Reisprogramma

DAG 1 Welkom in Ecuador!

Bij aankomst op het vliegveld zal je Engelssprekende gids je ophalen en zal je samen met hem richting Otavalo rijden.

Otavalo staat bekend als de provinciale marktplaats. Slechts 2 uur ten noorden van Quito, heeft het de best bekende en grootste inheemse markt in Zuid Amerika. Het is een markt voor niet alleen commerciële maar ook sociale ontmoetingen. Naast souvenirs, kleding en sjaals, kan je hier ook exotisch fruit, kruiden en vlees vinden. Op Zaterdag is er ook een veemarkt te beleven, hier kan je zelfs ‘s ochtends vroeg cavia proeven (een lokale delicatesse).

Overnachting:

Je overnacht in hotel Indio Inn. Het hotel, gerund door inheemse Otavaleňos, ligt midden in het dorp vanuit waar alles goed te bereiken is.

Type: Standaard tweepersoonskamer.

Aantal Overnachtingen: 1

DAG 2 Ontdek de kleuren van Otavalo!

Je mag even bijkomen van je lange reis naar Ecuador. Vandaag is een vrije dag in Otavalo. Je kan voor deze dag wel altijd nog optionele excursies toevoegen.

In de middag, zal je met een Spaans Sprekende chauffeur van Otavalo terug naar Quito rijden. Onderweg zal je stoppen bij de plek waar Ecuador zijn naam te danken heeft, de evenaar! Je zal niet alleen het officiële monument bezoeken maar ook het museum van Inti Nan Solar. Wist je overigens dat Ecuador het hoogste punt van de Evenaar heeft?

Extra informatie:

MITAD DEL MUNDO & INTIÑAN MUSEUM

Een brede promenade leidt naar het enorme evenaar monument, Mitad del Mundo. De gekleurde evenaar lijn is een populaire plek voor memorabele foto’s. Op het plein zijn tallen van souvenir winkeltjes, traditionele dansoptredens en mooie tuinen.

Naast het monument vind je een museum, het Inti Nan Solar museum, vrij vertaald betekent dit: pad naar de zon. Hier bevindt zich de echte evenaar (tijdens het maken van het monument, hadden ze nog geen GPS en hebben ze zich op een paar meter vergist), waarop je verschillende experimenten kan doen. Probeer een ei op een spijker te balanceren, zou dat makkelijker zijn op de evenaarslijn denk je? Vergeet ook niet met ogen dicht op de evenaar te lopen en voel hoe je naar een kant van de lijn wordt getrokken en je evenwicht verliest, de magie van de evenaar.

Overnachting:

Verblijf in het nieuwe centrum van Quito in Hotel Vieja Cuba. In de buurt vind je heel veel verschillende restaurants en barretjes, een goede plek om een leuke avond te beleven!

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 3

DAG 3 Een stad op hoogte

Vandaag trek je met een Engelssprekende gids het oude centrum van Quito in, voor een halve dag.

Het historische centrum van Quito staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, en is iets wat je niet kan missen.

Op het plein van San Francisco zie je inheemse verkoop vrouwen ponchos, alpaca sjaals en handschoenen verkopen. Hier bewonder je de Metropolitaanse kathedraal, het voormalige paleis van de aartsbisschop en het presidentieel paleis. Het is een druk plein midden in het centrum waar je de melting pot van culturen in Ecuador kan aanschouwen.

De volgende stop in het centrum is de kerk La Compania de Jesus, het eerste en beste voorbeeld van Latijns Amerikaanse barok architectuur. Achter de gedetailleerde gevel, meesterlijk uitgehouwen uit vulkanisch gesteente, zult u overweldigd raken door het sierlijke interieur volledig bedekt in bladgoud.
De voetgangersstraat van La Ronda is de oudste en meest authentieke straat in het historische centrum. In de 19e eeuw vestigden kunstenaars en dichters hier, rebellerend tegen de bourgeoisie. La Ronda ademt traditie dankzij de vele ateliers van ambachtslieden, galeries en restaurants.

Extra informatie:

Als je vanuit het centrum naar het zuiden omhoog kijkt, zal je altijd de Panecillo heuvel zien liggen. De heuvel is 3016 meter hoog en biedt een panoramisch uitzicht over het centrum. Het indrukwekkende beeld boven op de berg is een replica van Quito’s Madonna. Vanaf dit uitzichtpunt zie je het verschil tussen de dakpannen daken van de huizen in het centrum en de hoge gebouwen in het zakelijk district een stuk naar het noorden.

QUITO

Wist je dat Quito de hoogste officiële hoofdstad is in de wereld? Het is 2850m hoog en heeft meer dan 2.2 miljoen inwoners. Het wordt ook wel “La Carita de Dios” genoemd, dit door het enorme aantal meesterlijk gebouwde kerken en kloosters in de stad.

Overnachting:

Hotel Vieja Cuba

Aantal overnachtingen: 2
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 2

DAG 4 Ga op avontuur

Je hebt vandaag een vrije dag om Quito zelf te ontdekken.

Je kan optionele tours bij ons boeken. Ontdek bijvoorbeeld de nevelwouden bij Mindo, de thermale baden van Papallacta, het Quilotoa kratermeer of ga op dagexcursie naar de Antisana vulkaan.

Overnachting:

Hotel Vieja Cuba

Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 1

DAG 5 Klim naar de sneeuw

Vandaag wordt je na het ontbijt opgehaald door een Engelssprekende gids op pad naar het avontuurlijke dorp Banos de Agua Santa. Maar voordat je daar aankomt, eerst nog een stop in het Cotopaxi National Park.

De Cotopaxi vulkaan is een van de hoogste actieve vulkanen in de wereld. Een paar jaar geleden was er nog een dreiging tot uitbarsting, maar het was vals alarm. Op dit moment is de vulkaan rustig en te bezoeken. De prachtige symmetrische besneeuwde top van de Cotopaxi is een bezoek wel waard. Tijdens de tour in het park zal je niet helemaal naar de top klimmen, maar je komt wel ver! Eerst rijd je naar de hoogste parkeerplaats ter wereld van 4600 meter hoog. Hierna kan je samen met de gids de tocht maken naar het Jose Rivas Refugio, op 4800 meter hoog. De klim van 200 meter lijkt niet veel, maar schijn bedriegt. De vulkaan is steil en je gaat door mul zand, toch is het het uiteindelijk helemaal waard.

Na bezoek aan de vulkaan rijden jullie door naar Banos de Agua Santa waar je in totaal 3 nachten zal verblijven.

Baños de Agua Santa is bekend als het avonturendorp van Ecuador. Er is genoeg te doen aan activiteiten in het dorp en in de omgeving zoals mountainbiken, canyoning, raften, hiken en schommelen op de schommel van het eind van de wereld bij La Casa del Arbol. Ook vind je hier thermale baden om na alle activiteiten te kunnen relaxen.

Overnachting:

Hotel La Floresta. Het hotel ligt dicht bij alle actie, maar ver genoeg van het dorp om rustig de nacht door te komen.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

 

Aantal Overnachtingen: 3

DAG 6 en 7 Vrije invulling

Deze dagen zijn vrije dagen om te besteden in Banos de Agua Santa. Je kunt de dagen invullen zoals je wilt. Je kunt uitgebreid deze leuke stad verkennen.

Je kan ook via ons verschillende optionele activiteiten bijboeken, zoals:

  • een tour naar de Pailon del Diablo waterval,
  • een halve dag canyoning (dat is het abseilen van verschillende watervallen) of
  • een paardrijtour.
Overnachting:

Hotel La Floresta.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 2

DAG 8 Oude Ruïnes en UNESCO werelderfgoed!

Van Banos vertrek je na het ontbijt naar Cuenca met een Spaans sprekende chauffeur. De rit duurt ongeveer 6 uur door het prachtige Andes gebied. Vlak voor Cuenca wordt er eerst nog een stop gemaakt bij de Ingapirca ruïnes.
Het unieke complex van Ingapirca behoort tot de best-gepreserveerde pre-columbiaanse monumenten in Ecuador. Bewonder de imperiale inca-kenmerken zoals schuine wanden, trapezoïde ingangen, nissen en kanalen. Er zijn ook fundamenten over van pakhuizen en een deel van de beroemde Royal Inca-weg die allemaal deel uitmaken van het UNESCO werelderfgoed.

Na het bezoek zal je verder rijden naar Cuenca.

Mocht je vandaag ook nog willen stoppen voor de treinexcursie Nariz del Diablo, dan kan dat extra bijgeboekt worden. Dit is een treinreis van ongeveer 2 uur lang die begint en eindigt in het authentieke dorp Alausi. Dit gedeelte van de spoorweg was de grootste complicatie tijdens de aanleg van de Trans-Andes-spoorweg door de berg met bijna loodrechte wanden. Om dit obstakel te kunnen overwinnen is er een zigzag-spoorweg aangelegd die meer dan 500 meter klimt in minder dan 12,5 kilometer spoor met steile beklimmingen en afdalingen. Terwijl je herstelt van de adembenemende afdaling kan je genieten van het uitzicht op de Chanchan rivier en heb je de kans om meer te leren over de tradities in Sibambe waar de trein even zal stoppen.

Overnachting:

Jullie verblijven in Posada del Angel. Een mooi authentiek pand met ruime kamers, op loopafstand van het mooie historische centrum.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 3

DAG 9 Panama of Ecuador?

