Reisprogramma

Dag 1: Aankomst in Bali, Indonesië

Na aankomst op de luchthaven van Bali word je opgehaald door een chauffeur en in ca. 20-30 minuten naar je verblijf in Seminyak gereden.

Overnachting:

Overnachting in Bali Agung Village, deluxe villa
Leuk middenklasse hotel op loopafstand van het strand. Het hotel is gelegen in een vrij rustige wijk. De villa’s zijn ruim en gerenoveerd. Het hotel heeft een restaurant en een zwembad. Je wandelt in ca. 5 minuten naar een mooi breed (en doorgaans vrij rustig) strand.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Transfer is inbegrepen.

Dag 2: Vrije dag in Seminyak

Vrije dag om naar wens in te delen.

Overnachting:

Bali Agung Village, deluxe villa

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Je hebt vandaag geen eigen transport tot je beschikking.

Dag 3: Vlucht naar Maumere

Je wordt in de ochtend teruggereden naar de luchthaven van Denpasar waar je incheckt voor je vlucht met Garuda GA 490 om 09:25 uur. Je vliegt naar Maumere waar je rond 11:25 uur aankomt. Hier aangekomen word je door chauffeur en auto naar je hotel gebracht en de rest van de dag is ter vrije besteding (je hebt hier geen transport meer tot je beschikking).

Overnachting:

Overnachting in Coconut Garden, beach bungalow
Een aantal fraai ontworpen bungalows (grotendeels van bamboe gemaakt) uitgespreid over het strand. Ruime bungalows met open badkamers (airco en warm water). Mooie beach front.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfers zijn inbegrepen. Vlucht is niet inbegrepen.

Dag 4: Vrije dag in Maumere

Vrije dag om naar wens in te delen.

Overnachting:

Voor het hotel vind je enkele locaties Zonsopkomst op de Kelimutu vulkaan met redelijk koraal om te snorkelen. Als je een bootje huurt kun je naar verdere locaties met wat beter koraal.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Je hebt vandaag geen eigen transport tot je beschikking.

Dag 5: Transfer naar Moni via Lepo Lemo & Koka beach

De rit naar Moni neemt zo’n 4-5 uur in beslag, zonder stops. Kort na Maumere verlaat je weer de doorgaande weg en rijd je in korte tijd naar het dorpje Lepo Lemo, hier laat een vrouwengroep zien hoe er geweefd wordt en hoe de draden worden afgebonden. Je wordt er ontvangen met een korte dansvoorstelling. Hierna breng je een bezoek aan het Koka strand, gelegen in een mooie baai waar je kunt zwemmen. Vanaf een heuvel die je omhoogklimt (je betaalt hier een kleine entree) heb je een prachtig uitzicht over het Koka strand. Een lekkere lokale lunch in een kleine warung is inclusief. Vanaf hier volg je een bergachtige weg naar Moni, aan de voet van de Kelimutu vulkaan.

Overnachting:

Overnachting in Kelimutu Eco Lodge, bungalow
Vrij nieuwe eco lodge met kamers en bungalows. Prettige kamers met een terras of balkon en een eigen badkamer met warmwater douche.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen.

Dag 6: Tour Kelimutu vulkaan, transfer naar Riung; bezoek traditioneel Saga dorp

Heel vroeg in de ochtend vertrek je samen met een lokale gids naar de Kelimutu vulkaan. Het laatste stuk klim je omhoog via een breed pad en een lange trap. Bovenaan wacht je op de zonsopkomst en zie je de drie meren opdoemen. Elk meer heeft een net iets andere kleur, deze kleuren veranderen regelmatig. Na afloop wandel je hetzelfde pad weer terug naar de auto en rijd je naar het beginpunt van een wandeling. Daar start je met de mooie wandeling van ca. 1-1,5 uur over een smal pad en langs dorpjes. Je geniet vrijwel overal van prachtige uitzichten en bezoekt een waterval. Bij de waterval staat de auto je op te wachten om je naar Riung te brengen. De rit duurt ongeveer 6 tot 7 uur. Onderweg stop je bij een traditioneel Saga dorpje gelegen tegen een bergwand tussen Detusoko en Ende. Bij aankomst in het dorp dien je het gastenboek in te vullen. Er staan ongeveer 20 traditionele huizen en er leven drie verschillende stammen in het dorp. Sommige huizen mogen niet door vrouwen worden betreden. Soms kan het voorkomen dat het dorp vrij leeg is aangezien de bewoners op de velden werken gedurende de dag. Alleen de oudere vrouwen zijn dat in het dorp te vinden. Een lokale gids begeleid je en je krijgt koffie en thee geserveerd in een lokaal huis.

