Reisprogramma

Dag 1: Aankomst en transfer naar Sanjaa Juu

Bij aankomst op de luchthaven van Kilimanjaro word je opgewacht door jouw chauffeur/gids, die je naar de eerste lodge van de safari zal brengen.

Tussen de Mount Meru bij Arusha en de Mount Kilimanjaro ligt een bijzonder mooie vlakte, de Maasai steppe. Je rijdt hier naartoe voor een overnachting in de luxe maar ook authentieke Amini Africa Maasai Lodge, waar je verschillende activiteiten kunt ondernemen binnen de Maasai gemeenschap.

Overnachting:

Amini Africa Maasai Lodge

De kamers van de Amini Africa Maasai Lodge zijn gebouwd als echte Maasai hutten van leem en riet. De inrichting is gemaakt met veel hout en gedecoreerd met ornamenten in de typische rode kleur van deze stam. De lodge biedt prachtige uitzichten over de steppe, er is een mooi zwembad en een prima restaurant met lokale specialiteiten.

Kamer: 2-persoons hut
Inbegrepen: Diner

Aantal Overnachtingen: 2

Dag 2: Een dagje samen met de Maasai

Tanzania telt meer dan 120 stammen, allen met eigen cultuur en taal. De trotse Maasai is één van de bekendste daarvan, met hun mooie klederdracht, statige houding en traditionele gebruiken.

Samen met een dorpsbewoner als gids ga je een Maasai dorpje bezoeken en één van de “elders” spreken, het hoofd zeg maar. Je krijgt een uitleg over hoe bepaalde planten en kruiden gebruikt worden als geneesmiddelen, je ziet hoe de vrouwen er koken en hoe de mannen bezig zijn met het vee, de kindertjes laten trots hun kleine geitjes zien en er zal ook een traditionele dans uitgevoerd worden. De krijgers zullen je leren speerwerpen en natuurlijk hoort een tochtje op een ezel er ook bij. ‘s Avonds bij het kampvuur worden de mooiste verhalen verteld, een van oudsher gebruik om de traditie in stand te houden.

Overnachting:

Amini Africa Maasai Lodge

Kamer: 2-persoons hut
Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 3: Reis naar Tarangire National Park en eerste game drive

Vandaag vertrek je dan echt “op safari”. Via de stad Arusha en langs het lokale vliegveld af rijd je in zo’n 3 ½ uur door een prachtig glooiend maar droog landschap, waar de Maasai herders hun vee laten grazen, naar Tarangire National Park.

Dit park staat bekend om de vele olifanten (meer dan 6.000), die zich vooral in de buurt van de Tarangire rivier laten zien, waar ze zich te goed doen aan het sappige gras en hun dorst kunnen lessen. Daarnaast komen er in dit bijzondere fraaie park ook duizenden buffels, gnoes, impala’s, kudu’s, zebra’s, struisvogels, leeuwen, luipaarden en zelfs cheeta’s voor. Het park wordt versierd door de aanwezigheid van duizenden baobab bomen, waarvan sommige meer dan 10 meter breed zijn. Door de aanwezigheid van meer dan 450 vogelsoorten is Tarangire ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Na een dag lang koersen rijd je nog een klein stukje door naar Maramboi Tented Lodge voor diner en overnachting.

Overnachting:

Maramboi Tented Lodge

Een prachtig uitgestrekte accommodatie waar je in grote comfortabele tenten slaapt (met eigen toilet en badkamer) met uitzicht op het meer van Lake Manyara. Alle comfort midden in de bush waar je ’s nachts de wilde dieren rondom de tent hoort lopen… Tijdens het diner op een mooi terras kun je verder kennis maken met de gids.

Kamer: 2-persoons tent
Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 4: Marktjes en bavianen in de Manyara regio

Op weg naar het volgende park ligt één van de leukste dorpjes van Tanzania, waar tuk tuks een heel normaal vervoermiddel is.

