Compleet op
Avontuur

Thais Nieuwjaar | Vier Songkran in Bangkok

Ieder jaar in April wordt er in Bangkok Songkran gevierd. Songkran is het Thaise nieuwjaar en zowel de datum als de viering verschillen ENORM van het Westerse nieuwjaar! Vandaag de dag is Songkran een enorm watergevecht en een “once-in-a-lifetime” ervaring.

Wat is Songkran?

Songkran is de traditionele nieuwsjaarsdag van Thailand. Officieel is dit op 13 April maar de festiviteiten vinden in Bangkok plaats tussen 13 – 15 April. Aanvankelijk werd het nieuwe jaar gezegend ingeluid door middel van het sprenkelen van water over de schouders. Zie het als een soort nieuwjaarsduik.

Songkran BangkokVeel Thai bezoeken op deze dagen hun familie en tempels om offers te brengen en het jaar goed te beginnen. Je zult ook veel mensen met talkpoeder op hun gezicht tegenkomen. Wanneer een monk iemand zegent dan wordt deze persoon met talkpoeder gemarkeerd. Tijdens de Songkran-dagen kan iedereen elkaar zegenen!

Vandaag de dag is Songkran een wereldberoemd en gigantisch watergevecht dat overal in Thailand plaatsvindt.

Watergevecht: let’s go!

Op de drukkere centrale plekken zul je duizenden mensen zien die in flower-power outfits elkaar natgooien. Van kleine waterpistolen tot bakken met (ijs)koud water; jong en oud doet hier aan mee. Tijdens Songkran vinden er overal diverse activiteiten en optredens plaats over de hele stad. Je kunt in Bangkok overal terecht om Songkran te vieren maar de grootste vieringen vinden plaats op Silom en Khao San Road.

Silom
Deze centrale straat is zo’n 5 kilometer lang en volledig afgesloten voor verkeer. De gehele straat is omgetoverd tot een wandelstraat / watergevecht. Aan beide kanten van de straat staan duizenden mensen klaar om jou te zegenen voor het nieuw jaar ;). Vraag je hotel even wat te piek-tijden zijn want het kan soms TE druk worden.

Khao San Road
Ook op Khao San Road is Songkran een enorm watergevecht. De gehele straat is tijdens deze dagen wellicht een nog groter en gekker feest. Ondanks dat dit een toeristische backpack-straat is komen er ook vele Thai hierheen voor de feesten en watergevechten.

Tips voor Songkran

  • Zorg dat je bewapend bent Je kunt overal op straat waterpistolen kopen. Bijvullen doe je vaak voor 10 Baht bij de vele tonnen vol met water.
 • Koop een bril (op straat verkrijgbaar) en waterproof zakje. De bril beschermt je ogen tegen eventuele waterstralen die richting je hoofd gaan.
 • Laat je zegenen met poeder of water
 • Kleed je niet te bloot. Ondanks dat het een watergevecht is en enorm warm blijft de Thaise cultuur conservatief. Daarnaast is Bangkok een stad en geen strand. Zonder shirt of in een bikini rondlopen wordt als respectloos ervaren en is not-done!
 • Mensen die zonder pistool rondlopen in hun nette kleren wensen waarschijnlijk niet nat gegooid te worden. Respecteer dat!

Songkran SilomWens de Thai een gelukkig nieuwjaar terwijl je ze zegent. In het Thais zeg je: Sawadee Pee Mai !

Last but not least: GENIET ER VAN!  Zo’n enorm watergevecht is speciaal en iets wat je nergens anders meemaakt!

Handig om te weten voor songkran in Bangkok

Veel kantoren en overheids instanties zijn tijdens de Songkran dagen gesloten. De meeste shopping malls en transport-bedrijven zijn wel gewoon geopend. Vanuit Bangkok vertrekken er honderdduizenden Thai naar hun families buiten Bangkok. Wil je dus een bus, vliegtuig of trein boeken tijdens deze periode boek dan ruim van te voren!

Around The World Travel organiseert vele mooie rondreizen door Thailand. Allemaal samengesteld door een lokale Travel Specialist. Kijk hier voor jouw rondreis naar Thailand of stel er zelf 1 samen op basis van jouw reiswensen.

Aanbevolen reizen

 • Rondreis Thailand | Bangkok & Island hopping

  Geniet van de extremen die Thailand te bieden heeft
  • Ontdek de uitersten van Thailand
  • Bruisend Bangkok en schitterende stranden
  • Familietrip door Thailand
  (exclusief internationale vlucht) 15 dagen
  vanaf2230,00
  Bekijk de reis
 • Reis op maat door Thailand

  ONTWERP JOUW RONDREIS DOOR Thailand SAMEN MET Dani, ONZE LOKALE REISAGENT
  • Jouw eigen unieke rondreis door Thailand
  • Samengesteld samen met Dani, onze lokale Travel Specialist
  • Jouw wensen, onze kennis, jouw avontuur
  • Uiteraard voor een eerlijke prijs
  Bepaal zelf het aantal dagen
  vanaf1250,00
  Bekijk de reis