Overnachting:

Overnachting in Delmar Cafe, ac room
Klein vriendelijk guesthouse met fan en ac kamers.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfer en gidsen zijn inbegrepen. Entree voor de Kelimutu vulkaan bedraagt Rp 150.000 per persoon en is niet inbegrepen.

Dag 7: Snorkeltrip Kepulauan Tujuh Belas

In de ochtend word je gebracht naar een steiger (ongeveer 500 meter van je hotel) waar je aan boord stapt van een gemotoriseerde boot die je naar het National Seapark Kepulauan Tujuh Belas (oftewel het zeventien eilanden park) brengt. Je doel is om naar een mooi met witstrand omzoomd eilandje te varen waar je goed kunt snorkelen en waar je een heerlijke lunch krijgt geserveerd. Vooraf of erna (afhankelijk van de stromingen en het tij) bezoek je nog een ander eiland waar je mangrovebossen kunt zien en vele vliegende honden die in de bomen hangen te slapen.

Overnachting:

Delmar Cafe, ac room

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Snorkels kun je in Riung huren en is niet inclusief. Voor het nationale park dien je entreegelden van ca. Rp. 115.000 per persoon te betalen.

Dag 8: Transfer naar Bajawa via Tutubhada

De rit naar Bajawa duurt gemiddeld ca. 4 tot 5 uur, is de weg in goede conditie dan kan het sneller, maar als deze in slechte conditie is dan kan het zelfs wat langer duren! Je rijdt eerst een stukje terug in de richting van Mbay, alvorens je via een prachtige landelijke weg doorrijdt naar het westen. Je bezoekt onderweg het traditionele Tutubhada dorp. Tutubhada is nog een van de weinige plekken waar de traditionele Nagekeo huizen staan en om de unieke huizen cultuur te bewaren is er zelfs een serie van 17 rituelen om een nieuw of gerenoveerd huis in te wijden. Je wordt warm ontvangen door de bewoners met een traditionele dans en hebt even de tijd om rond te kijken alvorens je doorrijdt naar Bajawa.

Overnachting:

Overnachting in Manulalu, kamers met uitzicht
Eenvoudig guesthouse op ca. 30 minuten rijden van Bajawa. Prachtig gelegen met adembenemende uitzichten. Kamers zijn eenvoudig, maar goed onderhouden.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfer en gids zijn inbegrepen.

Dag 9: Bezoek warmwaterbronnen, naar Belaraghi

In de ochtend vertrek je uit Bajawa in westelijke richting. Je rijdt via de kust (bekend om de rijen lontarpalmbomen die zijn geplant door bewoners van het eiland Sawu), bezoekt de warmwaterbronnen van Malanaga waar je even kunt badderen (je betaalt er een kleine entree) en slaat het binnenland in. Op een gegeven moment houdt het asfalt op en wandel je in een uur naar het dorpje Belaraghi. Zestien prachtige en zeer traditionele dorpen liggen in een open vlakte omsloten door een bos. De inwoners van het dorp hebben elke moderne aanpassingen aan het huis afgehouden. Geen zinken daken of stenen muren, maar alles gemaakt van natuurlijke materialen, zoals de huizen door de voorouders gebouwd werden. Je wordt hier warm ontvangen met een traditionele ceremonie ti’ika ebu nusa, wat het geven van eten aan de voorouders betekent. Later in de avond maak je een bijzonder interessant fluitconcert mee. Je overnacht heel primitief op hele dunne matjes in een van de huizen. In een apart gebouwtje achter het huis bevindt zich de badkamer (mandi bak en een hurktoilet, alleen koud water en gedeeld met andere bewoners).

Overnachting:

Overnachting in Belaraghi, bij mensen thuis.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Transfer en gids zijn inbegrepen.

Dag 10: Transfer naar Ruteng

Je verlaat het dorp in de loop van de ochtend, je wandelt een breed pad weer naar beneden (ca. 45 minuten) naar het plaatsje Paukatte waar de auto je opwacht.
Je zet nu je tocht verder met alleen je chauffeur naar Ruteng (de gids heeft afscheid genomen en keert terug naar haar huis).

Extra informatie:

Ruteng is het centrum van het Manggarai volk die een groot deel van het West-Flores bewonen. De sarongs die hier gemaakt worden zijn duidelijk anders dan die in andere berggebieden geweefd worden. Op de markt in Ruteng worden de doeken verkocht.

Overnachting:

Overnachting in Spring Hill, deluxe kamer
Enkele prettige en schone huisjes even buiten het centrum omgeven door een groene tuin. Er ligt een prima restaurant (van dezelfde eigenaar) dichtbij. De familiekamer heeft twee slaapkamers, twee badkamers, een huiskamer en een jacuzzi. Er is een klein balkon met uitzicht op de tuin.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfer en gids zijn inbegrepen.

Dag 11: Wandeling Ruteng, transfer Labuanbajo

Je rijdt met auto en chauffeur en een lokale gids naar het startpunt van een prachtige wandeling langs indrukwekkende rijstveldterassen en kleine dorpjes. De wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Na afloop word je teruggereden en bezoek je met je gids de lokale markt in Ruteng waar je onder andere typische textiel van de Manggarai kunt vinden. De Manggarai maken geen ikat weefsels maar weven het patroon erin. Aansluitend rijd je door naar Labuan Bajo. Zonder stops duurt deze rit zo’n 4-5 uur. De chauffeur zet je af bij het hotel en neemt afscheid.

Overnachting:

Overnachting in Puri Sari, deluxe kamer
Prettig en vriendelijk hotel op ca. 3 km buiten het centrum van Labuanbajo. De kamers liggen in twee verdiepingen in een grote tuin. Het hotel heeft een eenvoudig restaurant en een zwembad. Een shuttle auto kan je in Labuanbajo afzetten (je betaalt een klein bedrag hiervoor).

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 12: Transfer haven, start boottrip

In de ochtend word je door chauffeur en auto naar de haven gereden. Hier stap je aan boord van een kleine boot.
De route die je vandaag en morgen volgt is enigszins afhankelijk van stromingen en tijden. Je vaart of eerst naar Komodo eiland of eerst naar het dichterbij gelegen Rinca eiland. Op beide eilanden maak je een wandeling van ca. 2 uur op zoek naar varanen en andere wilde dieren. Onderweg is er ook voldoende gelegenheid om te snorkelen.

Volgens het standaardprogramma vaar je eerst naar Komodo waar je een wandeling maakt, vervolgens vaar je naar Rinca waar je overnacht in een beschermde baai. Op Komodo wandel je door een droog en laag bos. Je ziet en hoort hier vaak gecko’s en kakatoes. Jaren geleden werden de varanen hier gevoerd maar aangezien hierdoor de sterkere mannetjes werden bevoordeeld is men hier mee op gehouden. De dieren blijven echter wel terugkomen naar deze plek.

De bemanning spreekt weinig Engels maar is uitstekend op de hoogte van stops en locaties. Ze zullen voor jullie koken gedurende de tocht.

Overnachting:

Je overnacht op matrassen geplaatst op het dek. Er is een gedeelde WC waar je je ook kunt afspoelen.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Tijdens de tocht zijn alle maaltijden dus inclusief en worden door de bemanning van de boot bereid.
De rangers tijdens de wandelingen op Komodo en Rinca betaal je zelf.

Toegangsgelden voor het nationaal park Komodo-Rinca bedragen Rp 150.000/225.000 + Rp 100.000 per persoon per dag voor een bezoek aan het park op gewone dagen/zondagen en feestdagen (dus bij een bezoek aan zowel Rinca als Komodo betaal je 2 x, als je Padar op dezelfde dag doet dan hoef je hier geen extra permit te betalen). Dit is inclusief het gebruik van een camera en fee voor snorkelen. Bijkomende kosten bedragen: ranger voor een korte wandeling van 3 of 5 km op Rinca Rp 80.000 (max 5 personen). Voor langere wandelingen betaal je meer.
Snorkeluitrusting is niet inclusief en deze kun je in Labuanbajo huren (is meestal niet aan boord aanwezig).

Dag 13: Boottrip Komodo/Rinca, transfer naar Labuanbajo

Je maakt een mooie ochtendwandeling en geniet van de prachtige vergezichten en het ruige landschap van Rinca. Ook op dit eiland komt de Komodo-varaan voor. Rinca wordt echter minder bezocht dan Komodo eiland. Na de wandeling vaar je naar een prachtig onbewoond eilandje om te snorkelen.
In de namiddag vaar je terug naar het vasteland en word je door een chauffeur bij je hotel afgezet.

Overnachting:

Puri Sari, deluxe kamer

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer is inbegrepen.

Dag 14: Transfer luchthaven, vlucht naar Lombok via Denpasar en transfer Senaru

In de ochtend word je naar de luchthaven van Labuanbajo gereden. Je vlucht met Wings Air vertrekt om 09:35 uur naar Denpasar, waar je om 10:55 uur aankomt. Om 15:00 uur vertrekt je volgende vlucht naar Lombok waar je om 15:40 uur arriveert. Je wordt door chauffeur en auto opgehaald en in ca. 3 uur naar het plaatsje Senaru gereden.

Extra informatie:

Senaru en omgeving is een van de meest traditionele gebieden van Lombok, hier hangen nog veel bewoners het Wetu Telu geloof aan. Veel dorpjes bestaan hier nog uit traditionele huizen. Senaru ligt bijzonder fraai tegen de noordelijke helling van de Rinjaniberg en is omringd door rijstvelden.

Overnachting:

Overnachting in Rinjani Lodge, deluxe kamer
Je overnacht op een van de mooiste plekken op Lombok. Omgeven door rijstvelden en prachtige uitzichten op de Rinjaniberg, bij helder weer zie je zelfs de oceaan! Eenvoudige kamers in een mooie omgeving. Het hotel beschikt over een restaurant en twee zwembaden.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfers zijn inbegrepen. Vluchten zijn niet inbegrepen.

Dag 15: Panoramawandeling met lokale gids, vrije middag

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids maak je een hele leuke wandeling langs traditionele dorpjes en langs rijstvelden. Tegen het einde van de wandeling kun je nog twee watervallen bezoeken die verscholen liggen in het Rinjani nationale park, hiervoor dien je een klein en onregelmatig pad te volgen. De wandeling duurt ca. 3-4 uur (mogelijk om iets in te korten), je stopt vaak onderweg om nader kennis te maken met de plaatselijke cultuur en bevolking. De wandeling start en eindigt bij je guesthouse.

Overnachting:

Rinjani Lodge, deluxe kamer

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Gids is inbegrepen.

Dag 16: Senaru naar Tetebatu, snorkelen bij Labuan Pandan

In ca. 2-2,5 uur rijd je naar het kleine plaatsje Labuan Pandan. Hier stap je aan boord van een kleine gemotoriseerde boot en vaar je naar eilandjes voor de kust (je betaalt een kleine entree). Je kunt hier prachtig snorkelen, het koraal is hier nog in goede staat. Een lunchbox gaat mee. In de vroege middag vaar je terug en rijd je in circa 1,5 uur door naar Tetebatu.
Als er voldoende tijd is stop je nog bij het pottenbakkersdorpje Masbagik. Net als Senaru ligt ook Tetebatu tegen de helling van de Rinjaniberg, maar dan ten zuiden. Er wordt zowel rijst als tabak (in de droge maanden) verbouwd.

Overnachting:

Overnachting in Les Rizieres, superior
Enkele kamers in een gezellig guesthouse van een Frans koppel. De superior kamers zijn ruim en comfortabel.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Gids bij boottocht is inbegrepen.

Dag 17: Tetebatu, fietsen & tuben, bezoek Pringgasela

Je maakt een mooie fietstocht langs dorpjes, rijstvelden en tabaksvelden. De fietstocht neemt ca. 2,5-3 uur in beslag, aansluitend krijg je een heerlijke lunch geserveerd in het dorp Pringgasela (de lunch kan laat vallen vandaag). Na de lunch krijg je een korte rondleiding door het dorp waar ze traditionele wijze weven. Hierna ga je relaxed de rivier af door een prachtig landschap in een opgeblazen binnenband. Deze vaartocht duurt ca. 1,5-2 uur. In de late namiddag rijd je terug naar je verblijf.

Overnachting:

Les Rizieres, superior

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Gidsen, fietsen, en tuben zijn inbegrepen.

Dag 18: Transfer naar Kuta Lombok via Benang Stokel & Kelambu

Je wordt in ca. 2,5 uur naar de zuidkust van Lombok gereden. Je maakt een stop bij de watervallen Benang Stokel en Kelambu. Een wandelpad via een groene beboste omgeving leidt naar de watervallen, het is ook mogelijk een deel te doen achterop een ojek (motorfiets). Je betaalt een kleine entree en een lokale gids ter plaatse.

Overnachting:

Overnachting in Novotel Lombok, sasak bedroom villa
Mooi gelegen, comfortabel hotel in een privé baai met wit zandstrand. Het hotel is gebouwd in traditionele sasak stijl, heeft een zwembad en restaurant. De Sasak villa is een losstaand, comfortabel huisje.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfer is inbegrepen.

Dag 19 + 20: Vrije dagen in Kuta

Vrije dagen om naar wens in te delen.

Overnachting:

Novotel Lombok, Sasak villa

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Je hebt deze dagen geen eigen vervoer tot je beschikking.

Dag 21: Transfer naar de luchthaven

Je wordt vandaag naar de luchthaven gereden, tijd afhankelijk van je vertrektijd.

Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

(exclusief internationale vlucht) 21 dagen
vanaf2185,00
Reisvoorstel aanvragen

Deze reis is natuurlijk ook geheel naar jouw wensen aan te passen.
Genoemde prijzen zijn per persoon en gebaseerd op het laagseizoen.