Compleet op avontuur

Naar Tanzania & Zanzibar

Praktische reisinformatie Tanzania en/of Zanzibar

Hier vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Tanzania en/of Zanzibar

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Tanzania en/of Zanzibar (Zanzibar is een prachtig eiland voor de kust van Tanzania en hoort ook bij Tanzania, vandaar dat wij deze 2 bestemmingen gezamenlijk beschrijven hier).

Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Tanzania en zanzibar

Tanzania en Zanzibar zijn goed te bereizen bestemmingen als je weinig last van een jetlag wilt hebben.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Tanzania en Zanzibar  2 uur later dan in Nederland
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Tanzania en Zanzibar uur later
Tanzania en Zanzibar vallen in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Tanzania en zanzibar

Voor je reis naar Tanzania/Zanzibar heb je een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je terugkomt uit Tanzania/Zanzibar.

Daarnaast is een visum verplicht in Tanzania/Zanzibar, deze is makkelijk aan te vragen via CIBT VISAS.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

VEILIGHEID EN REISADVIES Tanzania en zanzibar

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website van MinBuZa voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Tanzania/zanzibar

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Tanzania en zanzibar

Waar je slaapt in Tanzania/Zanzibar is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden willen maken. Een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Tanzania en Zanzibar

Je gebruikt in Tanzania/Zanzibar de Tanzanian shilling, afgekort Tsh. Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas bij de Stanbic bank. Een creditcard (vooral Visa) als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars kunnen ter plaatse goed gewisseld worden en worden vaak ook geaccepteerd als betaalmiddel; probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Tanzania en zanzibar

De netspanning in Tanzania/Zanzibar is 230 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. De stekkers in Tanzania/Zanzibar (D en G) zijn vaak onderdeel in een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

De officiële taal in Tanzania en Zanzibar is Swahili. Er wordt naast deze taal ook veel Engels, Frans, Portugees en diverse Indiaanse talen gesproken.

Internet en telefoneren

Tanzania en Zanzibar hebben een uitgebreid mobiel netwerk. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op: www.bellen.com. Als je mobiel belt vanuit Tanzania en Zanzibar en je hebt een simlockvrij toestel. kun je ter plekke een prepaid simkaart kopen waarmee je gebruik kunt maken van mobiel internet. Een kaart van 2 gigabyte biedt ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, Whatsapp en eventueel bellen via Whatsapp. Met een internetkaart ben je niet afhankelijk van WiFi. Deze zijn op veel plaatsen verkrijgbaar, in ieder geval bij de belwinkels van Vodacom, Airtel, Smile en Tigo. Informeer welke provider het beste bereik heeft voor de plaatsen die je wilt bezoeken. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

De meeste hotels, lodges en restaurants in Dar es Salaam, Arusha en Zanzibar beschikken over WiFi om te internetten. Soms heb je alleen in de lobby een goede verbinding. Tot slot zijn er de internetcafés waar je kunt skypen, facetimen, internetten etc. Houd er wel rekening mee dat de verbinding vaak minder is dan je gewend bent.

De keuken

De bananen zijn in Tanzania en Zanzibar het meest populair. Ze worden op allerlei manieren bereid. Zeker een aanrader. Overheerlijke bananensoep, gefrituurde of gekookte bananen. En wat denk je van bananenbier? Andere landelijke snacks zijn hipsi mayai (aardappelomelet), samosa (deeg driehoekjes gevuld met vlees of groenten) en mishkaki of nyama choma (gegrilde vleesspies). Aan de kust eet men veel vis en schaaldieren zoals krab en kreeft. Typische ‘Swahili gerechten’ worden bereid met kokosmelk en bij feesten is er altijd pilau, een gekruide rijst.

In de toeristen restaurants heb je vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. Het kan wel voorkomen dat een groot deel van de gerechten op de menukaart niet verkrijgbaar zijn. Het leukst (en goedkoopst!) eet je in lokale restaurantjes. Ze hebben een simpele menukaart maar bevatten vaak de echte traditionele gerechten van Tanzania en Zanzibar. Veel voorkomende gerechten zijn: ugali (maïspap), chipsi (friet) of wali (rijst) met nyama (vlees), kuku (kip) of samaki (vis). Ook voor vegetariërs zijn er voldoende opties, in een restaurant kan je dan het beste vragen naar maharage (bonen) of mboga (groene groente).

Er wordt veel thee gedronken in Tanzania en Zanzibar. Als het budget het toelaat van de Tanzanianen en Zanzibaranen drinken ze ook graag frisdrank en bier. Populaire biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

Feestdagen

In Tanzania en Zanzibar viert de bevolking  zowel de christelijke feestdagen, Pasen en Kerstmis, alsook de ramadan, het islamitische suikerfeest en het Offerfeest. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Het Suikerfeest en andere islamitische feestdagen zijn overal in Tanzania en Zanzibar kleurrijk, maar vooral op Zanzibar, waar op hun paasbest geklede families deelnemen aan de festiviteiten en processies. Niet alle moslimfeestdagen worden door andere religies gevierd en omgekeerd.

In Tanzania en Zanzibar kan het voorkomen dat van vandaag op morgen een nationale feestdag wordt afgekondigd. Totaal onverwacht ligt het openbare leven dan een dag stil. Belangrijke nationale feestdagen in Tanzania en Zanzibar zijn: Zanzibar Revolution Day (12 januari); Oprichting van de politieke partij CCM (5 februari); Union Day (26 april); Dag van de Arbeid (1 mei); Farmers Day (7 juli); Peasants day (8 augustus); Onafhankelijkheidsdag (9 december).

Klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Tanzania

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

De beste reistijd om naar Tanzania te reizen is in het droge seizoen van juni tot en met oktober en van december tot en met maart. De temperaturen zijn heerlijk, zo rond de 25-27 °C.  Laat je niet weerhouden om in het laagseizoen te gaan, van april toten met mei. Deze maanden kennen een lange regentijd en zeker, er valt veel neerslag maar het zijn meestal korte hevige buien, waarna de zon weer gaat schijnen. Het voordeel van het laagseizoen is, is dat alles inclusief vliegtickets een stuk lager kan liggen dan het hoogseizoen.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Tanzania kent voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat, waarbij de temperaturen gedurende het hele jaar hoog liggen en er sprake is van een duidelijk drogere periode. 

Regenseizoen
Het deel in het westen en in het centrum van Tanzania kennen een regenseizoen. Deze periode begint tussen eind oktober en begin december en loopt door tot half april. De droogte periode is de periode mei tot en met oktober. In het oosten van Tanzania is er sprake van een kleine regentijd in november en december, waarna het tijdelijk wat droger wordt. In maart neemt de hoeveelheid neerslag ineens flink toe. Dit grote regenseizoen duurt tot half mei.

Temperaturen
Het land ligt bijna tegen de evenaar aan. Daardoor is het in het gehele land gedurende het hele jaar warm. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 23 en 32 graden.

Orkanen
Tanzania ligt redelijk veilig als het gaat om orkanen en tropische stormen. De meeste zware depressies boven de Indische Oceaan lukt het niet om Tanzania te bereiken. Als het al wel gebeurt, dan is er zelden sprake van een tropische storm.

Klimaat en reisperiode voor Zanzibar  
De beste reisperiodes voor het mooie eiland Zanzibar zijn de maanden januari, februari, juni, juli, augustus, september en oktober. In deze periode heb je de minst grote kans op heftige tropische regenbuien.

Zanzibar ligt in de Indische Oceaan, dichtbij de evenaar. Het eiland heeft daarom een moessonklimaat. Dit betekent dat Zanzibar twee seizoenen kent: een regenseizoen en een droog seizoen. Het eiland kent twee regenseizoenen, daarin kan het een uurtje flink hard regenen maar is het vrijwel de gehele dag droog. Tijdens het regenseizoen regent het niet iedere dag, maar houdt er wel rekening mee dat de luchtvochtigheid hoger is. De twee regenseizoenen lopen van eind maart tot en met juni en van eind oktober tot januari. 

De droge seizoenen duren van januari tot en met eind maart, daarin kan de temperatuur oplopen tot zo’n 33°C. De rest van het jaar ligt de temperatuur tussen de 22°C en 30°C.

De beste reistijd voor Zanzibar is tijdens het droge seizoen van januari tot en met eind maart. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen optimaal en is de luchtvochtigheid lager.

VLIEGTICKETS NAAR Tanzania en Zanzibar

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Tanzania en Zanzibar

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Tanzania/Zanzibar en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen

Klik hier voor de paklijst voor Tanzania/Zanzibar

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Tanzania en Zanzibar

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen. Wij raden je aan om ook een set nettere kleding mee te nemen voor bijzondere gelegenheden en religieuze aangelegenheden. Het kan ‘s avonds flink afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Tanzania/Zanzibar, dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel– klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Tanzania en Zanzibar

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.