Reisprogramma

Dag 1: Welkom in Oeganda!

Bij aankomst op het vliegveld van Entebbe word je ontvangen door uw chauffeur/gids die je naar de eerste accommodatie brengt. De rest van de dag kun je bijkomen van de lange reis, slenteren in de tropische tuinen of wie weet een wandelingetje maken in de omgeving van het hotel.

De voormalige hoofdstad van Oeganda is gelegen op een schiereiland aan het Victoriameer, op ongeveer een uur rijden van Kampala. Het is een rustige, gemoedelijke stad met veel groen en veel leuke plaatsen aan het strand om van een drankje te genieten. Mocht je genoeg tijd hebben, bezoek dan zeker de prachtige botanische tuinen.

Overnachting:

Airport Guesthouse

Op slechts 15 minuten van Entebbe International Airport ligt het Airport Guesthouse. Het beschikt over 10 kamers met eigen badkamer en 4 kamers met gedeelde badkamer (één badkamer per twee kamers). De kamers zijn ruim en gesitueerd rond de altijdgroene tuin, waar u vele prachtig gekleurde tropische vogels kunt zien. Het ontbijt wordt ’s ochtends in het restaurant geserveerd. Wanneer het weer het toelaat, en dat is bijna altijd, dekken ze ’s avonds de tafels in de tuin. Of de koks nu een smakelijke barbecue of andere maaltijd bereiden, het is altijd heerlijk om in de tuin te dineren. In het restaurant vind je ook een bar waar je een koel drankje of een lekker kopje koffie of thee kunt bestellen.

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Diner

Dag 2: Het safari avontuur begint!

Vandaag gaat je dan “op safari”. Met je eigen gids/chauffeur reis je rond in een 4×4 safariauto waarvan het dak omhoog kan zodat je al het moois van de bush goed kunt zien. De auto heeft ook een kleine koelkast om het water voor onderweg koel te houden en een stekkerblok om je camera/mobiel op te laden. Deze dag rijd je helemaal naar het zuidwesten van Oeganda, bij de grens met Congo.

Hoe vaak krijg je de kans om op de evenaar te zijn? Op weg naar het eerste wildpark kom je op een plek waar dit echt mogelijk is. Natuurlijk wil je hier even een foto van maken! Daarna gaat de reis verder naar Queen Elizabeth National Park, het oudste en grootste park van Oeganda. Uitgestrekte savannes liggen aan de voet van de Rwenzori Mountains die de grens vormen met Congo, tussen Lake Edward en Lake George in. Het park herbergt een schat aan wilde dieren, van imposante olifanten die trompetten als je te dichtbij komt tot luie luipaarden genietend in de zon, grote groepen van gazelles, kuddes buffels, nijlpaarden in het water en natuurlijk de koning van de jungle, de leeuw. Queen Elizabeth National Park is een van de meest geliefde parken van Oeganda. Het is Afrika in een notendop vanwege de diverse ecosystemen: het natuurlijke Kazinga Channel dat de meren met elkaar verbindt, de Rwenzori Mountains, het regenwoud in de Kyambura kloof, savanne, lage bossen, kortom Queen Elizabeth N.P. heeft het allemaal. 

Overnachting:

Parkview Safari Lodge

Je overnacht aan de rand van het park, in de Parkview Safari Lodge. De naam zegt het al, de lodge biedt prachtige uitzichten over het wildpark, zelfs vanuit het zwembad. Naast het zwembad ligt het restaurant, dat een breed scala aan authentieke Afrikaanse en internationale gerechten aanbiedt. De streekproducten zijn vers en elke dag komen de plaatselijke vissers hun verse vis brengen uit onder andere het Kazinga kanaal en Lake Edward. De kamers zijn hoog op houten palen gebouwd en zijn gemoedelijk ingericht met veel hout. De lodge heeft bovendien veel andere faciliteiten, zoals bar, sauna, stoombad, massagesalon, cadeauwinkel, bibliotheek en een leesruimte. Er is WI-FI in de gemeenschappelijke ruimten van de lodge.

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Dag 3: Queen Elizabeth National Park: leeuwentracking en boottocht

Vandaag staat er een heel speciale ochtend op het programma: je begeleidt een aantal onderzoekers bij het monitoren van de leeuwen in het park. Na de lunch ga je het water op.

De onderzoekers monitoren de leeuwen met behulp van speciale halsbanden die voorzien zijn van zenders. Ze checken hiermee dagelijks of de dieren niet ziek zijn en vergiftigd worden door lokale gemeenschappen. De leeuwen/luipaard- en hyenapopulatie is daardoor afgenomen de laatste jaren. Daarnaast werken ze aan het bijhouden van een database van de onderzoeksresultaten en monitoring, de biodynamische gegevens worden bijgehouden en de populatie wordt geanalyseerd. Je krijgt de gelegenheid om leeuwen off road te observeren en meer over hun gedrag te weten te komen. Het aantal deelnemers wordt beperkt om stress bij de dieren te voorkomen.

