Reisprogramma

Dag 1: Aankomst in Guatemala City - meteen naar Antigua

Je komt aan op de luchthaven van Guatemala City, en je wordt persoonlijk opgehaald door onze taxichauffeur, die jullie in een uurtje veilig naar Antigua brengt.

Extra informatie:

De schoonheid van Antigua springt in het oog zodra je aankomt. In het verleden was het de hoofdstad van Guatemala, hier ontvouwt zich het straatbeeld van pastelgevels in de schaduw van drie vulkanen. Prachtig gerestaureerde koloniale gebouwen zijn naast pittoreske ruïnes gelegen in een parkachtige omgeving. De status die de stad op de Werelderfgoedlijst heeft, betekent dat zelfs fastfoodketens zich moeten verstoppen achter traditionele gevels van gebouwen.

Overnachting:

Antigua is een klein en overzichtelijk stadje. Jullie logeren in Hotel San Jorge, een comfortabel hotel in koloniale stijl. Het hotel heeft een mooie tuin, en een heel fijn dakterras met uitzicht op de vulkanen. Jullie verblijven in een tweepersoonskamer met badkamer. Het hotel ligt op zo´n 5-10 minuten lopen van het centrale plein.

Aantal Overnachtingen: 3
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 2: Acclimatiseren in Antigua

Vandaag heb je een vrije dag in Antigua. Dit koloniale stadje is net een openluchtmuseum, en erg makkelijk om zelf te ontdekken. Je kunt een bezoek brengen aan de vele kerken, kloosters en ruïnes, of kiezen voor een lokale koffie-finca, één van de jade musea, kunstgallerijen, het chocolademuseum, of souvenirtjes shoppen.

Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 3: De actieve vulkaan Pacaya

Pacaya is één van de drie actieve vulkanen in Guatemala, en het is een waar avontuur om deze te beklimmen! Vanuit Antigua vertrekken jullie om 6.00 uur, en rijden jullie in ruim een uur naar het startpunt, waar de hike start. Het is zo´n 2 uur hiken op gemiddeld niveau, waarna je aankomt bij de lavavelden. Het lijkt wel een maanlandschap! Je hebt hier ook direct zicht op de krater, waar je om veiligheidsredenen niet dichtbij kan komen. Jullie maken een rondte over de lavavelden, met op de achtergrond de krater die soms lava en stenen uitspuwt. In de lavavelden zit nog veel warmte onder de grond, dus je kunt hier zelfs marshmellows roosteren op een stokje!

Jullie dalen hierna weer af naar het startpunt om terug te rijden naar Antigua, waar jullie rond een uur of 13:00 aankomen.

Extra informatie:

Het klinkt wellicht wat avontuurlijk en misschien wat risicovol, maar de Pacaya staat onder streng toezicht, en de gidsen worden goed opgeleid. Het is verboden voor de gidsen om toeristen mee te nemen buiten het aangegeven veilige gebied, en dit zal uiteraard ook niet gebeuren.

Het is mogelijk om te paard naar boven te gaan voor mensen die niet zo´n goede conditie hebben, tot aan de lavavelden. Dit kost Q200 per paard.

Opmerking:

Entreegeld is niet inbegrepen in deze collectieve tour, dat is Q50 per persoon.

De tour is ook mogelijk in de middag; van 14:00 tot 20:00 uur. In de middagschemer kun je de rode lava soms beter zien, maar in het regenseizoen is de middagtour niet aan te raden.

Dag 4: Via Chichicastenango naar Lake Atitlan

Jullie worden opgehaald in het hotel, en reizen in zo´n 2,5 uur in een collectief busje naar de markt van Chichicastenango. Dit inheemse dorp staat bekend om zijn enorme openluchtmarkt waar handwerk, aardewerk en allerlei souvenirs worden verkocht door de vele verkopers. Een hele belevenis, waar je kunt oefenen met afdingen!

Na een paar uur vrije tijd vertrekt het busje weer naar Panajachel, het hoofddorp van het meer van Atitlan.

Extra informatie:

In Chichicastenango is geen gids inbegrepen; jullie zijn vrij om zelf rond te lopen, en op tijd weer terug te zijn bij de bus.

