Praktische reisinformatie Brazilië
HIer vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Brazilië.
Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Brazilië. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.
TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Braziilië
Brazilië beschikt over meerdere tijdzones en niet het hele land kent zomertijd. Het tijdsverschil met Nederland varieert van 3 tot 6 uur vroeger, afhankelijk van de tijdzone en wel of geen zomertijd. Ook is de ingang van de zomertijd niet op dezelfde datum als in Nederland.
Tijdens onze wintertijd is de tijd in Amazone Brazilië 5 uur vroeger
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Amazone Brazilië 6 uur vroeger
Verder valt Brazilië in 4 tijdzones met daarbij verschillende tijdsverschillen
PASPOORT & VISUM VOOR Braziilië
Je hebt voor je reis naar Brazilië een paspoort nodig. Alleen met een ID-bewijs reizen is helaas niet voldoende. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je vertrekt uit Brazilië.
Een visum is niet nodig wanneer je verblijf maximaal 90 dagen is. Wel moet je in het bezit zijn van een retourticket of een doorreisticket.
! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!
Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.
VEILIGHEID EN REISADVIES Braziilië
Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.
INENTINGEN VOOR Braziilië
Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.
Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.
OVERNACHTEN IN Braziilië
Waar je slaapt in Brazilië is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilden organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.
GELD EN PINNEN IN Braziilië
Je gebruikt in Brazilië de Real, afgekort BRL. Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas bij onder andere de Citibank, HSBC, Bradesco en Banco 24 Hores. Een creditcard als betaalmiddel is in winkels bijna altijd mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden.
Je kunt eventueel al wat Euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.
ELEKTRICITEIT IN Braziilië
De netspanning in Brazilië is 127/220 volt. Je apparaten met stekkertype C passen in de lokale stopcontacten type N. De andere stekkers (F) passen niet in Brazilië maar wel met een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.
Taal
De officiële taal in Brazilië is Portugees. Veel Brazilianen kennen een tweede taal (Italiaans, Duits, Spaans en/of Engels).
Internet en telefoneren
Je kan gewoon op straat vanuit een telefooncel met een telefoonkaart lokaal of internationaal telefoneren. Deze kaart kan je bij elke kiosk kopen. Je kunt ook bellen vanuit een telefoonkantoor of het hotel. Vanuit een hotel bellen is de duurste optie.
Brazilië heeft een uitgebreid mobiel netwerk. Als je een simlock vrij toestel hebt kun je bij een telefoonwinkel (Vivo, Nextel, TIM, Claro of Oi) een Simkaart met beltegoed aanschaffen. Neem wel een paspoort mee om je te identificeren. Met het beltegoed kun je ook internetten en via WhatsApp chatten en bellen.
In veel hotels, restaurants en openbare ruimtes, waaronder luchthavens in Brazilië, is er Wifi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken
De keuken
Brazilië heeft veel regionale keukens. Er zijn per regio verschillende specialiteiten, zoals malse biefstukken in Foz de Iguaçu en rijst of maniok met vis in de Amazone. In Bahia is het eten een mengelmoes van Afrikaanse, Portugese en Indiaanse invloeden, met geurige ingrediënten als palmolie, vis en kokosmelk.
Je kan wel stellen dat de Braziliaanse keuken een van de betere is in Zuid-Amerika. Je krijgt vaak een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld met heerlijke broodjes, beleg, cake, koffie en zelfs nog een stuk taart. Je kunt uit het heerlijkste verse fruit en vruchtensappen kiezen. De inwoners eten 2 x per dag warm waarbij de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is. Een basismaaltijd voor de Brazilianen is opgebouwd rond arroz (witte rijst), feijão (zwarte bonen) en farofel (maniokmeel). Je kunt er dan vlees (carne), kip (galinha) of vis (peixe) bij krijgen.
In Brazilië wordt er veel bier gedronken zoals Chopp, Antártica of cachaça, een sterke drank gemaakt van suikerriet. De nationale cocktail van Brazilië is caipirinha, die van cachaça wordt gemaakt.. Vruchtensappen zijn zeer smakelijk in Brazilië. De variëteit wordt bepaald door de regio en het seizoen. Vooral het Amazonegebied heeft zeer aparte vruchten.
Brazilianen nemen hun koffie sterk, heet en zoet. Ze noemen het cafezinho en het wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder melk en met veel suiker. Café com leite is koffie met hete melk, die hoofdzakelijk bij het ontbijt wordt gedronken. Thee wordt niet echt veel gedronken in het land dus neem je eigen zakjes thee mee uit Nederland.
Feestdagen
Brazilië staat natuurlijk bekend om zijn aanstekelijke carnaval, het populairste en meest traditionele feest in het land. Het duurt normaal 4 dagen maar vaak kan het langer dan een week duren.
Het land is katholiek en daar horen de welbekende katholieke feestdagen bij zoals Driekoningen, Goede Vrijdag, Pasen, Sacramentsdag (Corpus Christi), Allerzielen en Kerstmis.
KLIMAAT EN BESTE REISTIJD VOOR Braziilië
Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.
Voor het geven van een goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen.
De Amazone in Brazilië is op zijn top na het regenseizoen begin april. De rest van het land heeft tijdens onze wintermaanden de zomervakantie dus het kan overal aardig druk zijn. Het kan in het zuiden van Brazilië ‘s winters behoorlijk afkoelen. Temperaturen rond de 15 graden Celsius kunnen heel normaal zijn rond juli en augustus.
Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar
Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes.
Brazilië heeft het meest complexe ecologische systeem, waar de natuur en het klimaat een prachtig samenspel vormen en dat het land zijn unieke plekjes geeft op deze wereld. Het Amazonegebied is een van de meest fascinerende natuurgebieden en wordt soms gezien als de longen van de aarde. Omdat het grootste deel van Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan de onze. Winters weer kun je vergeten in Brazilië: wie op wintersport wil gaan zal uit moeten wijken naar andere landen.
Verschillende klimaatzones
Brazilië kent verschillende klimaten, die voor een groot deel onder de hoofdcategorieën tropisch en subtropisch geschaard kunnen worden. Door de ligging van dit enorme land zijn het allemaal warme klimaten.
Regenseizoen
Aan regen geen gebrek in Brazilië. Vooral in de regenwouden van het Amazonegebied en in het uiterste oosten (in de omgeving van Recife) valt het hemelwater volop naar beneden. Op jaarbasis kan er vooral in het westen en het oosten van het Amazonegebied veel regen vallen. Sommige plekken, zoals de tropische regenwouden in het westen van de Amazone en bij de monding in het oosten, kennen geen regenseizoen.
Warmte
Aan warmte geen gebrek in Brazilië. Grote delen van Brazilië hebben het hele jaar of een aanzienlijk deel van het jaar te maken met temperaturen die rond tropische waardes liggen, van rond de 30 tot 33 graden overdag en iets boven de 20 graden gedurende de late nacht. Vorst komt bijna niet voor in Brazilië. Enkel op de hoogste toppen van de bergen kunnen de temperaturen sporadisch even onder het vriespunt duiken. Het meenemen van ski’s kun je uit je hoofd zetten, want grote vlaktes met sneeuw zul je hier niet zien.
VLIEGTICKETS NAAR Braziilië
Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.
Paklijst voor Brazilië
Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Brazilië en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Brazilië
KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Braziilië
Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen. Het kan ‘s avonds afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Brazilië dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan. Bescherming tegen muggen is van belang in Brazilië, denk dus ook aan kleding met lange mouwen en broekspijpen. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.
REISBENODIGDHEDEN
Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.
REISGIDS VOOR Braziilië
Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.