’s Middags maak je een boottocht over het Kazingakanaal. Op de oevers zie je buffels, olifanten, waterbokken en krokodillen, die zich met open bek koesteren in de zon. Maar vooral de nijlpaardenfamilies zijn hier aanwezig en natuurlijk veel bonte vogels, zoals de Afrikaanse kuifarend, de pelikaan en de aalscholver.

Overnachting:

Parkview Safari Lodge

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Dag 4: De boomklimmende leeuwen van Ishasha

Vroeg uit de veren want al voor het ontbijt maak je de eerste gamedrive. Bij zonsopgang zijn de dieren veel actiever, zeker de roofdieren, dus wie weet ben je getuige van een echte “kill”! Het park telt bijna 100 soorten zoogdieren en 606 verschillende vogelsoorten, inclusief de eigenaardige schoenbekooievaar.

Je rijdt door naar het zuidelijke gedeelte van het park, Ishasha, bekend om haar troepen leeuwen die in bomen klimmen. Een unicum omdat leeuwen van nature geen goede klimmers zijn. De beesten liggen te luieren op de takken van de enorme vijgenbomen, starend naar de vele Uganda Kobs (soort gazelle) die grazend over de open Ishasha vlaktes trekken. De Kob is de belangrijkste prooi van deze leeuwen. Naast een perfect uitzichtpunt, klimmen de leeuwen mogelijk in de bomen om te ontkomen aan de steken van de vele tsetse vliegen.

Overnachting:

Enjojo Lodge

Enjojo Lodge grenst aan de Ishasha-sector van het Queen Elizabeth Nationaal Park. Het is gelegen op 40 hectare te midden van acacia bos, weelderige vegetatie met palmbomen en grasland. Vogelsoorten zijn er in overvloed en kuddes olifanten, buffels en antilopen worden regelmatig op het land gespot. Vervet-apen, bavianen en zwart-witte colobus zijn inmiddels onderdeel van de lodge.
Er zijn slechts 3 charmante huisjes met rieten daken en een safari-cottage, waardoor in totaal 16 gasten kunnen verblijven, wat bijdraagt ​​aan de rustige en intieme sfeer. De huisjes zijn onderling verbonden met een verhoogde houten loopbrug en elke kamer heeft een eigen badkamer en een buitendouche met warm en koud water. Op de grote veranda’s kunnen gasten ontspannen en genieten van de omliggende bush en savanne.

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Dag 5: Naar het zuidelijke puntje van Oeganda

Na het ontbijt gaat de reis in zuidelijke richting naar Bwindi Impenetrable Forest.

Je rijdt door een prachtig groen landschap grenzend aan Rwanda, met beboste bergen met veel bamboe. In de middag kom je aan bij de lodge, waar je kunt relaxen of een wandeling maken in de omgeving. Maar spaar je krachten voor morgen en ga vroeg naar bed, want er staat een enerverende dag op het programma!

Overnachting:

Lake Mulehe Safari Lodge

Lake Mulehe Safari Lodge is gelegen aan het meer Mulehe, ongeveer 10 km van de zuidelijke poort van Bwindi nationaal park (Rushaga). De lodge is een natuurlijk vogelreservaat met een adembenemend uitzicht op het meer Mulehe. Lake Mulehe Safari Lodge heeft 12 huisjes. Alle kamers hebben een eigen badkamer en zijn gezellige en ruim ingericht. Op je eigen veranda kun je heerlijk genieten van het fascinerende uitzicht op het meer. Het eten is een Afrikaanse-Italiaanse fusie wat de creativiteit van zowel de lokale chef-koks als de Italiaanse eigenaar weerspiegelt.

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Dag 6: Gorilla Tracking!!!

Vandaag is de grote dag… Bereid je voor op een ontmoeting met de zachtaardige reuzen van Bwindi: de zeldzame berggorilla’s. Dit zal zeker het absolute hoogtepunt van jouw tour in Oeganda zijn.

Bwindi Impenetrable Forest herbergt zowel berggorilla’s als chimpansees, uniek in heel Afrika. Daarnaast telt het vijf andere soorten primaten, 113 soorten zoogdieren, meer dan 200 vlinders en 360 vogels. De gorilla’s die je gaat opsporen behoren tot de negen familiegroepen die gewend zijn af en toe mensen te zien. Je trekt over beboste hellingen, door verstrengelde takken, struiken en bamboe, voordat je eindelijk het leefgebied van de gorilla’s bereikt.

Onderweg wijst je gids op sporen zoals uitwerpselen, nesten en afgeknaagde bamboescheuten. Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden kan het tussen één en vijf uur duren om ze te vinden. Je kunt maximaal een uur met ze doorbrengen. De gorilla’s wonen samen in een familie van zo’n 20 dieren en zwerven door het park op zoek naar voedsel. Elke groep wordt geleid door een enorme “Silverback” die wel 2 meter groot kan zijn en 200 kilo kan wegen. De trekking naar de gorilla’s toe kan vermoeiend zijn en een redelijke fysieke conditie is vereist. Maar zodra je oog in oog staat met deze zachtaardige reuzen vergeet je de lange wandeling en kun je niet anders doen dan genieten van deze geweldige ervaring.

Overnachting:

Lake Mulehe Safari Lodge

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Dag 7: Kibale, dé plek voor primaten

Tijd om op zoek te gaan naar de andere belangrijke primaat van Oeganda, de chimpansee. Je rijdt richting noorden naar het Kibale National Park. Het park is eigenlijk een uitloper van Queen Elizabeth NP in het noordoosten.

In Kibale park leeft de grootste concentratie en verscheidenheid aan primaten van de wereld namelijk dertien soorten. Zo kun je onder andere de rode franjeaap zien, de l’hoest meerkat en natuurlijk de bekendste inwoner van het park, onze naaste verwant de chimpansee. Hier leven meer dan 1000 chimpansees in het wild. Een chimptracking in Kibale Forest biedt de meeste kans om deze bijzondere primaten in hun natuurlijke habitat te zien. Je slaapt vannacht in een prachtige accommodatie aan de rand van het park met uitzichten over de Rwenzori Mountains.

Overnachting:

Turaco Treetops Lodge

De Turaco Treetops Lodge is een perfect uitgangspunt voor de chimpanseetrekking. Ook voor een bezoek aan de kratermeren, theeplantages en Bigodi Swamp is Turaco een goede uitvalsbasis. De acht luxury forest cottages, van alle gemakken voorzien, bieden een prachtig uitzicht over het regenwoud. Rondom de lodge zie je vaak vlinders, vogels en met geluk zelfs primaten zoals de zwart-witte franjeaap. Het hoofdgebouw heeft een bar, lounge en gezellig restaurant. Op warme dagen biedt het zwembad van de lodge verkoeling.

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Dag 8: Regenwoud en moeras

Weer een dag te voet onderweg om een bijzondere primaat op te sporen!

Je gaat al vroeg op pad met een gespecialiseerde gids. Ook deze wandeling door het regenwoud kan weer zwaar zijn, dus zorg voor goede schoenen en een poncho. Onderweg kun je genieten van alle uitbundige flora en fauna: papyrus en oerbomen van we 50 meter hoog, zeldzame woudolifanten, prachtige vogels en niet te vergeten de ongeveer 150 soorten vlinders in alle kleuren en maten. Er zal regelmatig stil gestaan worden om goed te luisteren of je de chimpansees al kunt horen. Want horen kun je ze van verre…  Luid schreeuwend en krijsend springen zij door het bos. Stampend op bomen maken ze een hels kabaal. Alleen die geluiden al maken een ontmoeting met deze primaten tot een bijzondere gebeurtenis.

‘s Middags maak je een natuurwandeling door de moerassen. Natuurlijk zijn nu ook weer verschillende primatensoorten te spotten, maar nu is het spotten van de prachtige reuzentoerako een nieuwe uitdaging.

Overnachting:

Turaco Treetops Lodge

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Dag 9: Ontmoet de locals!

Op de terugweg naar Entebbe duik je de cultuur van Oeganda in. Bij het dorpje Kijjude word je verwelkomd door de dorpsvertegenwoordigers die samen met de inwoners het culturele project Entanda hebben opgezet.

Allereerst ga je samen met hen de lunch bereiden, het traditionele feestgerecht “Luwombo”, een mix van rundvlees, kip, champignons en pinda’s gestoofd in bananenbladeren. Na op heel lokale wijze, zittend op de grond en etend met je handen, gegeten te hebben, word je meegenomen om allerlei culturele en traditionele activiteiten te beleven: Van bordspelen en pijl-en-boog schieten, tot een wandeling door de akkers en een goed gesprek met de dorpsoudsten, die je onder andere hun geheimen verhullen over het succes van het huwelijk! De middag wordt begeleid door zang en muziek met traditionele instrumenten zoals de “sekitulege”. Een interessant, leerzaam en vrolijk bezoek dat je de essentie van de Oegandese samenleving laat zien. Laat op de middag rijd je verder naar Entebbe voor de laatste overnachting in het Airport Guesthouse.

Overnachting:

Airport Guesthouse

Kamer: 2-persoonskamer

Inbegrepen: Diner

Dag 10: vertrek naar huis

Helaas, je tijd in Oeganda zit erop. We hopen dat je een mooie tijd hebt gehad, je hebt laten verbazen door de schoonheid van het land en de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Uiteraard zien wij je graag nog een keer terug, want er is nog genoeg moois te zien!