Overnachting:

In Panajachel logeren jullie in Hotel Dos Mundos in de hoofdstraat, maar het is een kleine oase met veel groen, mooie tuinen en een zwembad. De kamers liggen ver naar achteren dus je merkt niets van de drukke hoofdstraat, maar je hebt wel alle restaurantjes en winkeltjes op enkele stappen lopen. Jullie verblijven in een tweepersoonskamer die uitkomt op de tuin, met badkamer.

Aantal Overnachtingen: 3
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. In Chichicastenango blijft de bagage veilig achter in de bus, bij de chauffeur.

Dag 5: Rondvaart over meer Atitlan

Vandaag staat er een unieke rondvaart op het programma. Jullie zullen met een bootje over het meer van Atitlan varen en zo verschillende dorpjes bezoeken die zijn gelegen aan de rand van het meer. Elk dorp heeft zijn eigen karakter en bezienswaardigheden. Onder begeleiding van een lokale gids zullen jullie meer te weten komen over deze fantastische plaats. Rond 15:30 uur worden jullie weer afgezet in Panajachel.

Extra informatie:

Negentiende-eeuwse reiziger John L Stephens schreef in Incidents of Travel in Midden-Amerika het Lago de Atitlán ‘het meest magnifieke spektakel dat we ooit hebben gezien’.

Vandaag verwonderen zelfs doorgewinterde reizigers zich over deze ongelooflijke omgeving. Vruchtbare heuvels stippelen het landschap, en over alles doemen de vulkanen op en doordringen het hele gebied met een mysterieuze schoonheid. Het ziet er nooit twee keer hetzelfde uit. Geen wonder dat veel buitenstaanders verliefd zijn geworden op de plaats en hun huizen hier hebben gebouwd.

Opmerking:

Privébootje (gedeeld met andere toeristen) en Engelstalige gids inbegrepen.

Dag 6: Een dag vol lokale cultuur in San Juan la Laguna

Van het hotel lopen jullie naar het dok van Panajachel, waar jullie een openbaar bootje zoeken naar San Juan la Laguna. Jullie varen dwars het meer over, en in San Juan worden jullie opgewacht, met het partnerproject waar we mee samenwerken.

Jullie beginnen met een workshop naar keuze*, waar je de ochtend mee vult. Voor de lunch gaan jullie naar het eenvoudige huis van een lokaal gezin, waar jullie nog wat mee helpen koken, en dan samen een typische maaltijd nuttigen. In de middag maken jullie een tour door het dorpje, dat lokaal bekend staan om de artiesten die prachtige muurschilderingen maken. Daarna worden jullie weer afgezet in het dok waar jullie het bootje terug naar Panajachel nemen.

Extra informatie:

* Dit is de keuze van workshops:

“Leer alles over koffie – van boontje tot een kopje koffie

Zie van dichtbij hoeveel werk het is om een rauwe koffieboon te verwerken. De bonen worden geoogst in het tropische hoogland van Guatemala, en we nemen je mee op een tour naar de cooperatie van FEDEPMA.  Hier kun je zien hoe het proces in zijn werk gaat; pellen, drogen, roosteren en uiteindelijk verpakken voor de verkoop. FEDEPMA is een voorbeeld door de processen die ze gebruiken door bijvoorbeeld hergebruik van water. Er is geen betere manier om alles te weten te komen over het tweede, meest waardevolle verhandelde product ter wereld (koffie) dan tijdens de tour van vandaag. Zelfs voor degenen die geen koffie drinken, is het zeer indrukwekkend om stil te staan bij het feit hoeveel werk het is om een simple kopje koffie te produceren.  ”

“Workshop over medicinale planten

Bezoek onze medicinale tuin in San Juan la Laguna, en leer meer over de medicinale kruiden en planten die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld balsems, cremes en shampoos te maken. Een lokale vrouw zal jullie rondleiden langs de bedden met kruiden en planten, en zal jullie alles leren over de holistische voordelen van elke plant, met daarbij de herkomst, kenmerken en gebruiken.”