Het dorpje Mto wa Mbu (Muggenrivier….) Is een smeltkroes van culturen. Bijna alle stammen van Tanzania zijn hier wel vertegenwoordigd en het is dan ook een hele belevenis om in deze bedrijvigheid te duiken. Marktjes met handgemaakte spulletjes, vrouwen die alle soorten kleuren bananen verkopen, Tinga Tinga artiesten, veel kleine winkeltjes, drukbezochte terrassen… Een kleine open tuk tuk is een ideaal vervoermiddel om hier een tour te maken tussen de huisjes en boerderijen. De rit duurt ongeveer 2 uur.

Mto wa Mbu is ook een ideale plek om het lokale eten te proberen. Dat hoort bij het avontuur! Op Tanzaniaanse wijze mag je vandaag met de handen eten en zal je een aantal gerechten samen delen. Voor de vleesliefhebbers is de Nyama Choma het hoogtepunt. Maar ook de beroemde ugali (maismeelpuree), de lokale spinazie en de frisse kachumbari salade moet je zeker proberen! Lekker met een koud Kilimanjaro biertje!

In de namiddag gaat de reis verder naar Lake Manyara National Park, gelegen tussen de indrukwekkende rotsformaties van de Great Rift Valley en het Manyara meer. Kenmerkend aan dit wildpark zijn het enorm diverse landschap en zijn bijzondere bewoners. Bij binnenkomst waan je je midden in de jungle. Dit deel van het park vormt een groene oase met hoge bomen en watervallen; het ideale leefgebied voor grote groepen bavianen, blauwe meerkatten, waterbokken en aardvarkens. Ook houdt de schuchtere luipaard zich hier schuil, loerend naar een prooi. Dieper in het park worden de contrasten van het landschap goed zichtbaar. Het tropisch regenwoud verandert in uitgestrekte savannevlaktes met giraffen en de bijzondere boomklimmende leeuw. Ook kleurt tijdens de migratie het Manyara meer felroze door de enorme populatie flamingo’s die hier neerstrijkt.

Terug op de hoofdweg is het slechts een klein stukje rijden naar de Endoro Lodge, voor je volgende overnachting.

Overnachting:

Endoro Lodge

Deze mooie eco-lodge ligt wat van het begaande pad af en wordt omringd door uitbundige groene natuur. Vanuit je kamer heb je een prachtig uitzicht over de hooglanden van de Ngorongoro. Elk chalet heeft een eigen open haard en veranda, en voor de liefhebbers een pittoresk bad plus een douche buiten! Je kunt er gezellig tafelen, een duik nemen in het zwembad of een wandelingetje maken door over de natuurpaden rondom de lodge.

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 5: Het afgelegen en bizarre Lake Natron

Ver van de gebaande toeristische paden bezoek je dit bijzondere gebied met een adembenemend landschap en de statige Ol Doinyo Lengai. Het landschap is buitenaards en met de actieve vulkaan op de achtergrond zeer fotogeniek.

Onverharde zandweggetjes pal door de Great Rift Valley leiden je naar de Lake Natron Game Controlled Area, een desolate steppe, ook een typisch Maasai gebied, met als middelpunt de indrukwekkende Ol Doynio Lengai, in de taal van de Maasi “de berg van God”. Lake Natron is één van de vele alkaline meren van Tanzania. De thuisbasis voor vele kleine schaaldieren en voor de kleine flamingo’s één van de meest belangrijke broedplaatsen ter wereld. Eenmaal aangekomen bij het meer kan er een rots beklommen worden vanwaar je geniet van een prachtig uitzicht op de Ol Doinyo Lengai en Lake Natron. De kleuren van as, gras, soda, flamingo’s en alkaline water maakt deze plek als landschap totaal anders dan de rest van Tanzania. In de namiddag wandel je door een kloof naar de Ngare Sero watervallen. Het is een avontuurlijke wandeling naar de eerste waterval aangezien er geen duidelijke voetpaden zijn en de rivier op bepaalde momenten doorkruist moet worden. Na een tijdje klimmen en klauteren komt je aan bij de watervallen en kan er een verfrissende duik in de ‘natural pool’ genomen worden.

