Compleet op avontuur

Naar Zimbabwe

Praktische reisinformatie Zimbabwe

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Zimbabwe.

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Zimbabwe. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Zimbabwe

Dit is een perfect land om naar toe te gaan als je geen jetlag wilt hebben.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Zimbabwe 1 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Zimbabwe gelijk aan de tijd in Nederland
Zimbabwe valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Zimbabwe

Je hebt voor je reis een paspoort nodig. Met alleen een ID-bewijs kun je niet reizen. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na de terugkomst.

Voor deze bestemming heb je geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming. Je visum voor Zimbabwe krijg je aan de grens en kost (op het moment van schrijven) 30 US Dollar.

De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS

VEILIGHEID EN REISADVIES Zimbabwe

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kunt u terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Zimbabwe

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Zimbabwe

Waar je zult slapen  is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden willen maken. Een fijn accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Zimbabwe

De officiële munteenheid van Zimbabwe is de Zimbabwe Dollar (ZWL). Deze munteenheid wordt echter vanwege de enorme geldontwaarding niet meer gebruikt. Het is officieel dan ook toegestaan om met buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de Zuid-Afrikaanse rand te betalen. Pinnen is alleen mogelijk in de grotere steden met een Visa bankpas. Een creditcard (Visa en Mastercard) als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden, probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat Euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Zimbabwe

De netspanning is 220/240 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. De  stekker in Zimbabwe (D,G of M) is vaak onderdeel in een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Shona, Ndebele en Engels zijn de officiële talen in Zimbabwe. Daarnaast worden lokaal nog verschillende andere talen gesproken.

Internet en telefoneren

In Zimbabwe zijn momenteel drie mobiele telefoon aanbieders actief: Telecel, staatsbedrijf NetOne en Econet, het grootste en meest betrouwbare bedrijf.

Zimbabwe beschikt over een mobiel netwerk met dekking in de stedelijke gebieden. Bellen met je mobiel is mogelijk maar ‘roaming’ is niet goedkoop. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com. Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke bij een  supermarkt of telefoonwinkel een prepaid simkaart kopen. Neem wel je paspoort mee in verband met registratie. Informeer welke provider de beste dekking heeft in de gebieden die je gaat bezoeken. 

In steden en toeristische plaatsen vind je op bescheiden schaal internetcafés, maar de verbinding is vaak tergend traag. Voor e-mail en whatsapp kun je beter een ‘WiFi hotspot’ opzoeken, in hotels en sommige restaurants en barretjes. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

De keuken

Het ontbijt in hotels en lodges is doorgaans Brits, dus dat betekent eieren met spek en natuurlijk witte bonen in tomatensaus. In het oosten van het land vind je meer een Portugese keuken.  De meerderheid van de Zimbabwanen eet ’s middags en ’s avonds ‘sadza’, een dikkige pap van maïs (‘mielies’). Afhankelijk van de mate van rijkdom wordt daar een sausje met rundvlees, kip, groenten of pinda’s bij geserveerd. De keuken is verder sterk beïnvloed door de Britse kolonisator en door de Afrikaners uit Zuid-Afrika. Dat betekent in beide gevallen veel (rood) vlees: op de barbecue (‘braai’) als ‘boerewors’, of gedroogd als ‘biltong’. Vooral zwarte Zimbabwanen doe je op feestdagen een groot plezier met ‘tripe’: gekookte ingewanden. Maar restaurants die dit in hun buffet aanbieden, hebben meestal ook meer herkenbare maaltijden beschikbaar. 

Zimbabwanen zijn flinke bierdrinkers. Om een paar lokale bieren te noemen: Zambezi en Golden Pilsner. Maar daarnaast zijn bijna overal ook geïmporteerde bieren uit Zuid-Afrika (Castle, Hansa), Namibië (Windhoek) en de rest van de wereld (vooral Heineken en Amstel) te krijgen. Lange tijd produceerde Zimbabwe een klein beetje wijn even ten oosten van Harare in Marondera, maar de kans dat op je wijnkaart louter Zuid-Afrikaanse wijnen te vinden zijn is groter. Frisdrank, vruchtensap en thee zijn over het algemeen goed verkrijgbaar. Buiten de grote steden is wat koffie betreft meestal alleen Nescafé of de lokale, zoetige koffievariant Ricoffi te krijgen.

Feestdagen

Naast de christelijke feestdagen Goede Vrijdag, Pasen (ook Paasmaandag), Kerst en Nieuwjaar, viert Zimbabwe op 18 april Onafhankelijkheidsdag, op 1 mei Dag van de Arbeid, op 25 mei Afrikadag, op de tweede maandag van augustus Heldendag, op 15 augustus Strijdkrachten Dag en op 22 december Eenheidsdag. Op deze dagen zijn winkels en banken doorgaans gesloten.

klimaat en BESTE REISTIJD VOOR  Zimbabwe

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Wie naar Zimbabwe reist, gaat natuurlijk om wildlife te spotten. De Nederlandse zomertijd is hier ideaal voor. Het regenseizoen is dan nog niet begonnen, de natuur is nog niet dichtgegroeid en het spotten van wildlife is relatief makkelijk.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

De temperaturen in Zimbabwe zijn gematigd. In de winter, van mei tot en met september, zijn de temperaturen overdag aangenaam terwijl de nachten koud kunnen zijn. Het regent niet of nauwelijks. Het is natuurlijk fantastisch om in het land het wild te zien. De beste tijd is  ‘s winters omdat het gras dan laag staat en het wild, op zoek naar water, zich rondom de dammen verzamelt.

De zomer is warm en nat en loopt van november tot en met april. Het kan er ook behoorlijk regenen en in grote hoeveelheden uit de hemel vallen, niet 1 dag maar dagenlang. De zomer heeft, wat de safari in Zimbabwe reizen betreft, als voordeel dat dan de meeste jongen geboren worden. Ook de Victoria-watervallen zijn in die tijd het mooist. De meeste regen valt daar in korte stortbuien in de maanden november tot en met maart. 

VLIEGTICKETS NAAR Zimbabwe

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Zimbabwe

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Zimbabwe en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Zimbabwe

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Zimbabwe

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Wij raden je aan om met name in de periode mei t/m september een stel warme en winddichte kleren mee te nemen op je rondreis, want het kan ’s avonds behoorlijk afkoelen. Buiten die periode is een lichte sweater, fleece jas of blouse met lange mouwen voldoende voor de avonden. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Vergeet je zwemkleding niet en houd er ook rekening mee dat felle kleding afschrikt tijdens safari’s. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN voor Zimbabwe

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Zimbabwe

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.