“Een ochtend als een Maya visser…

Stel je voor…. De zon gaat op aan een vulkanische horizon. Je zit in een kano die uit een boom is gehouwen, en je slaat een roeispaan in het helderblauwe water. Na twintig minuten peddelen kom je aan bij een man die zijn familie voedt door dit elke dag te doen. Je gooit een touwtje in het water, wachtend tot er een vis bijt. Je lacht, maakt een nieuwe vriend, overbrugt taalbarrieres en culturele grenzen, en je voorziet in lokale werkgelegenheid. Misschien bijt er niks, maar je leert, door te ervaren, hoe het is om als visser in Guatemala te werken, door een Maya-traditie te gebruiken die al generaties lang wordt doorgegeven. ”

“Weef je eigen sjaal op een heup-weefgetouw

Weven, een traditie die al generaties lang bestaat, en al sinds mensenheugenis wordt uitgevoerd, wordt nog steeds gedaan in de dorpjes rond het meer van Atitlan (en in heel Guatemala). Door slechts een houtje en draad te gebruiken, creeëren de vrouwen de mooiste textielen op aarde. Je kan deel uitmaken van deze traditie door deel te nemen in een weefworkshop, waar je een weefvrouw uit Guatemala ontmoet die je door het hele proces leidt, en je zal helpen bij het weven van je eigen sjaal. Door hier aan mee te doen, help je de lokale vrouwen die weven als levensonderhoud, en zo biedt je economische kansen aan deze vrouwen die in hun eigen dorp willen blijven, en zich hechten aan de tradities van hun voorouders.

“Klim op een oud pad omhoog, en leer over de Maya tradities

In een dorpje van zo´n 1000 jaar oud ligt een pad naar de top van de berg, waar mensen lopen bij zonsopkomst met kaarslicht, met de goederen die ze verkopen op de markt op hun rug. Ga terug in de tijd en luister naar de verhalen die generaties lang worden verteld. Leer over de wilde planten en over hoe ze worden gebruikt. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over het meer van Atitlan, een wereld op zich, omringd door kleine inheemse dorpjes. Help mee om deze plaats te behouden door het te ervaren, ervan te leren, en vrienden te maken met de lokale gids.

“Koken met locals”

Koken en eten vormt een belangrijk aspect van de Guatemalteekse cultuur, en er zijn talloze typische gerechten. De meeste gerechten worden met veel tijd besteed, soms zelfs op houtvuur, en hebben een unieke smaak. In San Juan is dit ook zo, dus deze ochtend ga je met de lokale gastvrouw naar de markt om inkopen te doen voor de lunch. Als alle inkopen gedaan zijn, ga je mee naar huis, waar de bereiding begint. Samen met de gastvrouw werk je in haar keuken om een heerlijke lunch te bereiden, die je vervolgens samen met de rest van de familie zal nuttigen. Hier leer je de geheimen van de Guatemalteekse keuken!”

Opmerking:

De openbare boot is niet inbegrepen, dit kost Q25 per persoon, enkele reis. Op verzoek kunnen we ook een privébootje regelen (ongeveer €120 retour).

Dag 7: Reisdag naar Quetzaltenango, de hometown van onze Travel Specialist Petra

Tijd om het mooie meer van Atitlan weer te verlaten. Vandaag gaat de reis in in zo´n 2,5 uur naar Quetzaltenango (ook wel Xela genoemd). Dit is de stad waar onze Travel Specialist Petra woont. Dit is de tweede grote stad van Guatemala, met ongeveer 50% inheemse bevolking, en nog steeds hoog in de bergen gelegen op 2300 meter.

Extra informatie:

De naam van de stad kan een mondvol zijn, maar de lokale bevolking verkort Xela (shell-ah), een afkorting van de oorspronkelijke K’iche ‘Maya-naam, Xelajú. Quetzaltenango is Guatamala´s tweede grote stad, er heerst een fantastische sfeer, niet te groot, niet te klein. Er zijn genoeg buitenlanders om een goed aanbod van hotels, restaurants te ondersteunen, maar niet zo veel dat het zijn nationale smaak verliest. Het effect van de gelaagdheid in Guatemala is aan het werk in het stadscentrum – toen de Spanjaarden verhuisden, trokken de Duitsers naar binnen en hun architectuur gaf de zone een sombere, zelfs gotische uitstraling.

Overnachting:

Jullie zullen overnachten in het prachtige hotel Modelo, in 1916 werd het gekocht door de familie Miralbes en sindsdien heeft het de deuren van zijn huis geopend om aan de behoeften van bezoekers aan Xela te voldoen. Het is gelegen in het hartje van Quetzaltenango.

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 8: Een ochtend met inheemse dorpjes en hot springs

In de omgeving van Quetzaltenango liggen kleine dorpjes waar heel veel gewassen verbouwd worden. De grond is hier extreem vruchtbaar door het vulkanische gebergte. Jullie bezoeken de markt en de velden van Almolonga, waar je enorme hoeveelheden groente zult zien, ook voor de export. Daarna bezoeken jullie een glasblaascooperatie waar gerecycled glas wordt gebruikt om daar nieuwe producten van te blazen, allemaal met de hand. Ze werken niet in het weekend en ook niet op feestdagen, maar de fabriek is wel open voor bezoeken.

Tenslotte bezoeken jullie het dorpje Zunil, waar je een weefcooperatie bezoekt, en je brengt een bezoekje aan San Simon, een lokale heilige, een apart verschijnsel.

Tenslotte gaan jullie bij Zunil de bergen in, op weg naar Fuentes Georginas, de hot springs van vulkanisch warm water. De rit er naartoe is prachtig, hoog in de bergen door de velden vol groente, met mooie uitzichten.

Bij aankomst kun je de verschillende baden met warm water bezoeken, middenin het nevelwoud. Het is een prachtige plek om te relaxen en de spieren te ontspannen. Er zijn ook wandelpaden door het bos, mocht je dat leuk vinden.

Na een uurtje of anderhalf brengt de chauffeur jullie weer terug naar Quetzaltenango, waar jullie weer op tijd terug zijn voor de lunch met het gastgezin.

Extra informatie:

Voor de hot springs is het goed om badkleding mee te nemen, een handdoek, slippers, en een warm vest of (regen)jas, het is koud als je eruit komt. Bij de hot springs is ook een restaurant, en er kunnen kluisjes gehuurd worden voor een kleine vergoeding (alleen in cash).

Dag 9: Reisdag naar Nebaj

Dit is een reisdag; jullie reizen in privévervoer van het hotel in Quetzaltenango naar Nebaj. Jullie reizen in privévervoer dwars door het binnenland, met kleine dorpjes, bergen en heuvels en prachtige uitzichten. De rit duurt zo´n 4 uur zonder stops, maar jullie kunnen stoppen zo vaak jullie willen om foto´s te maken of iets te eten in een typisch Guatemalteeks restaurantje onderweg.

Overnachting:

In Nebaj is niet heel veel toeristisch aanbod, en je overnacht in het hotel Santa Maria, vlakbij het centrale plein. Het is een eenvoudig maar goed hotel, middenin het dorp. Je overnacht in een tweepersoonskamer met badkamer.

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 10: Wandeling naar Cocop

Een lokale gids komt jullie bij het hotel ophalen, en samen maken jullie een mooie wandeling naar Cocop, een inheems dorpje op 6,5km van Nebaj. De wandeling is op de heenweg vooral bergopwaarts, het laatste stukje is een afdaling naar het dorpje. De route loopt over kleine onverharde wegen, door het echte binnenland van Guatemala. Je ziet veel locals onderweg in klederdracht, en de natuur is natuurlijk prachtig. De terugweg is ook te voet, en jullie zijn voor de lunch weer terug in Nebaj, waar de middag nog vrij is om het dorpje te bekijken.

Extra informatie:

De gids spreekt alleen Spaans, het is wederom een gids van een lokaal bedrijfje in het dorp die locals hebben opgeleid tot toeristengids.

Dag 11: Reisdag naar Lanquin

De reis gaat verder door de binnenlanden; vandaag staat de route Lanquin – Nebaj op het programma. In privévervoer rijden jullie door de bergen, soms over wat slechtere wegen, waar jullie na zo´n 6-7 uur rijden (eventueel met stops) aankomen.

Extra informatie:

Lanquin is een klein dorpje, en dient als uitvalsbasis voor een bezoek aan Semuc Champey. In de omgeving liggen veelal lodges, middenin de natuur. Een afgelegen bestemming maar de moeite waard!

Overnachting:

Je overnacht in El Retiro Lodge, één van de lodges van het dorp. Je verblijft in een tweepersoonskamer met badkamer.

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. De lodge is ecologisch opgezet, en door de afgelegen ligging zul je ook hier je maaltijden nuttigen. Het restaurant biedt a la carte lunches en snacks, en het diner wordt op een family-style manier aangeboden, dus eten wat de pot schaft (vaak wel wat verschillende opties).

Dag 12: Een dag in Semuc Champey

Er staat een avontuurlijke dag op het programma. Jullie brengen de dag door in Semuc Champey. Jullie beginnen met een tour door de grotten van Kan-Ba, waar je zwemt, klimt en springt in het water met een kaarsje in je hand. Daarna is er tijd om in de turkooisblauwe poelen te zwemmen, te klimmen naar het uitzichtpunt, en tenslotte tuben jullie op de rivier.

Extra informatie:

Bij deze tour is vervoer inbegrepen, een lokale gids, en entreegeld.

Opmerking:

Om in Semuc Champey te komen, rijden jullie zo´n 45 minuten in de achterbak van een pickup truck. Het is sterk aan te raden om waterschoenen mee te brengen voor deze dag, net als een waterproof hoofdlamp.

Dag 13: Reisdag naar de jungle in het noorden

Vandaag weer een redelijk lange reisdag; de route gaat naar het uiterste noorden van Guatemala, naar het jungle gebied. De bestemming vandaag is Flores, een klein schiereilandje in het meer van Peten Itza.

Extra informatie:

Flores is een schattig, kleurrijk dorpje met leuke hotelletjes en restaurantjes. Dit stadje is tevens de uitvalsbasis voor de jungle excursies die je hier kunt maken. De temperatuur is tropisch, maar aangenaam door het meer en de prachtige uitzichten.

Overnachting:

Je overnacht in Hotel Casona de la Isla, een comfortabel hotel aan de buitenste straat van Flores, in een gezellig gedeelte van Flores. Het hotel heeft een restaurant, zwembad, en een bar met uitzicht op het meer.

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 14: Uitrusten in Flores

Jullie hebben een vrije dag in Flores om even bij te komen van het vele reizen. Dit is een karakteristiek plaatsje met leuke winkeltjes en restaurantjes om nog een dag door te brengen. Ook kun je vanaf het hotel een bootje nemen naar een dichtbij gelegen dierentuin /opvang waar je een bezoek kunt brengen aan de exotische dieren die ze daar opvangen en verzorgen, of een bezoek brengen aan een lokaal natuurpark met hangbruggen over de jungle en de mogelijkheid tot ziplinen of paardrijden!

Ontbijt is inbegrepen in het hotel.

Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen in het hotel.

Dag 15: Ontdek Nationaal Park Tikal

Jullie worden in het hotel opgehaald voor één van de hoogtepunten van Guatemala, de Maya-ruïnes van Tikal. We verzorgen een tour van hoge kwaliteit voor jullie; zodat jullie zoveel mogelijk te weten te komen over deze unieke site.

De gids neemt jullie mee door het park, waar je veel zult wandelen door de soms dichte jungle. Jullie bezoeken de verschillende tempels, de “verloren wereld”, en natuurlijk de hoofdplaza. Meerdere tempels zijn beschikbaar om te beklimmen en zo prachtig zicht te hebben op de jungle.

Extra informatie:

Nationaal Park Tikal is het park met de bekende Maya-ruïnes. Het is een zeer uitgestrekt gebied met vele tempels, gebouwen, altaren en vondsten. Ondanks de bekendheid zul je er geen massa´s toeristen aantreffen, mede omdat het park in dichte jungle ligt, je voelt je deel van de jungle!

Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen in het hotel.

Na de tour in Tikal die een uur of 5 duurt, is er een lunch inbegrepen in één van de lokale restaurants in Tikal, en na de lunch worden jullie rond een uur of 16:00 teruggebracht naar het hotel in Flores.

Vervoer, entreekaarten, lunch en Engelstalige gids inbegrepen.

Dag 16: Op naar subtropisch Rio Dulce

Vanaf het busstation in Flores vertrekt er een luxebus naar Rio Dulce. Deze rit duurt zo´n 3 uur. Eenmaal in Rio Dulce komt een bootje van het hotel jullie daar ophalen!

De rest van de middag is vrij om te genieten van het subtropische klimaat aan de rivier.

Extra informatie:

Rio Dulce is de naam van het dorpje, en de gelijknamige rivier die uitkomt in de Caraïbische zee. Het is een waar paradijs; met heel veel groen, en prachtige panoramische uitzichten. Het dorpje zelf is niet heel bijzonder, het leuke van Rio Dulce zijn de mooie ecohotels die langs de rivier liggen, middenin de natuur.

Overnachting:

Je overnacht in Hacienda Tijax, een ecolodge gelegen aan de rand van de rivier, niet ver van het dorpje en het busstation. De kamers bestaan uit losse cabañas in het mangrovebos, die aan elkaar verbonden zijn door houten vlonders. Het hotel heeft een restaurant en zwembad, en ligt dus aan de rand van de rivier.

