Compleet op avontuur

Naar Vietnam

Praktische reisinformatie Vietnam

HIer vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR vietnam

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Vietnam. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN vietnam

Vietnam kent geen zomertijd.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Vietnam 6 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Vietnam 5 uur later
Vietnam valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR vietnam

Je hebt voor je reis naar Vietnam een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na aankomst in Vietnam.

Voor Vietnam heb je ook een visum nodig. Een visum voor Vietnam kun je aanvragen via CIBT VISAS.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan wel eens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort en een visum.

VEILIGHEID EN REISADVIES vietnam

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR vietnam

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN vietnam

Waar je slaapt in Vietnam is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN vietnam

Je gebruikt in Vietnam de Vietnamese Dong. Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas. Een creditcard als betaalmiddel is in de betere restaurants en luxere hotels bijna altijd mogelijk. Houd er rekening mee dat je in Vietnam altijd “grote” bedragen betaalt en dat niet elke Vietnamees bereid of in staat is wisselgeld terug te geven bij grote bedragen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN vietnam

De netspanning in Vietnam is 110/220 volt. Vietnam gebruikt stopcontact type A, C en D. Ondanks dat onze stekkers E en F op stopcontact C passen, raden wij aan altijd een wereldstekker mee te nemen. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

In Vietnam is Vietnamees de officiële taal. In de toeristische gebieden spreekt men gebrekkig Engels.

Internet en telefoneren

Het is mogelijk om met jouw mobiel in Vietnam te bellen, maar informeer altijd bij je provider wat de mogelijkheden en de kosten zijn. 

Als je een simlock vrij toestel hebt kun je in Vietnam ter plaatse een prepaid simkaart kopen. Deze kost nog geen vijf euro voor 2 gigabyte. Ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp om te bellen en te chatten. Met een internetkaart ben je niet afhankelijk van WiFi. Mobifone, Vinaphone en Viettel zijn hiervoor goede en veelgebruikte providers. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

Er zijn overal wel  internetcafés. De meeste hotels, cafés en koffiehuizen beschikken over een goed werkende WiFi-connectie. Restaurants hebben vaak ook WiFi. De internetverbindingen zijn over het algemeen prima in Vietnam.

De keuken

De keuken in Vietnam heeft licht verteerbaar eten, fris van smaak en verse basisingrediënten. Ze gebruiken eigen geteelde kruiden met zeer uiteenlopende smaken. Als je in Vietnam bent moet je gewoon de bekende vissaus  (nuoc mam) eten. Je eet niet met mes en vork maar met de welbekende stokjes uit een kommetje. Je neemt wat rijst in het kommetje en vult dat aan met kleine beetjes vlees, vis of groenten uit de schotels. Je kommetje in één keer vol scheppen wordt als zeer onbeleefd ervaren.

Ook in Vietnam is de gestoomde witte rijst (óm) onmisbaar. Daarbij worden noedelsoep (phó), groenten, vlees, vis, kruiden en sauzen gevoegd. Spring rolls (kleine loempia’s) en gestoomde rijst pannenkoekjes zijn populaire snacks. Je kunt in Vietnam ook vegetarisch eten, maar verwacht dan geen hoogstandjes. Lekker zijn bamboesoep en gebakken paddenstoelen.

Je kan je lol op als je van apart bier houdt. Vietnam heeft een groot aantal lokale biersoorten o.a. Hanoi, Halida, Huda, Saigon Beer en 333 (uitgesproken als ba-ba-ba). De Vietnamese filterkoffie is erg sterk en stroperig en heeft een mokkasmaak. Drink in Vietnam niet uit de kraan maar koop Mineraalwater (nuoc suoi).

Feestdagen

Vietnam heeft vele nationale feestdagen waaronder Feestdag ter herinnering van de stichting van de Communistische Partij in Vietnam (3 februari); Bevrijdingsdag (30 april); Dag van de Arbeid (1 mei) en Onafhankelijkheidsdag (2 september). De data van een aantal feestdagen in Vietnam worden vastgesteld volgens de maankalender. Dat gaat uit van de maancyclus. Ieder jaar begint met een nieuwe maan en hierdoor valt het Vietnamese Nieuwe Jaar, Têt, op wisselende data, maar altijd ergens tussen medio januari en medio februari.

klimaat en BESTE REISTIJD VOOR vietnam

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Vietnam is het beste om te bereizen in de maanden december tot en met maart. De temperatuur is in deze periode het meest aangenaam, de regenval is matig en het hele land is nog niet zo bedolven onder toeristen.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Vietnam heeft voor het grootste deel te maken met een tropisch klimaat. In het zuiden zorgt de zuidwestmoesson in de periode mei tot november voor grote hoeveelheden neerslag.

Temperaturen
Het zuiden heeft te maken met vrij constante temperaturen, die overdag gedurende het hele jaar tussen de 30 en 36 graden liggen. ‘s Nachts komt de temperatuur zelden onder de twintig graden. Het noordelijke deel van het land, waar onder andere hoofdstad Hanoi ligt, heeft een klimaat dat wel duidelijke verschillen in temperatuur kent. In de zomermaanden is het ook hier tropisch warm, maar in de winter is het overdag gemiddeld ‘slechts’ 20 tot 24 graden.

Orkanen
Vanaf mei tot en met december is er in Vietnam kans op orkanen. De grootste kans op tropische depressies die zich tot orkaankracht ontwikkelen is er in de periode juli tot en met oktober. De ligging aan de Zuid-Chinese Zee maakt het land kwetsbaar voor tropische stormen.

VLIEGTICKETS NAAR vietnam

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Vietnam

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Vietnam en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Vietnam

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR vietnam

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Het kan ‘s avonds afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Vietnam dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan en regenkleding/poncho tijdens het regenseizoen. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR vietnam

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver