Compleet op avontuur

Naar Indonesië

Praktische reisinformatie Indonesië

Hier vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR INDONESIË

Goed voorbereid op reis willen we allemaal; hier lees je alle praktische reisinformatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Indonesië. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN INDONESIË

Indonesië beschikt over meerdere tijdzones en kent geen zomertijd. Het tijdsverschil met Nederland is:

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Sumatra & Java in Indonesië 6 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Sumatra & Java in  Indonesië 5 uur later

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Bali & Lombok in Indonesië 7 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Sumatra & Java in  Indonesië 6 uur later

Indonesië valt in 2 tijdzones met daarbij 2  tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR INDONESIË

Voor je reis naar Indonesië heb je een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je aankomt in Indonesië.

Een visum is niet nodig wanneer je verblijf maximaal 30 dagen.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog wel eens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

VEILIGHEID EN REISADVIES INDONESIË

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR INDONESIË

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN INDONESIË

Waar je slaapt in Indonesië is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN INDONESIË

Je gebruikt in Indonesië de Indonesische Rupiah, afgekort IDR. Pinnen is goed mogelijk in Indonesië. Voor een Maestro bank moet je misschien even zoeken maar er zijn voldoende pinautomaten. Een creditcard als betaalmiddel is ook vaak mogelijk. Denk eraan dat wanneer je naar de kleinere eilanden reist er vaak geen mogelijkheid is om te pinnen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN INDONESIË

De netspanning in Indonesië is 230 volt. Voor Indonesië heb je geen wereldstekker nodig, je stekkers kunnen zonder probleem gebruikt worden in Indonesië.

Taal

Indonesisch is de officiële taal in Indonesië. Daarnaast worden er in het land circa 750 lokale talen gesproken zoals: Javaans, Nederlands, Soendanees, Maleis, Balinees, Mandarijn, Arabisch, Portugees en Kantonees.

Internet en telefoneren

Indonesië heeft een uitgebreid mobiel GSM netwerk. Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke een prepaid simkaart kopen waarmee je gebruik kunt maken van mobiel internet. Een kaart van 2 gigabyte biedt ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp bellen en chatten. Je bent met een internetkaart niet afhankelijk van WiFi. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij belwinkels zoals van Telkomsle, Indosat, XL Axiata en 3 (Tri). 

Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

De meeste hotels bieden WiFi aan, net als veel restaurants en cafés.

De keuken

Het ingrediënt wat de Indonesische bevolking gemeen heeft met elkaar is gekookte witte rijst, wat lokaal nasi putih heet. Rijst is de basis van elke maaltijd, van ontbijt tot avondeten. Uiteraard wordt er in de hotels aldaar ook gewoon een Europees ontbijtje geserveerd. 

Als je bekend bent met de VOC geschiedenis dan ken je uiteraard de verhalen van de vele reizen om vele soorten specerijen uit o.a. Indonesië te halen in ruil voor goud of andere ruilmiddelen. Dit land kent de meest verbouwde specerijen zoals kokos, chilipepers, inheemse kruiden en grassen. De keukens per eiland kunnen groots verschillen qua pittigheid en specerijen. 

Wij adviseren om geen kraanwater te nuttigen. Koop altijd gezuiverd drinkwater, wat overigens volop te koop is. Ondanks dat Indonesië een groot stuk Islamtisch is en daar dus een verbod op alcoholische dranken bestaat, doet de bevolking daar niet moeilijk over. In wat meer westerse restaurantjes kan men lokaal gebrouwen bier nuttigen zoals Bintang en Anker. Sterke drank is moeilijker te krijgen. Wij bevelen ten zeerste aan om koffie daar te drinken. Het is gemaakt van uitstekende Indonesische koffiebonen. 

Feestdagen

Indonesië heeft vele nationale feestdagen en verschillende religieuze feesten. Het land is een stuk islamitisch, boeddhistisch, hindoeïstisch en een deel christelijk. Een greep uit belangrijke nationale feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Kartini-dag, een soort Moederdag (21 april) en Onafhankelijkheidsdag (17 augustus). 

 BESTE REISTIJD VOOR INDONESIË

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Je kan bijna het gehele jaar Indonesië  goed bereizen. Het regenseizoen verschilt net anders dan in andere delen van Azië. De hele periode van maart tot en met oktober is prima geschikt voor jouw reis naar Indonesië.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. Deze voormalige Nederlandse kolonie is vrijwel geheel tropisch

Regenseizoenen

Aan regen geen gebrek in Indonesië. Gemiddeld valt er 1500 tot 2500 millimeter regen per jaar, maar sommige delen van Indonesië zijn aanzienlijk natter. Indonesië kent een regenseizoen (moesson), dat in september (westen) of oktober begint. Deze regenperiode waarin redelijk grote hoeveelheden neerslag kunnen vallen, houdt gemiddeld aan tot en met maart. Vanaf april wordt het in vrijwel geheel Indonesië droger.

Orkanen

Door de ligging rond de evenaar valt het grootste deel van Indonesië net buiten de aanvoerroute van orkanen, die hier overigens cyclonen genoemd worden.

Warmte

Indonesië is een warm land, waar – met uitzondering van de hoogst gelegen gebieden – vrijwel continu tropische temperaturen gemeten worden van zo’n 29 tot 33 graden overdag en ‘s nachts ongeveer 23 graden.

VLIEGTICKETS NAAR INDONESIË

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming.

Paklijst voor Indonesië

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Indonesië en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Indonesië

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR INDONESIË

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Het kan ‘s avonds afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Indonesië dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan en regenkleding/poncho tijdens het regenseizoen. Indonesië is een religieus land; van vrouwen wordt verwacht zich te bedekken. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel– klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR INDONESIË

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver