Compleet op avontuur

Naar Cambodja

Praktische reisinformatie Cambodja

Praktische reisinformatie voor jouw reis op maat naar Cambodja.

Hier vind je veel praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Cambodja. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

Tijdsverschil Nederland en Cambodja

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Cambodja 6 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Cambodja 5 uur later
Cambodja valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

Paspoort & visum voor Cambodja

Voor je reis naar Cambodja heb je een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je terugkomt uit Cambodja.

Voor Cambodja heb je een visum nodig, dit regel je simpel via CIBT VISAS.

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum).

Veiligheid en reisadvies Cambodja

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

Inentingen voor Cambodja

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts. Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

Overnachten in Cambodja

Waar je slaapt in Cambodja is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilden organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

Geld en pinnen in Cambodja

In Cambodja betaal je met de Cambodjaanse munteenheid; de Riel (KHR).
De afgelopen jaren is Cambodja steeds meer “een Dollar-economie” geworden. Dit betekent voor toeristen dat bedragen vaak worden afgerond op hele dollars. In de grote steden en op veel toeristische plekken kun je overal met dollars betalen. Op het platteland en op lokale markten is de Riel vaak de belangrijkste munt. In de steden Phnom Penh en Siem Reap zijn voldoende werkende geldautomaten. Hier kun je dollars pinnen. Heel soms kun je ook Riel pinnen. Dit kun je beter niet doen, omdat deze munt buiten Cambodja helemaal niets waard is. Met een creditcard kun je vooral in de eerdergenoemde steden terecht, in de betere hotels en restaurants. Een tip is wel dat je altijd contant geld bij je hebt, want bijna alles in Cambodja draait voornamelijk om contant geld.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

Elektriciteit in Cambodja

De netspanning in Cambodja is 220/230 volt. De stekkers zijn bijna allemaal anders dus neem een wereldstekker mee. De stroomvoorziening is ook anders dan wij gewend zijn en wil, zeker buiten de grote steden, nog weleens uitvallen.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Cambodja heeft als officiële taal Khmer. Daarnaast wordt er op kleinere schaal nog Chinees, Frans, Vietnamees en Engels gesproken.

Internet en telefoneren

In Cambodja kan je goed bellen met je mobiel. Er zijn diverse providers in het land. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com

Heb jij een simlockvrij toestel, dan kan je in het land een prepaid simkaart kopen zodat je gebruik kan maken van het mobiele internet. Voor een klein bedrag van nog geen € 5,00 kan je een kaart kopen voor 2 gigabyte. Dat moet ruim voldoende zijn voor dagelijks internetgebruik, whatsapp bellen en chatten. Je bent dus niet afhankelijk van WiFi. Cellcard en Smart zijn hiervoor goede providers. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. 

In de grote steden en toeristische plaatsen zijn vaak internetcafés te vinden. De meeste hotels bieden WiFi aan, net als veel guesthouses en cafés in bijvoorbeeld Phnom Penh en Siem Reap. De internetverbindingen variëren van behoorlijk snel tot zeer traag en zijn vaak minder stabiel dan in Europa.

De keuken

Je kan tijdens je rondreis door Cambodja goedkoop en heerlijk eten. In de grotere steden vind je diverse soorten keukens zoals de Chinese, Thaise en Japanse maar ook zeker pizzeria’s, fastfoodketens en andere Europese keukens. Er is overvloed aan vers fruit te krijgen op de lokale markten. 

Ahmok wordt beschouwd als het nationale gerecht van Cambodja. Het bestaat uit vis gemarineerd in een mengsel van kokosmelk, citroengras, rode pepers en limoen. Echt een aanrader! 

Trei Ang, gebakken moten vis, gewikkeld in blaadjes sla en spinazie, is heel populair en moet je echt een keer proeven. 

Je kan beter geen kraanwater in het land drinken. Drink water uit verzegelde flessen. De Cambodjanen brouwen hun eigen bier, waarbij Angkor Beer, Anchor Beer en Cambodia Beer de bekendste merken zijn.

Feestdagen

Vaak zijn de feestdagen in Cambodja verbonden aan het boeddhisme of de seizoenen.

Feestdagen zijn vaak verbonden aan het boeddhisme of hebben te maken met de seizoenen. Winkels, banken, overheidsgebouwen en sommige restaurants kunnen tijdens feestdagen gesloten zijn. Sommige festivals of feestdagen zijn leuk om mee te maken, andere kun je als toerist beter mijden.

Om een paar nationale feestdagen te noemen: Nieuwjaar (1 januari). Dag van de Overwinning op de Genocide (val van het Pol Pot-regime in 1979, op 7 januari). Tet (Vietnamees en Chinees Nieuwjaar, februari) en Dag van de Mensenrechten (10 december). 

Tijdens de populaire feesten kan het in Cambodja heel druk en hectisch zijn. Khmer Nieuwjaar (april) duurt drie dagen en is voor Cambodja het belangrijkste feest van het jaar.

klimaat en Beste reistijd voor Cambodja

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

De beste periodes om naar Cambodja te gaan zijn om praktische redenen november, maart en juli, augustus. De eerste maanden vallen in de drogere periode wanneer de temperatuur aangenaam is. Juli en augustus regent het al meer, maar de natuur kleurt prachtig groen. Het is niet aan te raden buiten deze periode te gaan, want dan kan de temperatuur makkelijk oplopen tot 40+ graden Celsius.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes.

Cambodja kent een tropisch moessonklimaat. Cambodja heeft een gemiddelde etmaaltemperatuur die het hele jaar rond de dertig graden Celsius ligt.

Regenseizoen

Cambodja kent een zuidwestmoesson, die vanaf mei tot en met oktober (lokaal november) zorgt voor relatief hoge hoeveelheden neerslag, waarbij de kustgebieden en vooral de loefzijde van de bergen de meeste regen registeren. Vanaf december dalen de neerslagkansen snel. Januari en februari zijn de droogste maanden, waarin op sommige plekken in Cambodja nauwelijks regen gemeten wordt..

Orkanen

Cambodja ligt in een regio waar orkanen actief zijn. Vanaf eind mei is er een (vrij kleine) kans op orkanen die boven de inmiddels flink opgewarmde Grote Oceaan ontstaan.

Vliegtickets naar Cambodja

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en info per bestemming terug.

Paklijst voor Cambodja

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Cambodja en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Cambodja

Kleding – wat neem ik mee naar Cambodja

Het is in Cambodja altijd warm, dus het is aan te raden om lichte en dunne kleding in te pakken. In deze cultuur zijn blote benen en schouders niet gewenst, dus wil je hier rekening mee houden en T-shirts en broeken meenemen die tot over de knieën vallen. Het is  verplicht om tijdens een bezoek aan een tempel je schouders en knieën te bedekken. Daarnaast moet je bijvoorbeeld ook petjes afdoen en je schoenen doe je ook uit. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

Reisbenodigdheden

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

Reisgids voor Cambodja

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver

BewarenBewaren