoen, dat maar liefst loopt vanaf begin mei tot half december. Met uitzondering van de regenwouden valt de meeste regen in de vorm van vaak zeer pittige buien, die in het regenseizoen soms wel enkele uren aan kunnen houden. In tropische regenwouden is de kans op langdurige regens in de moessonperiode heel groot.

Orkanen
Vanwege de beschermde ligging ten opzichte van het Caribisch gebied maken orkanen geen kans om Panama te bereiken. Ook natuurgeweld zoals overstromingen, aardverschuivingen, tornado’s en aardbevingen komen in Panama vrijwel nooit voor.

VLIEGTICKETS NAAR Panama

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Panama

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Panama en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Panama

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Panama

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan, makkelijk te wassen. In de avonden is een shirt met lange mouwen fijn om je te beschermen tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack.
Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN voor Panama

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Panama

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Dit zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.