Overnachting:

Maasai Giraffe Lodge

Vanavond overnacht je in een kleinschalige eco-lodge, the Maasai Giraffe, opgezet door een Belgisch/Maasai koppel om werkgelegenheid te geven aan de plaatselijke bevolking. De 10 kamers zijn afgestemd op de ruige en hete omgeving en bieden alle comfort die je nodig hebt. Een natuurwaterzwembad biedt verkoeling, de terrassen hebben een wijds uitzicht over de zinderende vlakte en de Ol Doinyo Lenga, en ’s morgens zie je de giraffen en zebra’s langs lopen op hun tocht naar het meer voor water.

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 6: Samen met de leeuwen op jacht in de Serengeti

Tijd om de Serengeti in te trekken! Via slingerende zandpaden kruip je de Great Rift Valley uit en kom je oog in oog te staan met een indrukwekkend uitzicht over de uitgestrekte savannah die je de volgende 2 dagen gaat ontdekken.

Duizenden wildebeesten, gazelles en zebra’s trekken jaarlijks in de droge tijd van het zuiden van de Serengeti naar het noorden en steken daarbij de Mararivier over richting Kenia. Later keren ze weer terug, steeds de regens achterna om zeker te zijn van verse graslanden. Deze mega kuddes worden gevolgd door de grote katachtigen. Leeuwen liggen op de loer en luipaarden wachten in de bomen tot het verse voedsel vanzelf langs komt lopen. Maar ook wilde honden, hyena’s, jackal’s en krokodillen liggen op de loer. De natuur is natuurlijk altijd grillig en men kan geen garantie geven maar je gids zal er alles aan doen om de kuddes op te sporen, ook omdat hij via de radio in contact staat met zijn collega’s. De vaste bewoners van dit gebied zijn olifanten, giraffes, zwarte en witte neushoorns, topi, impala, buffels, Grant’s gazelle, wrattenzwijnen, waterbok, nijlpaarden, hartebeest en andere antilopesoorten.

Overnachting:

Lobo Wildlife Lodge

De lodge in deze Lobo regio van de Serengeti, de Lobo Wildlife Lodge, is wat hoger gelegen wat natuurlijk een prachtig uitzicht geeft over de savannah. De kamers zijn geclusterd rondom grote rotspartijen waartussen de kleine mangoesten elkaar speels achterna zitten. Alle kamers kijken uit over de natuur, maar het hoogstandje van deze lodge is het prachtige, op een plateau gelegen zwembad waarbij je vanuit je ligstoel heerlijk het omringende wild kunt bekijken.

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 2

Dag 7: Blijf speuren op de eindeloze savannah

Een volle dag om zoveel mogelijk te ontdekken van de prachten van de Serengeti, de Grote Trek en alle andere wilde dieren.

Samen met je gids kun je het programma zelf invullen: een volle dag op pad met een picknick lunch; of een vroege-ochtend game drive met terug in de lodge een laat ontbijt, rust en lunch, waarna je er weer op uit trekt. Mocht je in zijn voor een absoluut unieke ervaring, dan is ook nog een luchtballon safari mogelijk (optioneel met bijbetaling).

Overnachting:

Lobo Wildlife Lodge

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 8: De Ngorongoro, een hoogtepunt dat je nooit zal vergeten.

Dé highlight van Tanzania, de beroemde Ngorongoro krater die je, samen met de Serengeti, móet bezoeken als je een paar weken in het land bent.

