Praktische reisinformatie Nicaragua
Praktische reisinformatie voor jouw reis op maat naar Nicaragua.
Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Nicaragua. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.
Tijdsverschil Nederland en Nicaragua
Voor Nicaragua moet je rekening houden met een aardig tijdsverschil.
Tijdens onze wintertijd is de tijd in Nicaragua 7 uur vroeger
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Nicaragua 8 uur vroeger
Nicaragua valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land
Paspoort & visum voor Nicaragua
Je hebt voor je reis naar Nicaragua een paspoort nodig. Helaas kun je niet reizen op een ID-bewijs. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je terugkomt uit Nicaragua.
Bij aankomst in Nicaragua krijg je een visum. Je vult hiervoor een formulier in. Het is dus handig om een pen in je handbagage te hebben! Je krijgt een “tourism visa” in je paspoort waarmee je maximaal 90 dagen in het land mag verblijven. Dit kost 10 US Dollar en dat dien je ter plekke te betalen.
! Let op: Nederlandse en Belgische reizigers (ook kinderen) die naar of via de Verenigde Staten reizen, zijn verplicht voor vertrek een ESTA (elektronisch visum) aan te vragen; dus ook als de Verenigde Staten niet je eindbestemming is en je in de VS slechts een tussenstop maakt! Dit doe je door op de ESTA site je persoons- en reisgegevens in te voeren.
! De regelgeving voor een visum en paspoort kan wel eens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!
Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.
Veiligheid en reisadvies Nicaragua
Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.
Inentingen voor Nicaragua
Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts. Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.
Overnachten in Nicaragua
Waar je slaapt in Nicaragua is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilden organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.
Geld en pinnen in Nicaragua
Je gebruikt in Nicaragua de Nicaraguaanse Córdoba, afgekort C$. Het is handig om Amerikaanse dollars mee te nemen omdat je daar overal mee kunt betalen. Pinnen is niet overal mogelijk. Je kunt bij aankomst op het vliegveld en in de grote steden bij de BAC Credomatics geld opnemen. Deze automaten zijn ook te vinden bij de grotere tankstations. De meeste pinautomaten zijn geschikt voor Visa kaarten en maar een beperkt deel accepteert kaarten met het Maestro/Cirrus logo. Het is dus handig om een Visa creditcard mee te nemen. In grotere hotels en restaurants kun je daar ook mee betalen.
Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.
Elektriciteit in Nicaragua
De netspanning in Nicaragua is 110 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact en is de spanning te laag voor onze apparatuur. Als je geen schakelaar op je elektrische apparatuur hebt, heb je een adapter nodig.
Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.
Taal
Spaans is de officiële taal in Nicaragua. Daarnaast wordt er in de grotere steden ook Engels gesproken.
Internet en telefoneren
Op iedere straathoek in Nicaragua vind je wel een internetcafé ( el cyber), waar je kan e-mailen en internetten. In de meeste internetcafés kan je ook goedkoop telefoneren naar Europa via de vaste lijn. Voor bellen binnen Nicaragua kun je een Centro de llamadas binnenlopen van bijvoorbeeld ENITEL (zonder telefoonkaart) óf je kunt de vele openbare Publitel telefoons op straat gebruiken (met telefoonkaart).
Mobiel bellen met een Nederlands abonnement in Nicaragua is niet aan te raden, omdat dit zeer duur is. Mocht je het toestel toch willen gebruiken, zorg dan dat deze simlockvrij is zodat je er een Nicaraguaanse simkaart in kan doen.
De keuken
De keuken in Nicaragua is simpel en niet ingewikkeld. Het lijkt erg op de Mexicaanse keuken, zoals bonen, rijst, maïs, kaas, (bak)banaan en tortilla’s, maar dan zonder de kruiden en diversiteit. Pollo (kip) is heel populair onder de Nicaraguanen en dat kan je dan ook in allerlei vormen eten (gefrituurd, in de soep, gepaneerd, gegrild).
Beroemde Nicaraguaanse gerechten zijn de overheerlijke nacatamales (maïsmeelballetjes gevuld met vlees, groente en rijst gekookt in bananenblad), gallo pinto, Indio Viejo (moes van rundvlees, maïsmeel en groente), cuajada (witte boerenkaas), vigorón (varkensvlees met yucca en koolsla, geserveerd op bananenblad). Kleine hapjes zoals tostones (dikke, gefrituurde groene bakbananen), tajadas (knapperige dunne chips van groene banaan), maduro (rijpe, zoete bakbanaan) en tortilla con queso (tortilla met kaas) zijn ook zeer aan te raden. Aan de kust eet men vooral vis. In dit gebied wordt het voedsel anders bereid dan in de rest van het land. Gerechten zijn pittiger en rijst wordt vaak gekookt in kokosmelk in plaats van water. Als je goedkoop uit eten wil gaan, ga dan naar een comedor of cafetín, die je op elke markt en in elk stadspark kunt vinden. Ze serveren een vast menu (comida corriente) van bijvoorbeeld gallo pinto, witte koolsalade, witte kaas en een keus uit gebakken ei, vlees en soms vis.
Flor de Caña, ofwel rum, is de nationale trots van Nicaragua. De zeven jaar oude Gran Reserva is het beste van het beste. Andere varianten, zoals Ron extra lite, zijn goedkoper maar smaken ook zeer goed. Nicaraguanen drinken de rum veelal met cola, ijs en limoensap. Naast rum wordt er ook veel bier gedronken, de bekendste merken zijn Toña, Victoria, Brava en de duurdere Premium. Wijnliefhebbers moeten hun toevlucht zoeken in de supermarkt, waar een kleine selectie wijn te koop is (relatief duur). Water uit de kraan kun je beter niet drinken, overal zijn flessen drinkwater te koop.
Feestdagen
Er zijn diverse nationale feestdagen in Nicaragua waaronder Nieuwjaar, Dag van de Arbeid (1 mei), Moederdag (30 mei) en Nationale Bevrijdingsdag (19 juli).
Nicaragua is een katholiek land, zoals de andere landen in Zuid-Amerika. Een van hun feestdagen zijn Witte Donderdag en Goede Vrijdag (Semana Santa), Pasen, Día de los Muertos (Allerzielen, 2 november), La Purísima en Kerstmis.
klimaat en Beste reistijd voor Nicaragua
Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.
Voor het geven van een goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen.
Na het regenseizoen is het het beste moment om Nicaragua te bezoeken. Het droge seizoen begint in november en tot en met april. Dan ben je in Nicaragua zeker van aangenaam zonnig en warm weer. Tussen november en maart biedt het land ook de perfecte bestemming om walvissen te spotten.
Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar
Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes.
Het klimaat van Nicaragua bestaat uit een variatie van de drie tropische klimaten. Het noordwesten en het oosten hebben een tropisch regenwoudklimaat, het centrale deel en het zuidwesten hebben te maken met tropische moesson klimaten en tropische savanneklimaten.
Regenval
Nicaragua behoort tot de natste landen van Midden-Amerika. Het centrale deel van Nicaragua kent een echt regenseizoen, waarbij in de zomerperiode verreweg de meeste neerslag valt en de periode november tot en met april aanzienlijk droger is. In het noordwesten en oosten zijn de verschillen binnen een jaar veel kleiner en is er over het algemeen geen sprake meer van een echt regenseizoen of een duidelijk aantoonbare droge periode.
Orkanen
Nicaragua ligt in een gebied dat gevoelig is voor orkanen. De oostelijke helft van het land ligt binnen het bereik van tropische stormen, tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen – dat duurt van juni tot december – is er kans op zware regenval, storm en vloedgolven als gevolg van orkaanactiviteit.
Vliegtickets naar Nicaragua
Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en info per bestemming terug.
Paklijst voor Nicaragua
Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Nicaragua en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Nicaragua
Kleding – wat neem ik mee naar Nicaragua
Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Laagjes zijn vooral handig omdat je dan of meer of juist iets minder kleding aan kan hebben. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.
Reisbenodigdheden
Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.
Reisgids voor Nicaragua
Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver