Reisprogramma

Dag 1: Aankomst Jakarta; transfer naar Pelabuhan Ratu.

Aangekomen in Jakarta word je door auto en chauffeur opgehaald en naar het plaatsje Pelabuhan Ratu gereden, een rit van ca. 6-7 uur. Na ca. 1-2 uur (sterk afhankelijk van de verkeersdrukte in Jakarta en onderweg), kom je aan in Bogor en kun je een bezoek brengen aan de Botanische Tuinen in Bogor (mocht je vroeg zijn aangekomen in Jakarta. Je betaalt hier ca. Rp 25.000 per persoon aan entree en kunt ter plekke een gids voor ca. Rp 100.000 huren). De rest van de middag is ter vrije besteding.

Overnachting:

Overnachting in Kuda Laut, beachfront bungalow
Een mooi kleinschalig resort uitgestrekt over een grote oppervlakte. Met kamers en villa’s met zeezicht. Dichtbij het strand. Buiten het dorp Pelabuan Ratu gelegen op een enigszins geïsoleerde ligging. Goed restaurant. Prettige en comfortabele kamers. Met zwembad.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Transfer is inbegrepen.

Dag 2: Vrije dag in Pelabuhan Ratu

Vrije dag om naar wens in te delen, de chauffeur en auto staan ter beschikking voor korte afstanden. Je kunt mooie wandelingen in de omgeving maken, gaan surfen of gaan badderen bij warmwaterbronnen. Het plaatsje Pelabuhan Ratu is druk vissersplaatsje met een leuke markt.

Overnachting:

Kuda Laut, beachfront bungalow

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 3: Met jeep naar Ciptagelar

Je vertrekt in de vroege ochtend en rijd het eerste gedeelte met de auto, dan stap je over op een open jeep waar je kunt staan of zitten op lage bankjes of krukjes. Je rijdt verder naar het Halimun Nationaal Park, je passeert verschillende kleine dorpen en nederzettingen, rijstvelden en tropisch regenwoud, het is een prachtige tocht. Na enkele uren arriveer je in het dorp Ciptagelar, een nog zeer traditioneel dorp geregeerd door Abah, een man met sterke spirituele krachten. De dorpelingen zijn erg vriendelijk en staan open voor bezoekers maar leven tegelijkertijd met veel tradities. In Ciptagelar maak je uitgebreider kennis met het dorpsleven zoals dat vroeger in vrijwel heel West-Java teruggevonden kon worden.
In de avond wordt er op een angklung gespeeld, een muziekinstrument van bamboe gemaakt, het is een typisch West-Javaans instrument. Lekkere maaltijden worden geserveerd in het huis waar je overnacht.

Overnachting:

Overnachting in Imah Gede
Het familiehuis van Abah waar zich enkele gastenkamertjes bevinden. WC is buiten deurs en bestaat uit een mandi bak en hurktoilet (er is slechts 1 zittoilet). De kamers grenzen aan de huiskamer waar het leven soms 24 uur doorgaat, wil je toch redelijk kunnen slapen neem dan oordopjes mee!

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen. Gids en transfer zijn inbegrepen.

Dag 4: Wandeling en rit door naar Bandung

Je maakt een prachtige wandeling van enkele uren door een beschermd tropisch regenwoud, je volgt een breed en heuvelachtig keien pad. Je kunt de wandeling altijd inkorten door eerder met de jeep te gaan rijden. Onderweg eet je je eenvoudige lunchpakketje op, netjes gewikkeld in een bananenblad. Tegen het eind van de ochtend rijd je met je jeep verder naar een klein dorp waar je overstapt op je eigen auto. Aansluitend rijd je verder naar Bandung, een rit van ca. 4,5-6 uur, je arriveert pas laat in de namiddag of in de vroege avond in Bandung.

Overnachting:

Overnachting in Savoy Homann, executive
Savoy Homann ligt zeer centraal in de stad. Het is een gebouw in Art-Deco style, er is nog veel van deze koloniale stijl terug te vinden. Kamers zijn van een middenklasse. Er is een zwembad en een groot restaurant.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen.

Dag 5: Bandung, stadswandeling/tour, vrije middag

In de ochtend ontmoet je een Engelssprekende gids die je mee neemt op een leuke wandeling door de stad. Je loopt eerst langs verschillende koloniale gebouwen, waar je een levendige uitleg krijgt naar een wayang golek poppenmaker. Vanaf hier neem je de becak naar het grote stadsplein (alun-alun) en kun je een hoge minaret in waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Via een volkswijk loop je via een grote groente-en fruit markt naar de Jl. Braga die in koloniale tijden zeer bekend stond om zijn chique winkels. Nu vind je hier onder andere verschillende bakkerijen met bokkenpootjes en lange vingers. In de vroege middag keer je terug naar je hotel met een becak of ander openbaar vervoer.
Je hebt vandaag geen beschikking over eigen vervoer.

Extra informatie:

De precieze route kan iets afwijken, afhankelijk van de lokale situatie (verkeer, weekend, etc)

Overnachting:

Savoy Homann, executive

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Gids is inbegrepen.

Dag 6: Trein naar Kutoarjo, auto naar Wonosobo

In de ochtend verlaat je het hotel en word je in een kleine 15 minuten naar het treinstation gebracht. Met de Argo Willis trein rijd je om 08:30 uur naar Kutoarjo waar je rond 15:01 uur arriveert. Er zijn eerste klas kaartjes voor je besteld, je hebt dan een eigen stoel, deze zijn ruim en bevinden zich in een airconditioned wagon. Met name het eerste deel van de reis (de eerste 3 uur tot aan Banjar) rijd je door een adembenemend mooi landschap van rijstveldterassen en dorpen. Er is een restauratie wagon waar je Indonesisch eten kunt bestellen. In Kutoarjo word je van het station opgehaald en in ca. 2 uur naar Wonosobo gereden. Wonosobo is een klein druk stadje op een koele hoogte gelegen.

Overnachting:

Overnachting in Hotel Kresna, superior ac
Prima middenklasse hotel op loopafstand van het centrum van Wonosobo. Kamers met eigen badkamer en met fan. Hotel heeft een koloniale architectuur en beschikt over een restaurant en zwembad.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfer en gids zijn inbegrepen.

Dag 7: Excursie Dieng-plateau en rit naar Magelang

In de vroege ochtend verlaat je samen met auto en chauffeur en een lokale Engelssprekende gids je hotel en rijd je in ca. 1 uur naar het hooggelegen Dieng-plateau. Onderweg maak je een stop bij een uitzichtpunt vanwaar je prachtig zicht hebt op de omliggende vulkanen en agrarische velden. Je bezoekt enkele tempels, wandelt naar een uitzicht punt waar je een prachtige groen gekleurd vulkanisch meer ziet liggen en bekijkt de stomende fumarolen. Vanaf een hooggelegen dorpje start je met een ca. 1,5 uur durende wandeling naar het plaatsje Tieng, je wandelt grotendeels omlaag met een kleine stijging in het begin. Uitzichten zijn bijzonder mooi. Met de auto vervolgens weer terug naar Wonosobo (hier neemt je Dieng gids afscheid van je) waar je na een lunch (niet inclusief) doorrijdt naar Magelang.

Extra informatie:

Je overnacht in een sfeervol guesthouse tussen de rijstvelden op ca. 500 meter van het Borobudur complex, een prachtige omgeving! De Borobudur is officieel geopend van 06.00-17.00 uur, als bijbetaald kun je echter ook tijdens de zonsondergang en zonsopkomst het terrein bezoeken.

Overnachting:

Overnachting in Rumah Dharma, standard
Eenvoudig guesthouse met slechts 7 kamers, prachtig gelegen tussen de rijstvelden. De kamers zijn ruim en comfortabel ingericht. Er is een klein zwembad en een eenvoudig restaurant.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Gids is inbegrepen. Wil je het gebied rond het vulkanisch meer betreden dan dien je een permit van ca. Rp 100.000/150.000 per persoon te betalen, deze is niet inclusief.

