Compleet op avontuur

Naar Chili

Praktische reisinformatie Chili

HIer vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Chili.

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Chili. Wij doen uiteraard onze uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan ook contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN CHILI

De bestemming Chili valt in twee verschillende tijdzones:
* Magallanes regio: 4 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd)
* Chili: 4 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd)

PASPOORT & VISUM VOOR Chili

Je hebt voor je reis naar Chili een paspoort nodig. Alleen met een ID-bewijs reizen is helaas niet voldoende. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je vertrekt uit Chili.

Een visum is niet nodig wanneer je verblijf maximaal 90 dagen is. Wel moet je in het bezit zijn van een retourticket of een doorreisticket. Bij aankomst in Chili krijg je een “Tarjeta de Turismo” welke je bij vertrek weer moet inleveren, dus niet verliezen tijdens je reis.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

VEILIGHEID EN REISADVIES Chili

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Chili

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Chili

Waar je slaapt in Chili is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden willen maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Chili

Je gebruikt in Chili de Chileense Peso, afgekort CLP.

Geld kun je eenvoudig pinnen bij de geldautomaten van bijv, Redbanc. Deze automaten vind je in bijna alle steden. Let op: niet elke pinpas werkt in elke automaat. Als je dus kunt pinnen, neem altijd voldoende geld op. Pinnen met je creditcard kan altijd, maar kost extra geld.

Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd, hier komt echter een meerprijs bij, dus het is beter om altijd contant geld bij je te hebben. Dit is zeker van belang als je naar de meer afgelegen gebieden van Chili gaat.

Geld wisselen kan bij banken of casas de cambio. Dit zijn kleine huisjes waar ze elke munteenheid wisselen. Het is, in verband met de koers, verstandig om geld te wisselen in grote steden.

Je kunt eventueel al wat Euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Chili

De netspanning in Chili is 220 volt. Je apparaten met stekkertype C passen in de lokale stopcontacten type N. De andere stekkers vanuit (F) passen niet in Chili maar wel met een wereldstekker, die je hier al zou kunnen kopen. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Spaans is de officiële taal in Chili. Daarnaast wordt er op kleine schaal Duits, Kroatisch, Engels, Mapudungun en Rapa Nui gesproken.

Internet en telefoneren

Als je vanuit Chili belt, kan je rekenen op een fikse rekening. De prijzen variëren per Nederlandse provider. Je vindt amper telefooncellen in het land maar er zijn daarentegen veel Locutorios te vinden, waar u een cel aangewezen krijgt van waaruit u redelijk goedkoop naar Nederland kunt bellen. U betaalt na het beëindigen van het gesprek.

In bijna alle hotels is er gratis wifi aanwezig en zelfs gratis gebruik van computers ligt voorhanden. In de Nationale parken is er bijna geen bereik, dus hou daar rekening mee. In de meeste hotels is er vaak wel wifi. 

De keuken

Omdat Chili aan de kust ligt, serveert men een grote variëteit aan vis en schaaldieren. Men kan genieten van gegrilde tonijn en ombervis tot gebakken paling en caldillo (dikke soep), mariscales (kleine schaaldieren), jaivas rellenas (gevulde krab), chupe de lapas (stamppot) en erizos (zee-egels). Mote (een soort gort) met huesillos (gedroogde perziken) is het belangrijkste nagerecht.

De nationale snack in Chili is de empenada. Dit is een deegbroodje gevuld met diverse soorten ingrediënten zoals vlees met ui, olijven, kaas en schaaldieren. Populair eten in Chili is de asado, het grillen van grote stukken vlees. Een bekend traditioneel Chileens gerecht is pastel de choclo, een ovenschotel met maïs, gehakt en olijven. 

Een typische lokale drank in het land is mate,  een stimulerende kruidenthee met een sterke bittere smaak. Zij wordt getrokken van kleingesneden heester blaadjes en -takjes (yerba) en warm water. Het drinken van yerba-mate uit een uitgeholde kalebas (de mate) met zilveren pijpje (bombilla) is een sociaal gebeuren en zul je vaak om je heen zien tijdens je rondreis door Chili. Liefhebbers van wijn komen ruimschoots aan hun trekken in Chili. De belangrijkste Chileense wijngebieden bevinden zich rondom Santiago. De wijnen van Chili behoren tot de meest biologisch en ecologisch verantwoorde ter wereld.

Feestdagen

Een groot deel  van Zuid-Amerika is katholiek en zo ook Chili. Zij vieren de katholieke religieuze feestdagen zoals Semana Santa (de Goede Week voor Pasen), feestdag ter ere van Heilige Petrus en Paulus (29 juni), Dag van de Reformatie (31 oktober), Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) en Maria Onbevlekt Ontvangen (8 december).

Daarnaast vinden er in Chili veel lokale feesten en evenementen plaats. Zo worden in januari en februari boerenfeesten gehouden op Isla de Chiloé. De beroemde mythen en sagen van deze eilandenarchipel inspireren tot vrolijke verkleedpartijen, paardenrennen, en het bereiden van lokale gerechten als de curanto, een caloriebom van schaaldieren, vis, kip, worst en aardappels. In het hoge noorden liggen enkele bedevaartsoorden, waar jaarlijks tienduizenden pelgrims naartoe trekken om eer te bewijzen aan hun Madonna’s. Deze gepassioneerde vereringen zijn een combinatie van katholieke en indiaanse geloofselementen.

Klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Chili

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

De seizoenen zijn in Chili omgekeerd doordat het op het zuidelijk halfrond ligt.  De zomer is in Chili van december tot maart. Deze periode is perfect om Patagonië en Vuurland te bezoeken, en en zeker ook rondom het Andesgebergte te reizen. De temperaturen zijn heerlijk om in het land te vertoeven en (bijna alle) toeristische faciliteiten zijn beschikbaar.

In de zomermaanden is het centrale deel van Chili (rond Santiago en Valparaíso ) erg warm en/of vochtig. Om deze gebieden te bezoeken is het beter om in het begin van de zomer ( oktober tot en met november) en de nazomer (maart tot en met april) daar te verblijven.

De kust van Noord-Chili heeft het hele jaar een heerlijk lenteachtig klimaat.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Chili heeft een koel zeeklimaat. Meer noordwaarts kent Chili een overgang naar respectievelijk een gematigd zeeklimaat, een gematigd mediterraan klimaat, een koud steppeklimaat en een koud woestijnklimaat.

4 seizoenen
Chili telt vier seizoenen, die tegenovergesteld zijn aan onze seizoenen. Dat komt doordat Chili op het zuidelijk halfrond ligt. De zomer duurt van december tot en met februari, de herfst van maart tot en met mei, de winter van juni tot en met augustus en de lente van september tot en met november. De verschillen tussen de seizoenen blijken enerzijds uit de temperatuurverschillen, anderzijds uit de hoeveelheid neerslag die er valt.

VLIEGTICKETS NAAR Chili

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming.

Paklijst voor Chili

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Chili en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Chili

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Chili

Het is uiteraard afhankelijk van wanneer je naar Chili gaat. Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Het kan s ‘avonds flink afkoelen (zeker in de bergen kan de temperatuur naar onder het vriespunt gaan). Denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Chili, dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen.

Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan. Bescherming tegen muggen is van belang in Chili, denk dus ook aan kleding met lange mouwen en broekspijpen. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN Chili

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel  – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Chili

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijke voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.