Reisprogramma

Dag 1: Aankomst Jakarta, transfer hotel

Na aankomst in Jakarta word je door een medewerker van het hotel met een shuttle naar het hotel gebracht dat op korte afstand van de terminal ligt. De rest van de middag heb je ter vrije besteding.

Overnachting:

Overnachting in FM7, deluxe kamer
Prima hotel met enkele restaurants en een indoor zwembad vlakbij de luchthaven. Prettige, ruime en comfortabele kamers.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Transfer is inbegrepen.

Dag 2: Vlucht Jakarta – Pangkalanbun, transfer Kumai, boot Tanjung Puting

Vanaf Jakarta vlieg je met Nam Air in een kleine 1,5 uur naar Pangkalanbun. Bij aankomst in Pangkalanbun word je door je gids opgehaald en met de auto rijd je in ca. 30 minuten naar Kumai waar je aan boord stapt van je zogenaamde klotok. Je gids regelt de permits (hiervoor moet je een kopie van je paspoort gereed hebben). Je vaart in ca. 2 uur naar het park en zult dan het park verder in varen op zoek naar een geschikte slaapplaats.
Het programma van de komende dagen kun je samen in overleg met je gids samenstellen. Er zijn 3 locaties waar orang-oetangs dagelijks gevoederd worden, elk op een ander tijdstip. Het grootste kamp is Camp Leakey, dit ligt het verste weg. Bij de verschillende voederlocaties kun je ook boswandelingen maken.

Extra informatie:

Er is vrijwel geen mobiel bereik gedurende je dagen in Tanjung Puting (slechts op een bepaald aantal locaties), je bent dus echt even van de wereld.

Overnachting:

Overnachting aan boord
Heel eenvoudig op kapokmatrassen op het dek, er wordt een klamboe boven het bed gespannen (2 bedden onder een klamboe). Wasgelegenheid is eveneens eenvoudig: open douche met zittoilet, douche werkt alleen met een generator. Handdoeken zijn niet altijd ter beschikking, beter is om zelf een kleine handdoek mee te nemen.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Vliegtickets zijn niet inbegrepen. Maaltijden worden aan boord bereid en deze zijn inclusief, er is een voorraad aan drinkwater en soms is er ook een beperkt aantal softdrinks.
Permits voor het nationale park dien je zelf te betalen, je betaalt Rp 150.000 per persoon per dag tijdens door de weekse dagen en Rp 225.000 per persoon per dag op zondagen en feestdagen. Je betaalt ook voor de dag van aankomst en vertrek. Zorg dat je hiervoor voldoende cash rupiah’s bij je hebt, je kunt in Tanjung Puting nergens meer pinnen.

Dag 3: Tanjung Puting, verkennen

Je vaart over de smalle rivieren, stopt bij voederplaatsen en wandelt door het bos. Tijdens wandelingen is het het beste om een lange broek aan te doen en gemakkelijk zittende wandelschoenen. Je kunt ook beter een blouse of t-shirt met lange mouwen aan doen, dit beschermt tegen zon, insectenbeten en scherpe vegetatie.

Overnachting:

Op de boot

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Maaltijden zijn inbegrepen en eet je aan boord.

Dag 4: Van Tanjung Puting naar Kumai, transfer Pangkalanbun, vlucht Banjarmasin

In de late ochtend (je luncht nog aan boord) vaar je naar Kumai waar je met de auto naar het vliegveld van Pangkalanbun rijdt. Je vliegt rond 15.05 uur met Wings Air (bagage limiet is 10 kg p.p.) naar Palangkaraya (met een korte stop in Sampit) waar je om 16.45 uur arriveert. Hier verwissel je van vliegtuig en vlieg je om 18.15 uur met een ander Wings Air vliegtuig door naar Banjarmasin waar je rond 20.00 uur aankomt. Aangekomen in Banjarmasin word je door een auto met chauffeur opgehaald en naar je hotel gereden in het centrum van de stad.

Extra informatie:

Let op: er is een uur tijdsverschil tussen Midden-Kalimantan en Zuid-Kalimantan: het is een uur later in Banjarmasin.