Er is vanalles te doen in en om het hotel, zoals wandelingen door de directe omgeving van het hotel, paardrijden, kayakken, en andere watersporten.

Aantal Overnachtingen: 3
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Privévervoer is mogelijk op verzoek.

Dag 17: Rio Dulce op z´n mooist - een boottour

Iets wat je in Rio Dulce niet mag missen is de boottour over de rivier naar Livingston. Vandaag is daar tijd voor. Deze tour wordt direct in het hotel geboekt en betaald.

Deze collectieve boottour haalt jullie op in het hotel, en jullie varen langs het kasteel van San Felipe de Lara, vervolgens langs het vogeleiland waar heel veel verschillende tropische vogels huizen, en daarna verder stroomafwaarts.

Na het passeren van de Golfete (een heel breed gedeelte van de rivier) wordt het opeens smal, en varen jullie door hoge canyons. Hier is zelfs de eerste Tarzan film opgenomen, om je een idee te geven! De rivier komt uit aan zee bij Livingston, een dorpje van de Garifuna stam. Hier is er gelegenheid voor een korte stop en lunch, en in de middag vaart de boot jullie weer naar het hotel.

Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen in het hotel.

De boottour wordt geboekt en betaald in het hotel, voor Q200 per persoon.

Op verzoek is een privéboot ook mogelijk, met meer tijd voor stops, en eventueel nog een bezoek aan Siete Altares en Playa Blanca.

Dag 18: Een vrije dag in Rio Dulce

Omdat er bij het hotel veel te doen is, hebben jullie nog een extra dag in Rio Dulce. Deze dag is vrij te besteden voor activiteiten, of gewoon lekker relaxen in het hotel, en zwemmen in het zwembad of in de rivier.

Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 19: Op naar Honduras!

Jullie worden in het hotel opgehaald, en in privévervoer reizen jullie zo langzaamaan terug naar de hoofdstad. Maar eerst nog een kleine pitstop in Honduras! Net over de grens ligt het kleine plaatsje Copan, vooral bekend om zijn gelijknamige ruïnes.

De rit duurt zo´n 5 uur, zonder stops.

Overnachting:

Je overnacht in Hotel Terramaya, een kleine B&B gelegen in het centrum, op 5 minuutjes lopen van het plein. De B&B heeft maar 6 kamers, dus je kunt een excellente service verwachten. Ontbijt is inbegrepen, en de B&B heeft mooie tropische tuinen en leuke zitjes om te ontspannen.

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Als jullie interesse hebben, kunnen jullie onderweg nog de kleinere ruïnes van Quiriguá bezoeken.

Dag 20: Op verkenning in Copan

Omdat Copan maar zo´n klein dorpje is, en de ruïnes maar op 3km van het dorp liggen, laten we deze dag vrij. Je kunt op je gemakje in een half uur naar de ruïnes wandelen, of je kunt een tuk tuk nemen. De ruïnes stammen uit de klassieke periode, en werd in die tijd bewoond door één van de belangrijkste maya-beschavingen uit die tijd.

Tegenwoordig staan de ruïnes vooral bekend om zijn artistieke kenmerken; je kunt hier veel gedetailleerde inscripties en hieroglieven vinden.

Het is gemakkelijk om bij de ingang een Engelstalige gids in te huren. Tevens is er een museum, en kun je ook nog apart toegang krijgen tot een tunnel, waar je ondergrondse inscripties kunt bewonderen.

Opmerking:

Niet inbegrepen zijn de volgende entreegelden:

  • Entree voor het park (de ruïnes): $15 per persoon
  • Entree voor het museum: $7 per persoon
  • Entree voor de tunnels: $15 per persoon

Dag 21: Terug naar Guatemala

Na een vrije ochtend in Copan reizen jullie om 12:00 uur in collectief vervoer terug naar Guatemala. Daar worden jullie naar het hotel gebracht, in een goede zone van de stad vlakbij het vliegveld.

Overnachting:

Jullie logeren de laatste nacht in het comfortabele Hotel las Americas, in een tweepersoonskamer.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 22: Einde van de reis

Het hotel zal jullie op de aangegeven tijd naar het vliegveld brengen, voor de terugvlucht naar huis.

We hopen dat jullie een mooie reis hebben gehad en we zien jullie graag terug.