Compleet op
Avontuur

5 redenen om naar Indonesië te gaan

Volgens de Lonely Planet is Indonesië 1 van de top bestemmingen voor 2019. Waarom Indonesië? Het mooie van dit land is dat er zo veel diversiteit is, elk eiland is anders. Je hebt de oerwouden en wildlife van Sumatra en Kalimantan, de oude culturen van de stammen in de Baliem Vallei op Papua, de prachtige combinatie van traditionele dorpen, architectuur en de verbluffende natuurlijke omgeving op Flores en Timor, de Javaanse mystiek, het paradijselijke Bali, de dodencultuur van Toraja op Sulawesi en de kleurrijke onderwaterwerelden van Raja Ampat! Indonesië is zeer veelzijdig en is een must! “De gordel van smaragd” is ’s werelds grootste archipel en met ruim 15.000 eilanden kom je ogen én tijd te kort.

1 Wildlife & verbluffende Natuur

Indonesië heeft veel te beiden als het om wildlife gaat. De Sumatraanse neushoorn, de orang-oetang, de komodovaraan, de Aziatische olifant, de Sumatraanse tijger, (ook wel de Aziatische big five genoemd) en vele, vele andere bijzondere diersoorten. De natuur is fantastisch maar staat in Indonesië helaas ook onder druk. In enkele gevallen zal je de wildlife kunnen spotten in speciaal opgezette reservaten. Deze reservaten zijn opgezet om bedreigde diersoorten te beschermen tegen uitsterven. Met een bezoek aan en dergelijk reservaat draagt je direct bij aan de bescherming van deze dieren! Indonesië heeft grote natuurgebieden en één van ‘s werelds grootste biodiversiteit. Het land is rijk aan natuurlijke rijkdommen! Wil je meer weten over de wildlife van Indonesië? Kijk dan de fanatische serie van de BBC: Wildlife Indonesië.

2 Oude culturen

De Indonesische archipel is al duizenden jaren een belangrijke handelsregio. Indonesië wordt dus al eeuwenlang beïnvloed door de vele verschillende machten, handelaren en culturen die afkwamen op de rijkdommen van Indonesië. Via India kwam het hindoeïsme en boeddhisme binnen, Islamitische handelaren brachten de islam met zich mee en Europese machten hadden de specerijenhandel voor lange tijd in handen. Nadat de Nederlandse maatschappij VOC al ongeveer 150 jaar mede de dienst uit maakte op de archipel werd het land uiteindelijk een Nederlandse kolonie voor 147 jaar lang. Na de 2ewereldoorlog is Indonesië een onafhankelijke staat geworden. De Indonesische eilanden laten dan ook een zeer gevarieerd beeld zien aan etniciteit, taal en godsdienst. Daarnaast leven er nog duizenden inheemse stammen die nog steeds leven volgens eeuwen oude tradities.

3 Heerlijk eten

De diversietijd aan culturen heeft ook veel invloed gehad op de keuken van Indonesië. De keuken is zeer divers. Indonesië kent een verscheidenheid aan volkeren verspreid over duizenden eilanden. Veel eilanden kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van de Goela Djawa (Palmsuiker) De keuken heeft o.a. onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten in de Indonesische keuken. Zo kan je in Medan bij het oudste grand café van de stad ‘Tip Top’ nog steeds taartjes, uitsmijters en saucijzenbroodjes eten! Alleen al voor het heerlijke eten is een reis naar Indonesië meer dan de moeite waard

4 Gastvrije bevolking

Zo’n diversiteit aan groeperingen als in Indonesië vind je bijna nergens. Indonesië telt ongeveer driehonderd afzonderlijke etnische groeperingen en er worden ruim 700 verschillende talen en dialecten gesproken. Javanen vormen het grootste gedeelte van de bevolking. Over het algemeen zijn de mensen in Indonesië bijzonder vriendelijk en behulpzaam. In de cultuur van Aziaten is beleefdheid erg belangrijk. In Indonesië is dit dan ook erg goed merkbaar en als gast voel jij je dan ook meer dan welkom. De gastvrije bevolking en aangename sfeer zijn als een warm bad en vele reizigers moeten bij thuiskomst weer even wennen aan de harde cultuur van het westen.

5 Unieke onderwaterwereld

Indonesië heeft een kustlijn van ruim 55.000 kilometer en telt ruim 17.000 eilanden. De naam “Indonesië “betekend niet voor niks Indische eilandengroep. Door de enorme diversiteit aan onderwaterlandschappen is de onderwaterwereld van Indonesië uniek en meer dan de moeite waard om te ontdekken. Er kan op vele plekken worden gedoken. Enkele goede spots zijn Bali, Lombok, Gili- eilanden, Komodo-archipel, Sulawesi, Bunaken en Raja Ampat. De wereld onder water is bijna net zo divers als het land zelf. Duiken is hier een fantastische ervaring. Wil je gaan duiken? Neem er dan de tijd voor en geniet!

Rondreis op maat door Indonesië

Wil je een unieke rondreis door Indonesië maken? En wil je een rondreis eventueel op maat laten aanpassen? Laat je reis naar Indonesië dan samenstellen door onze specialist ter plaatse voor een mooie en bijzondere vakantie. Jenny is onze Travel specialist in Indonesië en helpt je graag!

Aanbevolen reizen

 • Rondreis Indonesië | Kalimantan & Sulawesi

  Ontmoet de cultuur en wildlife van de twee midden-Indonesische eilanden
  • Overnachting op een boot in de jungle
  • Bezoek aan diamantmijn
  • Kanoën door uniek landschap in Maros
  • Wandeling naar de kraterrand van de Mahawu vulkaan
  (exclusief internationale vlucht) 22 dagen
  vanaf1851,00
  Bekijk de reis
 • Rondreis Indonesië | Bali & Gili Asahan

  Heerlijk vertoeven tussen de Balinese rijstvelden en aan het strand van Gili Asahan
  • (Wandel)tochten langs prachtige watervallen
  • Bezoek aan meerdere indrukwekkende tempels
  • Snorkelen bij Menjangan Island
  • Fietstocht in het prachtige gebied rond de Tegalalang rijstvelden
  (exclusief internationale vlucht) 14 dagen
  vanaf1218,00
  Bekijk de reis
 • Rondreis Indonesië | Flores & Lombok

  Indrukwekkende natuur en cultuur op 2 prachtige eilanden
  • Zonsopkomst op de Kelimutu vulkaan
  • Badderen in de warmwaterbronnen van Malanaga
  • Overnachten op het dek van een boot
  • Fietstocht tussen de rijstvelden
  (exclusief internationale vlucht) 21 dagen
  vanaf2185,00
  Bekijk de reis