Vandaag ga je Cuenca ontdekken met Engelssprekende gids. Cuenca – Quito’s tegenhanger in de zuidelijke Sierra – herbergt het andere historische centrum van Ecuador dat tot cultureel werelderfgoed van UNESCO is uitgeroepen. Er is een mix van monumenten en tientallen kerken die dateren uit de Inca, koloniale en republikeinse tijden. Na Guayaquil en Quito is deze provinciale hoofdstad al eeuwenlang de op twee na grootste stad van Ecuador, terwijl er echt een dorpsgevoel heerst.

Extra informatie:

Wist je dat?

De bekende panamahoeden uit Cuenca komen? De hoeden heten hier Toquilla hoeden en kan je hier zelfs op maat laten maken! De naam Panamahoed is gekomen toen tijdens de bouw van het Panamakanaal de ingenieurs en bouwkundigen deze hoeden uit Ecuador droegen om zich te beschermen tegen de zon. Vanaf dat moment draagt deze iconische hoed helaas de naam van een ander Latijns Amerikaans land.

Overnachting:

Posada del Angel.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 2

DAG 10 Souvenirs scoren

Vrije dag in Cuenca. Duik nog een keer het historische centrum in, ga op ontdekking naar de Cuencaanse keuken of boek een optionele excursie bij naar bijvoorbeeld Gualaceo en Chordeleg.

Chordeleg is een klein, authentiek dorp vlak bij Cuenca. In de tijd van de kolonisatie had elk dorp een ambacht, zoals leerwerken, pottenbakken of in het geval van Chordeleg; zilverwerken. In het dorp vind je voor iedereen wel een prachtige zilveren ketting of paar oorbellen. Gualaceo is ook een klein dorp, de ambacht hier is vooral het textielwerk.

Overnachting:

Posada del Angel. 

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 1

DAG 11 Van Quinoa naar Bananen

Vandaag zal je van het Andes gebied overgaan naar de kust. Zodra je in de auto stapt met je gids, zal je de verandering in klimaat snel merken. Eerst ga je omhoog via een schilderachtige bergweg, deze weg slingert zich naar de hoogste bergpas, Loma de Tres Cruces op 4177 meter hoogte. Dit is het beginpunt van Cajas Nationaal Park. Dit zullen jullie niet overslaan, samen met de gids dompelen jullie je onder in dit stukje prachtige wildernis.
Het Cajas nationaal park is een kouder gebied door de wind en de constante miezer die er in de lucht hangt, maar het uitzicht met de meer dan 230 meren en de bijzondere flora en fauna is deze kou het meer dan waard voor een mooie wandeling.

Vanuit hier rijden jullie verder richting de kust. De temperatuur loopt langzaam op, de lucht wordt vochtiger en de bananenplantages lijken overal te staan. Voor je het weet ben je aangekomen in Guayaquil, officieel Santiago de Guayaquil. De grootste stad in Ecuador. Het staat ook wel bekend als de Parel van de stille oceaan, dankzij de ligging aan de Guayas rivier die uitmondt in de Stille Oceaan. Het is een verbazingwekkende, tropische stad waar toeristen met open armen worden ontvangen. De muziek is er goed, het eten voortreffelijk en de mensen extreem gastvrij, welkom aan de kust.

Overnachting:

Midden in het centrum van de stad bevindt zich Villa 64. Maar 2 blokjes van Malecon del Salado en naast 9 de Octubre straat. Alles is op loopafstand.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 1

DAG 12 Afscheid of Verlengen?

Vandaag is de laatste dag. Je vertrekt weer naar Nederland! Een Spaans sprekende chauffeur brengt je naar het vliegveld voor je vlucht naar huis.

Maar je kan ook verlengen.

Maar, dit hoeft niet! Je kan deze reis ook verlengen met een extra reis naar de Galapagos eilanden! De eilanden waar Charles Darwin zijn evolutietheorie op heeft gebaseerd, waar je nog flora, fauna en onderwaterwereld kan ontdekken hoe het ooit, heel lang geleden ook was. Dit wil je niet missen.

Als je er voor kiest om deze reis nog iets te verlengen, vlieg je in plaats van naar huis, vandaag naar het eiland San Cristobal. San Cristobal is een van de drie bewoonde eilanden op de Galapagos.
Er zijn strenge controles op de eilanden, en je moet ook een entree betalen om de eilanden te mogen betreden. Dit wordt gedaan met het oog op het behoud van de archipel. Na de controles zal een Spaans sprekende chauffeur jullie opwachten om jullie naar het hotel te brengen. Spendeer de middag met ontdekken wat er allemaal op dit prachtige eiland te ontdekken is!

Extra informatie:

SAN CRISTOBAL

San Cristóbal ligt ver ten oosten van de archipel en is een van de oudste (geologisch) eilanden van de Galapagos. San Cristobal bestaat uit drie tot vier gefuseerde vulkanen, die nu allemaal zijn uitgestorven. Interessant is dat het de oudste permanente nederzetting van de eilanden herbergt en tevens het eerste eiland is waar Darwin aan land ging (1835). Hier vindt u vele unieke diersoorten, zoals: fregatvogels, Galápagos zeeleeuwen, Galápagos schildpadden, blauw en rood voetige Jan van Genten, tropicbirds, zeeleguanen, dolfijnen en zwaluwstaartmeeuwen.

Overnachting:

Je verblijft in het Blue Marlin hotel in San Cristobal. Het hotel met zwembad is 300 meter van de boulevard gelegen.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 2

DAG 13 Onderwater Galapagos

Vandaag ga je op avontuur naar Kicker Rock. Hier krijg je de kans om te snorkelen met prachtige tropisch gekleurde vissen.

Kicker Rock is een enorm offshore rotsblok met een scherpe toren ernaast, van ongeveer 150 m boven zeeniveau. Als je er van de zijkant naar kijkt, heeft het de vorm van een Gigantische schoen (vandaar de naam Kicker Rock), terwijl het in de lengterichting lijkt op een slapende leeuw (vandaar de spaanse naar Leon Dormido). Tijdens het snorkelen kan je naast de vele gekleurde vissen, octopussen, verschillende haaisoorten en groene schildpadden tegenkomen. Of je nu het water ingaat vanaf de tunnel of direct in het open water duikt vanaf de boot, de machtige kliffen, enorme groepen watervogels en het immens diepe blauwe water, laten je erg klein voelen.

Overnachting:

Blue Marlin hotel in San Cristobal.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 1

DAG 14 Op naar eiland 2: Santa Cruz

Je neemt een openbare speedboot van San Cristobal naar Santa Cruz. Je hebt de rest van de dag vrij in Puerto Ayora (onthoud dat je tijdens deze dagen altijd optionele rondleidingen kunt boeken).

Op Santa Cruz is veel te beleven. Bezoek bijvoorbeeld het Charles Darwin centrum, waar veel van zijn evolutietheorie wordt uitgelegd of ga hiken naar Tortuga bay, een prachtig wit strand. De hike er naar toe duurt ongeveer drie kwartier maar is het absoluut waard.

SANTA CRUZ

Het eiland Santa Cruz ligt in het centrum van de archipel en is na Isabela ook het op één na grootste eiland. De hoofdstad is Puerto Ayora, het meest bevolkte gebied op de eilanden. Dit eiland was ooit een grote vulkaan. Er wordt geschat dat de laatste uitbarstingen ongeveer anderhalf miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden.

Overnachting:

Je verblijft in het Hotel Espana in Santa Cruz. Het hotel met zwembad is vlakbij het centrum gelegen.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 3

DAG 15 Zon met de zeeleeuwen

Vandaag is er een vrije dag in Puerto Ayora. Over het hele dorp zie je dat de zeeleeuwen hier de baas zijn, ze liggen op de bankjes door de hele stad, op de stoep of te wachten achter de vismarkt. Als het kan, pikken ze alle zonnestraaltjes mee. Loop langs de vismarkt waar de vis vers gesneden wordt zodra het van de boten afkomt. De restjes worden naar achter gegooid zodat de pelikanen of zeeleeuwen een lekker tussendoortje hebben. Of bezoek het Charles Darwin Research station  aan het einde van het dorp. Dit is een onderzoeks stichting, opgericht in 1959 om wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar het ecosysteem in de Galapagos. Naast dat je hier meer kan leren over de Galapagos en de flora en fauna, hebben ze ook een breeding center voor de Galapagos schildpadden.

Extra informatie:

Mocht je vandaag een uitstapje willen maken naar bijvoorbeeld Bartolome voor een landexcursie en snorkelen, dan is dat extra bij te boeken.

Overnachting:

Hotel Espana in Santa Cruz

Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 2

DAG 16 De boot op

Vandaag maak je een tour van de baai. Dit is niet te missen op de Galapagos, het combineert relaxen, snorkelen en leren over de eilanden.

Tijdens de 4 uur durende tour, bezoek je meerdere plekken in de baai van Puerto Ayora zoals de “Loberia” en “Las Grietas”, samen met een Engelssprekende lokale gids die je de ins en outs over de flora en fauna van de Galapagos zal vertellen.

Overnachting:

Hotel Espana in Santa Cruz.

Type: Standaard tweepersoonskamer.
Maaltijden: Ontbijt

Aantal Overnachtingen: 1

DAG 17 De laatste dag

Vandaag zal je weer naar huis gaan. Een spaans sprekende chauffeur zal je naar het vliegveld brengen. Je pakt het vliegtuig terug naar Guayaquil om vanuit daar over te stappen op je internationale vlucht terug naar huis.

We hopen dat je genoten hebt van de reis en dat we je snel weer zullen zien!