Met een doorsnede van 18 kilometer, een oppervlakte van 260 km² en een 600 meter hoge kraterwand is de Ngorongoro Krater de grootste nog intact zijnde krater ter wereld. Vanaf de rand kijk je uit over dit amfitheater met een imponerende en adembenemende schoonheid. Groene uitgestrekte vlaktes, kleine riviertjes, bossen, moerassen en het vaak witte Lake Magadi vormen een thuis voor ongeveer 30.000 dieren. Veel mensen willen hier getuige van zijn. Hierdoor is het sinds kort niet meer toegestaan om meer dan één gamedrive van maximaal 6 uur per dag te maken. Voldoende overigens om de hele krater te ontdekken.

Deze Ark van Noah is door de vruchtbare grond een ideale voedingsbodem voor dit unieke ecosysteem waar het wemelt van de wilde dieren. Roofdieren zoals leeuwen, luipaarden, cheeta’s maar ook olifanten, apen, zebra’s, gazellen, neushoorns, buffels, wildebeesten en nijlpaarden leven hier. De meeste van deze dieren kunnen, wanneer ze dat willen, naar behoefte de krater in en uit lopen via de steile kraterwanden. Laat in de middag kruip je de kraterwand weer omhoog voor een nachtje op hoge hoogte, vlakbij de kraterrand.

Overnachting:

Rhino Lodge

De Rhino Lodge is een eenvoudige maar heel verwelkomende accommodatie, waar de kamers gegroepeerd zijn rondom mooie tuinen, waar de olifanten ook af en toe een kijkje komen nemen. Ook deze lodge wordt gerund door Maasai’s. In het gezellige restaurant houden 2 grote open haarden je warm, want hierboven kan het aardig koud worden.

Kamer:  2-persoons kamer
Inbegrepen: Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 9: Jagen en verzamelen met de Hadza

Je sluit je reis door het noorden van Tanzania af met een bezoek aan de meest primitieve stam van het land. De stamleiders staan open voor bezoekers en nodigen je zelfs uit om mee op jacht te gaan!

Bij Karatu ga je weer van de toeristische route af naar Lake Eyasi, het leefgebied van een fascinerende stam: de Hadzabe, die hier volgens hun eeuwenoude tradities voortleven. De nomadische Wahadzabe communiceren met bijzondere klik geluiden, weten enorm veel van flora en fauna, en jagen nog met pijl en boog voor hun dagelijkse maaltijden, die voornamelijk bestaan uit gevogelte en wild. Daarnaast verzamelen vooral de vrouwen vruchten uit de bush. Samen met de mannen ga je op jacht. Met pijl en boog in je hand volg je het jachtritueel, dat van generatie tot generatie wordt doorgegeven. Bijzonder is de samenwerking met de honingspeurder. Het geluid van dit vogeltje helpt bij het vinden van de prooi. Na de jacht rust je uit onder een acaciaboom bij het dorp en zullen ook de vrouwen zich bij je voegen, om je te vertellen over hun unieke leefwijze.

Overnachting:

Tindiga Tented Camp

De ruige natuur is een uitstekende omgeving voor een echte Afrikaanse nacht in een tentenkamp zo’n anderhalve kilometer van het meer. Het intieme Tindiga Tented Camp heeft slechts 10 safaritenten met eigen douche en toilet. ’s Avonds wordt het kamperen een magisch sprookje met de vele windlichten langs de paden en rondom het kampvuur.

Kamer: 2-persoons tent
Inbegrepen:    Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 10: Op naar het exotische Zanzibar!

De safari zit erop en het is tijd om de andere kant van Tanzania te gaan ontdekken. Vandaag ruil je de droge hitte en uitgestrekte steppes in voor het vochtige klimaat en de weelderige palmbossen van Zanzibar.

 

Een laatste tochtje door het glooiende landschap brengt je naar het vliegveld net voor Arusha.  Met een 11-seater vlieg je naar Zanzibar, waar je opgewacht wordt door één van onze collega’s met een heerlijk verfrissende “dafu”, een heuse kokosnoot. Na zo’n lange indrukwekkende safari is het vast heerlijk om wat rustige uurtjes door te brengen in Stone Town. Je hotel voor de eerste 2 nachten, Maru Maru, een prachtig authentiek Arabisch huis, ligt in het hartje van de oude stad. Je kunt wat rondwandelen, uitwaaien aan zee, een drankje nemen met de voeten in het zand… Het diner is vanavond niet inbegrepen zodat je zelf een keuze kunt maken tussen de vele leuke plekjes in het oude hart van de stad.