Overnachting:

Overnachting in Victoria River View, classic kamer
Eenvoudig middenklasse hotel, gelegen aan de oever van de Martapura rivier. De kamers hebben airco en een warmwater douche en vanaf het raam heb je zicht op de rivier. Er is een eenvoudig restaurant. Inclusief ontbijt.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Vliegtickets zijn niet inbegrepen. Transfer is inbegrepen.

Dag 5: Bezoek drijvende markt, city tour Banjarmasin en kanaaltocht

In de vroege ochtend bezoek je met een kleine boot de drijvende markt van Loh Baitan. Het is een kleurrijk tafereel, er wordt van alles verkocht vanuit kleine peddelkano’s. Het meeste is groente en fruit. Je vaart in ca. 1,5 uur naar Loh Baitan en vaart later weer gedeeltelijk dezelfde route terug, je maakt echter op de terugweg een kleine wandeling over de zo typische houten loopbruggen die hangen over de smalle riviertjes door de stad. Zie voor welke uiteenlopende zaken de rivieren worden gebruikt, en ervaar het dagelijkse leven van de bewoners in Banjarmasin. Aansluitend rijd je verder met auto en chauffeur naar Cempaka waar je diamantmijnen bezoekt. Afhankelijk van de locatie van de mijnen (deze verplaatsen zich telkens) moet je een stukje lopen om bij de mijnen te komen. Je kunt hier zien hoe men op nog deels traditionele wijze diamanten wint. Je maakt een korte stadstour en rond 16.30 uur vertrek je voor een leuke boottocht door de kanalen van de stad. Je stapt in en uit voor je hotel.

Extra informatie:

Op vrijdagen en op Islamitische feestdagen vinden er geen activiteiten in de mijnen plaats.

Overnachting:

Victoria River View, classic kamer

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Gids en transfer zijn inbegrepen.

Dag 6: Transfer luchthaven en vlucht naar Makassar

In de ochtend word je naar de luchthaven van Banjarmasin gereden. Je vliegt met Sriwijaya Air 719 om 11.20 uur naar Makassar waar je om 12.30 uur aankomt.
Bij aankomst op de luchthaven van Makassar word je door je chauffeur opgewacht en in circa 30-45 minuten naar je hotel in het centrum van de stad gereden. Onderweg kan je nog een stop maken bij de oude haven (je betaalt een kleine entree). De rest van de dag heb je geen beschikking meer over eigen transport.

Overnachting:

Overnachting in Aston, superior
Comfortabel zakenhotel op loopafstand van de kust. Prettige kamers. Er is een zwembad en restaurant.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Vliegtickets zijn niet inbegrepen. Transfers zijn inbegrepen.

Dag 7: Barombong fiets trip, namiddag vrij

Je verlaat in de ochtend je hotel en rijdt in ca. 45 minuten naar het beginpunt van de fietstocht. Je fietst langs dorpjes en rijstvelden, je steekt een rivier over met een pond, drinkt koffie en thee bij mensen thuis en krijgt een lekkere Buginese lunch in een ander lokaal huis. Je fietst ongeveer 20 km over grotendeels vlakke wegen, hier en daar niet geasfalteerd. Je stopt regelmatig om te kijken bij huisnijverheid of om een praatje te maken bij de lokale bevolking. Je arriveert rond 14.00-15.00 uur weer bij je hotel. Houd er rekening mee dat het warm kan zijn en zorg ervoor dat je enigszins bedekkende kleding draagt vanwege het feit dat je langs Islamitische dorpjes fietst (ook goed tegen de zon).

Overnachting:

Aston, superior

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer, gids, en fietsen zijn inbegrepen.

Dag 8: Maros trip, transfer naar Malino

Vanaf Makassar rijd je in ongeveer een uur naar het startpunt van de Maros trip. Je wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoek je een lokale familie waar je een heerlijke lunch krijgt voorgeschoteld. Daarna vaar je met de kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto om door te rijden naar Malino. Je slaapt hier op een uniek plekje en comfortabel in een bungalow tussen de rijstvelden.

Extra informatie:

Malino ligt op ca. 80 km en ca. 2,5-3 uur rijden van Makassar op een hoogte van 1100 meter. Het is een vruchtbaar gebied met Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de buurt.

Overnachting:

Overnachting in Rumah Tengah Sawah, standard bungalow
Prachtige villa, drietal bungalows en een guestroom te midden van rijstvelden en rijstterassen. De villa bestaat uit een mezzanine, 2 single kamers, verschillende balkons en terrassen, huiskamer, tv, koelkast. Guestroom heeft een kleine slaapkamer en een ruimte met schrijftafel, douche en wc. Eén groot terras met prachtig zicht. De bungalows hebben elk een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer, gids, en kano’s zijn inbegrepen.

Dag 9: Malino, wandeling

Je maakt samen met een gids een mooie wandeling van 4-5 uur, langs rijstvelden en kleine dorpjes, je passeert ook een waterval aan het begin waar je zelfs kunt zwemmen. Het is een bergachtig gebied, houd er rekening mee dat er stijgingen en dalingen in zitten. Onderweg geniet je van een lunch geserveerd bij mensen thuis.

Overnachting:

Rumah Tengah Sawah, standard bungalow

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer en gids zijn inbegrepen.

Dag 10: Transfer naar Sengkang

Je rijdt vandaag naar Sengkang, een rit van ca. 5-6 uur. Onderweg passeer je fraaie wegen met prachtige uitzichten.

Overnachting:

Overnachting in BBC, superior
Eenvoudig middenklasse hotel dichtbij het centrum van het stadje. Comfortabele (wel wat kleinere) kamers met airco en eigen badkamer.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfer is inbegrepen.

Dag 11: Tempemeer excursie; transfer naar Toraja

In de ochtend maak je met je gids een excursie naar het Tempemeer. Je ziet vissers, vele vogels en bezoekt een van de drijvende huizen. Bij laag water kan het zijn dat deze huizen vastliggen en bij hoog water is het mogelijk dat ze te ver weg liggen om ze te bezoeken. De tocht duurt ca. 2-3 uur. Aansluitend bezoek je met de auto nog enkele dorpjes waar zijde verwerkt wordt tot felgekleurde doeken. Je rijdt verder naar Toraja via het prachtige berggebied.

Overnachting:

Overnachting in Luta, deluxe
Een volledig gerenoveerd hotel aan de Saddan rivier in het centrum van Rantepao. De sfeervolle kamers zijn wat klein maar bieden voldoende comfort, ze worden door een airco gekoeld en de meeste kamers kijken uit naar een binnenplaatsje. Het hotel heeft een klein zwembad en een restaurant die beide uitkijken naar de rivier.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch (deze is bij mensen thuis) zijn inbegrepen. Transfer, gids, en kano’s zijn inbegrepen.

Dag 12: Toraja en omgeving met auto en te voet

Samen met gids en chauffeur verken je de verschillende gebieden in Toraja. Overleg met je gids waar je naar toe wilt, het programma is flexibel en kan worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen.

Extra informatie:

Bij ceremonies wordt van je verwacht dat je een geschenk in de vorm van sigaretten, suiker of dergelijke meeneemt. De meeste begrafenis ceremonieën starten in het begin van de week, de buffelmarkt wordt elke dinsdag en zaterdag gehouden.

Overnachting:

Luta, deluxe

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Gids en transfer zijn inbegrepen. Bij elke bezienswaardigheid (ook op sommige markten) betaal je een entree van Rp 30.000 per persoon.

Dag 13: Toraja, eerste dag trekking

In de ochtend begin je met een langere wandeling en kom je langs dorpjes en rijstvelden, er gaat een picknicklunch mee die je onderweg op een mooi punt op eet. Je kunt de lengte en zwaarte van de wandeling enigszins aanpassen, maar houd er rekening mee dat Toraja een bergachtig gebied is: je zult dus altijd wel wat hoogteverschillen hebben. Overleg met je gids waar je naartoe wilt, het programma is flexibel en kan worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen.

Extra informatie:

Bij ceremonies wordt van je verwacht dat je een geschenk in de vorm van sigaretten, suiker of dergelijke meeneemt.
De meeste begrafenis ceremonieën vinden plaats in het begin van de week, de buffelmarkt is er elke dinsdag en zaterdag.

Overnachting:

Overnachting lokaal huis
Vanavond overnacht je in een klein dorpje in een plaatselijk huis. Soms heeft het dorpje elektriciteit, maar zeker niet altijd en als ze dit wel hebben is het nog niet zeker dat deze in de avond werkt. Jezelf wassen doe je bij de rivier of in een mandiekamer als deze er is. Er wordt voor je gekookt, als lunch gaat er telkens een lunchpakket mee.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen. Gids en transfer zijn inbegrepen. Bij elke bezienswaardigheid (ook op sommige markten) betaal je een entree van Rp 20.000 per persoon.

Dag 14: Toraja, einde trekking, optioneel raften

In de loop van de dag eindig je met de trekking en hierna word je terug naar je hotel in de stad gereden. Het is ook mogelijk om nog enkele bezienswaardigheden te bezoeken samen met je gids of je kan een avontuurlijke rafting tocht doen tegen extra kosten. De trekking eindigt vlakbij het startpunt van een leuke rafting tocht. Je bevindt je ca. 2,5 uur op de rivier en rijdt na afloop weer terug naar Rantepao. Je vaart langs prachtige landschappen en je ziet vaak zonnende zeilagamen zitten. Aansluitend rijd je terug naar je hotel in de stad.

Overnachting:

Luta, deluxe

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer en gids zijn inbegrepen.

Dag 15: Terug naar Makassar

De rit naar Makassar neemt ca. 8-9 uur in beslag. Onderweg stop je bij een kleine kaasfabriek in Enrekang. Dit deel van Sulawesi staat bekend om de dangke kaas die wordt geproduceerd van buffel- en koemelk. De lunch, bestaande uit enkele dangke gerechten, wordt geserveerd in een lokaal huis. Je arriveert pas begin avond in Makassar.

Overnachting:

Aston, superior

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer is inbegrepen.

Dag 16: Vlucht naar Manado, transfer Tomohon

Je wordt in ca. 30 minuten naar de luchthaven van Makassar gereden. Je vertrekt met Garuda GA 682 om 08:55 uur naar Manado waar je rond 10:35 uur aankomt. Aangekomen in Manado word je door auto en chauffeur opgehaald en naar je hotel in Tomohon gereden, dit is een rit van ca. 1,5 uur, zonder stops.

Overnachting:

Overnachting in Gardenia, bungalow
Mooi klein hotel even buiten Tomohon in het plaatsje Kakaskasen II. Prachtige tuin en mooi uitzicht op de Lokonvulkaan. Er is een openluchtrestaurant dat prima eten serveert.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfer is inbegrepen. Vliegtickets zijn niet inbegrepen.

Dag 17: Trip Mahawu vulkaan en hot springs, lunch in een boshut

In de ochtend bezoek je eerst de grote markt van Tomohon. Aansluitend rijd je tot dichtbij de top van de Mahawu vulkaan, met een flinke trap bereik je de top en het kratermeer waar je bij helder weer prachtige vergezichten hebt. Je wandelt nu een deel van de krater rond en daalt de andere kant naar beneden (deels trappen, deels onverharde paden). Net voordat je de weg bereikt wandel je langs een kleine houten hut in het bos, op deze unieke plek krijg je een bijzondere maaltijd aangeboden. Op de houten tafel worden bananenbladeren gelegd en hierop wordt het eten geserveerd, geen bord dus, je eet zoals de Minahasers ook eten! Het kipgerecht wordt bereid in een bamboe koker. Na de lunch rijd je naar warmwaterbronnen aan de voet van de actieve Soputan vulkaan waar je lekker kunt badderen in natuurbaden. Je rijdt weer terug en arriveert in de vroege avond bij je hotel.

Overnachting:

Gardenia, bungalow

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en lunch zijn inbegrepen. Transfer en gids zijn inbegrepen. Entrees en donaties betaal je zelf.

Dag 18: Van Tomohon naar Tangkoko reservaat, wandeling

Je rijdt vandaag naar het oostelijke puntje van het Minahasa gebied naar het Tangkoko Batuangus reservaat (er rijdt geen gids mee). Het bos in dit reservaat is relatief jong waardoor er veel fruitbomen te vinden zijn. Veel fruitbomen betekent dat er vrij veel fruit etende dieren te vinden zijn, waaronder apen en neushoornvogels. Het is een van de weinige bossen in Indonesië waar je goed dieren kunt observeren.
De rit van Tomohon naar Tangkoko duurt ca. 2,5-3 uur. In de namiddag/avond maak je onder begeleiding van een ranger een wandeling door het bos (maximaal 2 uur) waarbij je op zoek gaat naar tarsiers, halfaapjes ter grootte van een volwassen mensenhand. Deze dieren verlaten in de schemer hun slaapboom op zoek naar insecten, en keren in de vroege ochtend weer terug.

Overnachting:

Overnachting in Tangkoko Lodge, standard ac
Eenvoudig guesthouse gelegen tegen de rand van het Tangkoko reservaat. Simpele kamers met een airco en eigen badkamer (westerse wc, alleen koud stromend water).

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Transfer en ranger (voor max. 2h) zijn inbegrepen.
Je betaalt in Tangkoko voor het gebruik van een camera (ca. Rp 30.000 pp), de parkvergunning kost Rp 100.000/150.000 per persoon per wandeling (als je 2 x wandelt dan betaal je 2 x, het duurdere bedrag betaal je in weekenden en op feestdagen).

Dag 19: Tangkoko ochtendwandeling, transfer naar Siladen

Vandaag bezoek je het bos in de vroege ochtend. Tijdens deze wandeling ga je op zoek naar apen, neushoornvogels, buideldieren etc. Deze wandeling duurt ca. 4 uur. Hierna rijd je door naar de haven van Manado (ca. 2 uur) waar je met een shuttle boot naar Siladen zal worden gebracht.

Extra informatie:

De zeetuinen van het nationale park Bunaken behoren tot de mooiste van de wereld. Het park bestaat uit een groep van 5 kleine eilanden voor de kust van Manado en het Arakan rif, dat ten zuiden van de stad ligt. De 5 eilanden zijn Bunaken, Manado Tua, Siladen, Mantehage en Nain. Het marine-reservaat Bunaken is ook een paradijs voor snorkelaars, aangezien het kleurrijkste onderwaterleven zich tussen de 5 en 15 m onder de zeespiegel afspeelt.
Het eiland Bunaken is wereldberoemd vanwege de drop offs, het bevindt zich in het nationale zeepark Bunaken. Hier tref je redelijk wat accommodatie aan, sommige wat eenvoudiger dan de andere. Het strand is gelig en er zijn veel mangrovebossen. Bij hoog water kun je er snorkelen vanaf het strand.

Overnachting:

Overnachting in Bobocha Siladen, bungalow
Kleinschalig guesthouse aan het zandstrand van Siladen. Kamers zijn eenvoudig, maar ruim met houten inrichting. Tijdens je verblijf zijn maaltijden inclusief en worden genuttigd met de andere gasten. Het hotel organiseert snorkeltrips, maar je kan ook mooi snorkelen bij het rif voor de deur.

Aantal Overnachtingen: 1
Opmerking:

Alle maaltijden zijn inbegrepen. Ranger (voor max. 3h) en shuttle boot zijn inbegrepen.
Als je langer dan 4 uur wandelt in het bos betaal je extra voor de kosten.
De entree tot het nationale park Bunaken bedraagt circa Rp 150.000-300.000 die je betaalt bij aankomst op het eiland bij het hotel (deze kan verhoogd worden).

Dag 20 + 21: Vrije dagen op Siladen

Deze dagen heb je ter vrije besteding om te genieten van zon, zee en strand en de adembenemende koraalriffen.

Overnachting:

Bobocha Siladen, bungalow

Aantal Overnachtingen: 2
Opmerking:

Alle maaltijden zijn inbegrepen.

Dag 22: Transfer luchthaven

Je keert vandaag terug naar Manado met shuttle boot en auto, tijd afhankelijk van je vlucht.

Opmerking:

Ontbijt is inbegrepen. Transfers zijn inbegrepen.

(exclusief internationale vlucht) 22 dagen
vanaf1851,00
Reisvoorstel aanvragen

Deze reis is natuurlijk ook geheel naar jouw wensen aan te passen.
Genoemde prijzen zijn per persoon en gebaseerd op het laagseizoen.