Dag 8: Zonsopkomst en ontbijt Borobodur met fiets, wandeling Selogriyo en rit naar Yogyakarta

In de zeer vroege ochtend word je naar het beginpunt van de fietstocht gereden en fiets je naar een kleine heuvel, na een wandeling van 15 minuten sta je bovenop de heuvel en heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving en op de Borobudurtempel. Er hangt een mystieke sfeer. Hoewel de zonsopkomst zeker niet altijd perfect zal zijn, maakt de mystieke en bijzondere sfeer alles goed.
Je wandelt weer naar beneden en fietst nu terug in de richting van het startpunt, onderweg bezoek je nog enkele huisindustrieën: je ziet onder andere hoe tofu wordt gemaakt. Aansluitend ga je met de auto naar de ingang van de Borobudur om de tempel van dichtbij te aanschouwen, mocht je dit gisteren nog niet hebben. Na dit bezoek heb je nog ca. 45 minuten nodig om het dorpje Selogriyo te bereiken, het beginpunt van je wandeling. Een bezoek aan een ‘verborgen’ tempel is je goal, maar het is de reis ernaar toe die de wandeling zo speciaal maakt. Omgeven door heuvels en hellingen opgemaakt van beeldschone rijstterrassen volg je een pad met adembenemende uitzichten.
Aangekomen bij de tempel wordt er een welverdiende picknick lunch voor je klaargezet met heerlijke Indonesische gerechten. Na de lunch wandel je terug naar de auto en rijd je verder naar Yogyakarta waar je in de late namiddag/begin avond arriveert.

Overnachting:

Overnachting in Dusun Jogja Village Inn, deluxe kamer
Mooi boutique hotel dichtbij het toeristisch centrum van de stad. Sfeervolle kamers rond een tuin en zwembad gebouwd.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer, gids, en fietsen zijn inbegrepen. Entree bij de Borobudur bedraagt 25 US$ p.p. en eventueel een lokale gids kost ca. Rp 100.000 per uur. Deze zijn niet inbegrepen.

Dag 9: Yogyakarta, culinaire trip in de middag

De ochtend is ter vrije besteding, je hebt geen beschikking over eigen transport. In de middag rond 14:30 uur ga je de levendige volkswijken van Yogyakarta ontdekken! Achterop een brommer gezeten (de gids rijdt) bezoek je een aantal bijzondere eettentjes en duwkarretjes, je proeft overal van! Deze trip eindigt bij het plein voor het kraton dat in de late namiddag gezellig druk wordt.

Overnachting:

Dusun Jogja Village Inn, deluxe kamer

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en eten tijdens de culinaire trip zijn inbegrepen. Gids en brommer zijn inbegrepen.

Dag 10: Economy trein naar Solo, kookklas en city tour

Een leuke actieve dag vandaag! Je neemt in de ochtend de economy trein naar Solo. Met de trein is het niet alleen sneller dan met de auto, je leert in deze rit van circa 1 uur ook nog eens de lokale manier van reizen kennen. Voor je comfort hoef je je bagage niet mee te nemen in de trein, deze wordt door een auto en chauffeur direct naar je hotel in Solo gebracht.
In Solo word je door de gids en een aantal lokale vrouwen opgehaald van het station en bezoek je de markt om inkopen te doen voor de kookklas. De kookklas vindt plaats binnen de muren van het kraton en je kookt samen met heuse afstammelingen van de koninklijke familie. Uiteraard leer je traditionele technieken, maar het bijzondere van deze kookklas is dat je niet alleen voor jezelf kookt, maar voor alle buurtkinderen! Je vouwt zoals een ‘nasi bungkus’, de lunches in een bananenblad en karton en deelt deze dan aan de kinderen uit.

Na de lunch loop je samen met de gids door de stad, bezoek je enkele bezienswaardigheden, proef je uiteraard de typische Solo pannenkoek ‘serabi’ en optioneel eindig je de namiddag met een bezichtiging van een ‘Wayang Orang Sriwedari’ voorstelling. In tegenstelling tot de Ramayana voorstelling in Yogyakarta wordt deze voorstelling met name voor de lokale bevolking gehouden en niet voor de toeristen. Heb je niet veel put meer om de voorstelling uit te zitten dan kun je ook vooraf de kleding ruimte van de dansers bezoeken en na een korte bijwoning het theater verlaten. Het is bij volkstheater heel gewoon om tijdens de voorstelling eerder te vertrekken of even wat anders te doen!

Extra informatie:

De dansvoorstelling wordt niet elke dag uitgevoerd: niet op zondagen en feestdagen, en soms ook niet als het theater voor andere producties gebruikt wordt.

Overnachting:

Overnachting in Roemah Koe, deluxe
Een koloniaal huis omgebouwd tot een klein middenklasse hotel met kleine maar comfortabele kamers. Het hotel heeft geen zwembad.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer, gids, kookklas, en treintickets zijn inbegrepen.

Dag 11: Met de trein naar Malang

In de ochtend word je naar het treinstation van Solo gebracht. De Malioboro Ekspres trein vertrekt vanuit Solo om 08:52 uur en komt in Malang om 15:43 uur aan. De Malioboro Ekspress is een gecombineerde eerste klas en economy klas trein. Je stopt daarom regelmatig bij kleine stationnetjes terwijl je vrij comfortabel in je aircon wagon zit. In Malang word je door een chauffeur opgehaald en naar je hotel gebracht.

Extra informatie:

We hebben comfortabele eerste klas ticket voor je gekocht waarbij je ruim gezeten in airconditioned wagons zit. Voor onderweg krijg je een snackbox mee gevuld met heerlijke specialiteiten uit Solo en omgeving. De trein heeft ook een restauratie wagon waar je enkele Indonesische gerechten kunt kopen.

Overnachting:

Overnachting in The Shalimar, deluxe
Volledig gerenoveerd koloniaal huis met comfortabele kamers en een zwembad. Centraal gelegen in een rustige wijk.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en snacks zijn inbegrepen. Transfers en treintickets zijn inbegrepen.

Dag 12: Malang, fietstocht, vrije middag

Leuke fietstocht ter verkenning van Malang! Je omzeilt het drukke verkeer door te fietsen over smalle achterwegen langs een door de Nederlanders aangelegd kanaal. Het is een leuke manier om de prachtige koloniale gebouwen en lokale markten te zien die de stad rijk is. Ook bezoek je het oude gedeelte van Malang en geniet je onderweg van een paar lekkere snacks. Je bent voor lunchtijd weer terug bij je hotel, waar je kunt genieten van een rustige namiddag.

Overnachting:

The Shalimar, deluxe

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en snacks zijn inbegrepen. Gids en fietsen zijn inbegrepen. Je hebt in de middag geen beschikking over eigen transport.

Dag 13: Trip Tumpang / Bromo

Vandaag maak je een prachtige tocht naar de het Bromo-Semeru gebied. Je vertrekt in de ochtend naar het plaatsje Tumpang, hier stap je over op een open jeep en rijd je door een werkelijk adembenemend landschap naar de zandzee die de Bromo vulkaan omringd. De jeep is open waardoor je goed om je heen kunt kijken. Onderweg kun je een wandeling maken naar een mooi gelegen waterval. Je hebt ook nog de tijd om de Bromo zelf te beklimmen, in de namiddag is het rustig bij deze vulkaan.

Overnachting:

Overnachting in Lava View Lodge, deluxe
Eenvoudig hotel met simpele kamers, maar met een prachtige ligging op de rand van de moederkrater.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Entree bij de Bromo bedraagt Rp 220.000/320.000 per persoon. Het aantal toegestane gasten bij de verschillende uitzichtpunten is beperkt, zorg dat je er tijdig bent.

Dag 14: Sunrise Bromo (optioneel) en rit naar Kalibaru

Je kiest er zelf voor of je de Bromo met zonsopkomst wilt aanschouwen, veel mensen kiezen er niet voor omdat ze de dag ervoor de vulkaan al zo mooi gezien hebben, en het tijdens de sunrise heel druk kan zijn met toeristen. Ondanks dit is het wel een echte aanrader om de vulkaan met het spectaculaire gouden zonlicht te bekijken. Als je de zonsopkomst wilt zien kun je een jeep huren naar het uitzichtpunt Penajakan of wandelend naar de Bromo krater.
Na terugkomst in het hotel en het ontbijt rijd je met auto en chauffeur door naar het oosten van Java, naar het plantagestadje Kalibaru. Deze rit duurt ongeveer 5 uur.

Overnachting:

Overnachting in Rumah Kita, standaard kamer
Leuke en comfortabele kamers in een ruime tuin met zwembad. Het hotel is heel kleinschalig met maar 5 kamers. Het ligt even buiten Kalibaru (ca. 3 km).

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfer is inbegrepen.

Dag 15: Van Kalibaru naar Sukamade, bezoek aan het schildpaddenstrand in de avond

Vandaag begin je met een spannend avontuur langs Java’s mooiste bossen. Met een jeep rijd je naar het Meru Betiri Park. Een deel van de bagage geef je aan je chauffeur in bewaring, zodat je slechts het nodige hoeft mee te nemen naar Sukamade (de ruimte voor bagage in de jeeps is beperkt).
Via ruige kusten, witte stranden en tropisch regenwoud met apen en neushoornvogels bereik je in de late namiddag de plantage Sukamade waar je overnacht in een simpel guesthouse. In de avond rijd je het Sukamade strand op zoek naar grote zeeschildpadden die hier hun eieren leggen. Je hebt een redelijke kans (maar het is zeker niet gegarandeerd) om schildpadden te zien, de laatste jaren is het aantal toegenomen.

Overnachting:

Overnachting in Mess Sukamade, kamers met meerdere bedden

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt, lunch, en diner zijn inbegrepen. Gids is inbegrepen. Je betaalt in Sukamade een parkvergunning van ca. Rp 150.000 per persoon op doordeweekse dagen en Rp 225.000 per persoon tijdens weekenden en nationale feestdagen.

Dag 16: Boswandeling, van Sukamade naar Banyuwangi

In de ochtend heb je de gelegenheid om het prachtige Meru Betiri tropisch regenwoud te verkennen. Alhoewel het spotten van wild moeilijk is, is de flora indrukwekkend. Aan de randen van het bos kun je vaak verschillende vogelsoorten zien. Met een lokale ranger en je eigen gids maak je een wandeling van ca. 2 uur. In de late ochtend rijd je via tropisch regenwoud weer terug naar de bewoonde wereld, je volgt grotendeels dezelfde (slechte maar landschappelijk zeer fraaie) weg. Onderweg stap je over op je eigen auto (de gids neemt afscheid) en word je naar je hotel in Banyuwangi gereden waar je in de middag arriveert.

Overnachting:

Overnachting in Bangsring Breeze, standaard
Prachtig gelegen kleinschalig resort aan de voet van de Ijen vulkaan. Het resort ligt 2 kilometer van het strand af tegen een helling en tussen teakbomen plantages en agrarische velden. Adembenemend uitzicht op Bali en ook op de Ijen vulkaan. Ruime bungalows met halfopen badkamers, mooi gelegen in een kleurrijke tuin. Er is een zwembad en een eenvoudig restaurant.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Gids en transfer zijn inbegrepen.

Dag 17: Bezoek Ijen vulkaan, transfer naar Pemuteran

In de vroege ochtend rijd je met een jeep in ca. 1,5 uur naar de parkeerplaats Paltuding. Hier start je met de beklimming van de Ijen vulkaan. Deze klim duurt ongeveer 1,5 uur, met name in het begin is het pad vrij steil, later wordt het pad vlakker. Zwaveldragers passeren je in een flink vaart. Je mag niet afdalen naar het kratermeer zelf, maar vanaf het hoger gelegen punt waar het wandelpad eindigt heb je een prachtig zicht op het meer en de omgeving. Bescherm je wel tegen de zwaveldampen. Je wandelt weer terug via hetzelfde pad naar Paltuding en rijdt nu met de jeep naar het plaatsje Licin, hier wacht auto met chauffeur op je. Je kan naar de haven Ketapang rijden waar je aan boord gaat van een veerboot die 24 uur lang heen en weer varen tussen Java en Bali. De auto gaat mee en zet je af in Pemuteran. Je arriveert hier in het begin van de middag en reist verder op eigen gelegenheid.

Extra informatie:

Er is een uur tijdsverschil tussen Java en Bali: het is een uur later op Bali

Opmerking:

Bij de Ijen vulkaan betaal je een entree van Rp 100.000/150.000 p.p. Deze is niet inbegrepen.

(exclusief internationale vlucht) 17 dagen
vanaf1870,00
Reisvoorstel aanvragen

Deze reis is natuurlijk ook geheel naar jouw wensen aan te passen.
Genoemde prijzen zijn per persoon en gebaseerd op het laagseizoen.