Overnachting:

Maru Maru Hotel
Maru Maru ligt ideaal in het hart van Stone Town. Het was ooit een Arabisch herenhuis met marmeren vloeren en veel houtwerk, en is nu getransformeerd in een ruim opgezet klassiek hotel met Arabische decoraties. De 51 kamers zijn stijlvol ingericht en beschikken over al het nodige comfort. Op het dakterras kun je heerlijk vertoeven met prachtige uitzichten over de daken van de stad en de Indische Oceaan, tijdens een duik in het zwembad, in de lounge stoelen of tijdens een diner met kaarslicht.

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 2

Dag 11: Vrolijke drukte in de nauwe straatjes en een hele speciale kookles

Dompel je onder in de stadscultuur van Zanzibar. Beleef de drukte en bedrijvigheid van deze prachtige oude stad.

Na het ontbijt komt de stadsgids je ophalen voor een uitgebreide wandeling. Stone Town is het culturele hart van Zanzibar, Werelderfgoed van de Unesco en is de laatste 200 jaar nauwelijks veranderd. Het is een doolhof van smalle steegjes, drukke bazaars, groente- en fruitstalletjes, moskeeën en prachtige oude panden. Door al die jaren heen is het een smeltkroes geworden van culturen, Afrikaans, Arabisch, Indisch, Europees…. De gids neemt je mee naar noemenswaardige gebouwen zoals het oude Portugese fort, het Huis der Wonderen en de mooie kathedraal. Prachtige houten deuren wisselen zich af met kleine souvenirwinkeltjes en overal is er leven op straat.

In de namiddag krijg je een inleiding in de lokale keuken. Want je gaat vandaag zelf aan de slag om samen met een paar Zanzibari vrouwen een heerlijk diner op tafel te zetten! Je stelt samen een menu op en gaat dan naar de markt om inkopen te doen. Denk daarbij aan samomas, cassave chips, gekruide rijst, geroosterde bananen, verse vis en zeevruchten, zoete lekkernijen… Na een paar uur kokkerellen kun je zelf testen of het allemaal goed gelukt is.

Overnachting:

Maru Maru Hotel

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen:    Ontbijt

 

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 12: Exotische kruiden en een uniek Nederlands project

Vandaag reis je naar de oostkust van Zanzibar, bekend om de prachtige witte stranden met palmbomen. Maar je maakt een paar stops onderweg.

Op weg naar de oostkust van het eiland bezoek je één van de vele kruidenplantages van het eiland. De export van exotische kruiden is helaas drastisch verminderd de laatste eeuw, maar toch roemt Zanzibar zich nog steeds op de uitstekende kwaliteit en grote variatie van kruiden en tropisch fruit. Tijdens een tour op zo’n Spice Farm krijg je vele verschillende kruiden te zien en te proeven, en zal de gids je alles uitleggen over de verbouw en het gebruik ervan. Kruidnagel, kaneel, vanille, komijn, kardemom, nootmuskaat, gember, chili, zwarte peper, maar ook guave, mango, ananas, papaja….

Lunch vindt plaats op een uniek project van een Nederlandse dame in Paje aan de oost kust. More Africa zet zich in voor kinderen en jongeren met een beperking. In het schooltje wordt er speciale lesgegeven en fysiotherapie. De al wat ouderen kunnen aan de slag in de huishouding of in het restaurantje. Zonder dit project zouden deze kinderen en jongeren absoluut buiten de boot vallen. Het project wordt onder andere gefinancierd door de kamers die verhuurd worden aan reizigers. De namiddag en avond breng je door met deze fantastische mensen, die je altijd kunt helpen met het één of andere klusje, al is het maar even spelen met de kinderen.

Overnachting:

More Africa Guesthouse

More Africa ligt op maar 800 meter afstand van het mooie strand van Paje. De 10 kleurrijk ingerichte kamers zijn eenvoudig ingericht, allen met eigen toilet en badkamer. Er is een gezellig restaurantje, een zwembad en een boutique. De werknemers zijn jongvolwassenen met een beperking. Op deze manier help je mee het project te financieren, maar bovenal met het integreren van deze mensen in de maatschappij wat hen een mooie toekomst belooft.

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen:    Ontbijt – Lunch – Diner

Aantal Overnachtingen: 1

Dag 13 en 14: Eventjes helemaal niets…

Tijd om echt te gaan relaxen in een mooi strandhotel, waar je de volgende 3 dagen zult verblijven. Je verblijf is in een boutiquehotel bij het dorpje Matemwe.

Uniek fenomeen van deze kant van het eiland zijn de uitgestrekte zandvlakten die bij eb droog komen te liggen. Zwemmen kan dan niet maar het is erg interessant om de bedrijvigheid te bekijken van met name de vrouwen, die op deze tijd van de dag een extra centje verdienen met het verzamelen en oogsten van zeewier en algen, het vissen met netten en het produceren van touw door kokosnoten te begraven.

De volgende dagen kun je hier heerlijk uitrusten, bij het zwembad of aan het strand. Snorkelen is ook een mogelijkheid; het duikcentrum in het hotel kan je uitrusting geven en meenemen naar de mooiste plekjes van het koraalrif. Wandelen, fietsen, Matemwe bezoeken, dagtochtjes naar het enigste natuurpark op Zanzibar, Jozani Forest, of naar de dolfijnen van Kizimkazi…

Je kunt ons altijd bereiken om het één en ander te organiseren, en ook de hotelmedewerkers helpen je graag.

 

Overnachting:

Sunshine Hotel

Het kleine Sunshine Hotel ligt aan de noordoost kust van het eiland bij het vissersdorpje Matemwe. Het is een eco-vriendelijk hotel met een warme kleurrijke uitstraling, gelegen aan een wit zandstrand met palmbomen. De 15 kamers zijn stijlvol ingericht en ademen een chill-out atmosfeer uit. Het is prima vertoeven in de weelderige tuinen en bij de 2 zwembaden. Er is ook een klein scuba duikcentrum dat je wegwijs kunnen maken met snorkelen. Er zijn leenfietsen te verkrijgen.

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen:    Ontbijt – Diner

Aantal Overnachtingen: 3

Dag 15: Sluit je vakantie af met een prachtige boottocht

Zanzibar staat bekend om zijn prachtige zonsondergangen. Aangezien de meeste hotels en resorts aan de oostkust liggen, kun je de zonsondergang vanaf daar niet zien. Een bijzondere en leuke manier om van de zonsondergang te genieten, is een sunset cruise te doen.

Deze cruise bij zonsondergang maak je bovendien op een dhow. Dit is een traditionele houten Arabische zeilboot die je hier nog veel op zee ziet varen. De sunset cruise duurt ongeveer 2 uur. Als de wind meewerkt, zal de crew het zeil hijsen, zodat je in alle rust al glijdend over het water van je schitterende omgeving kunt genieten en de zon aan de horizon zult zien wegzakken.

Overnachting:

Sunshine Hotel

Kamer: 2-persoons kamer
Inbegrepen:    Ontbijt – Diner

Dag 16: Tijd om afscheid te nemen…

Helaas loopt je vakantie ten einde en na het ontbijt word je weer teruggebracht naar het vliegveld van Zanzibar. Met prachtige foto’s op zak en hopelijk heel wat mooie herinneringen stap je op het vliegtuig terug naar Amsterdam.

We zien je uiteraard graag nog een keer terug.