around the world travel

praktische reisinformatie laos

Praktische reisinformatie Laos

Hier vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR laos.

Hier lees je alle praktische reisinformatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Laos. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Laos

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Laos 6 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Laos 5 uur later
Laos valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Laos

Voor je reis naar Laos heb je een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je de visumaanvraag doet.

Voor Laos heb je een visum nodig, dit toeristenvisum is voor 30 dagen geldig en makkelijk aan te vragen via: CIBT VISAS

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog wel eens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS

VEILIGHEID EN REISADVIES Laos

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Laos

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Laos

Waar je slaapt in Laos is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Laos

Neem deze praktische reisinformatie voor Laos ook mee. Je gebruikt in Laos de Laotiaanse Kip, afgekort LAK. Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas. Een creditcard als betaalmiddel is in de betere restaurants en luxere hotels bijna altijd mogelijk.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Laos

De netspanning in Laos is 230 volt. In Laos gebruiken ze stopcontact type A, B, C, E en F. Op type A en B past geen van onze stekkers; dus heb je een wereldstekker nodig, die je hier al zou kunnen kopen. Andere type stekkers passen wel maar wij raden een wereldstekker desondanks aan.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

In Laos is de officiële taal het Laotiaans (Lao).

Internet en telefoneren

De meeste mobiele telefoons werken op het Lao netwerk. Voor prepaid werkt het niet altijd. Je kan vanuit elk postkantoor en hotel direct naar het buitenland bellen. Het is niet goedkoop, € 3,00 per minuut. Wij adviseren om vanuit een telecom kantoor te bellen, wat iets goedkoper is. 

In alle grote steden en ook in veel hotels treft u internetmogelijkheden aan.

De keuken

In landen zoals Laos is sociaal eten heel belangrijk. Op elk tijdstip van de dag kan er gegeten worden in de steden. Je vindt er grote voedselmarkten, nachtmarkten en overal snacks en fruitverkopers langs de weg.
Er wordt gewoon gegeten wanneer men trek heeft. Doordat het eten van de straat zo goedkoop is, koken mensen amper zelf. Op het platteland is het anders. In dit soort landen moet je altijd een beetje wennen aan een ander soort eten. Het zijn vaak andere ingrediënten, specerijen en het kan vaak behoorlijk pittig van smaak zijn. Bouw het rustig op en luister goed naar je maag.

Rijst en rijst noodles zijn de basis ingrediënten van de Laotiaanse keuken. De rijst wordt gewoonlijk gestoomd, voor sommige specialiteiten geeft men de voorkeur aan kleefrijst. Groenten en vis worden meer gegeten dan varkensvlees, rundvlees en kip. De Lao eten bovendien graag wild en je kunt zelfs bij een klein tentje langs de rivier vaak onduidelijke vleessoorten krijgen, die misschien wel van een gordeldier, een varaan of een aap zijn.

Het zijn de kruiden die de Laotiaanse keuken zo bijzonder maken. Er wordt veel gewerkt met koriander, citroengras, verse basilicum, limoen, knoflook, laoswortel, garnalenpasta, chilipepers en kokosmelk. Met name op de markt wordt ook veel gewerkt met de smaakversterker ve-tsin. Bij de Laotiaanse maaltijd worden vaak veel bijgerechten geserveerd. Alles wordt bij de hoofdmaaltijd opgediend, inclusief de soep. Soep wordt in Laos nooit gegeten als voorgerecht.

Fruit is overal (afhankelijk van het seizoen) te koop, er is een ruime keuze: banaan, mango, papaja, ananas, abrikoos, appel, lychee, custard appel en kokosnoot zijn enige voorbeelden. Ongewone vruchten zijn de heerlijke roze drakenvrucht, de purperen mangosteen (ronde vrucht met sappig zoetzuur smakend wit vruchtvlees), de stinkende (maar lekker smakende) doerian, de jackfruit, de ramboetan (rood ‘behaarde’ vrucht met een grote pit en sappig vruchtvlees), de waterappel en de pomelo.

Wij adviseren om geen kraanwater te drinken. Koop flessen gezuiverd drinkwater of mineraalwater (in Vietnam: nuoc suoi). Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben. IJsklontjes in je cola zijn ook taboe, die worden immers gemaakt van leidingwater. In andere gevallen worden ze weliswaar van gefilterd water gemaakt, maar op een onhygiënische manier getransporteerd.

Thee en koffie (vaak Nescafé) is vrijwel overal verkrijgbaar. Vaak worden ze ook opgediend met ijs, als ijsthee of ijskoffie. Frisdrankjes zijn tevens alom te koop. Bier is duur en smaakt vaak nogal bitter. Als sterke drank kun je de goedkope Thaise Mekong-whisky kopen, maar ook westerse merken. Wijn is alleen verkrijgbaar in de dure restaurants en luxe winkels.

Feestdagen

Laos staat bol van de vele, vele festivals, vooral tussen november en februari. Vele gerelateerd aan boeddhistische rituelen. 

Nieuwjaar, Songkran, wordt gevierd in midden-april. Boeddhabeelden worden ‘gebaad’, aan monniken wordt respect getoond door water over hun handen te sprenkelen en de woningen worden grondig schoongemaakt. De menigte wordt gekoeld met sloot- en ijswater in dit festival dat plaatsvindt als het op zijn heetst is. Ook als toerist mag je dan verwachten drijfnat te worden gegooid door vrolijke Lao. Als je droog wilt blijven, kan je beter even in je kamer blijven.

klimaat BESTE REISTIJD VOOR Laos

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Tijdens het regenseizoen naar Laos gaan, kan voor veel overlast zorgen. Straten lopen vol, plus de temperatuur loopt dan ook nog eens behoorlijk op. November tot en met maart zijn het meest geschikt om Laos te bezoeken, dit is buiten het regenseizoen en de temperatuur ligt rond een aangename 32 graden Celsius.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes.

Laos heeft geen kustlijn. Het land heeft een  savanneklimaat. Het hele jaar komt de temperatuur onder de 18 graden Celsius. In het savanneklimaat valt in het droge seizoen minder dan 60 millimeter per maand.

Temperaturen
De vele hoogteverschillen in Laos zorgen voor een wispelturig neerslagbeeld, waarbij de loefzijde van een berg soms dagenlang geteisterd wordt door regenbuien en de lijzijde op het zelfde moment dagenlang vrijwel droog is. In de lager gelegen gebieden varieert de maximumtemperatuur gemiddeld van 26 tot 30 graden in de wintermaanden tot waardes van 33 tot 38 graden in de heetste maand (april).

Regenseizoen
Er is een flink verschil in het aantal dagen met neerslag en de hoeveelheid regen die in de droogste maanden december en januari valt en de hoeveelheden neerslag die in de periode mei tot en met september gemeten worden. In oktober slaat het weer snel om als er droge lucht vanuit het noorden aangevoerd wordt. Regen is vanaf dat moment een verschijnsel waar je tot april nog maar weinig mee te maken krijgt.

Orkanen
Laos heeft tijdens het orkaanseizoen (dat loopt van juni tot december) een kans op orkanen. Laos ligt in de aanvoerroute, maar omdat het land wat verder landinwaarts ligt en ‘beschermd’ wordt door bergen, valt het aantal orkanen dat daadwerkelijk met orkaankracht Laos bereikt heel erg mee.

VLIEGTICKETS NAAR Laos

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Laos

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Laos en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Laos

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Laos

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Het kan ‘s avonds afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Laos dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan en regenkleding/poncho tijdens het regenseizoen. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal Essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze Essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Laos

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijke voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver