Compleet op avontuur

Naar Namibië

Praktische reisinformatie Namibië

HIer vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Namibië.

Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Namibië. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Namibië

Namibië is de bestemming om te bereizen als je geen jetlag wilt hebben.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Namibië 1 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Namibië gelijk aan de tijd in Nederland
Namibië valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Namibië

Je hebt voor je reis naar Namibië een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je terugkomt uit Namibië.

Je krijgt een “tourism visa” in je paspoort waarmee je maximaal 90 dagen in het land mag verblijven. Als je Namibië betreedt moet je altijd in het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS

VEILIGHEID EN REISADVIES Namibië

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website van MinBuZa voor een reisadvies per bestemming

INENTINGEN VOOR Namibië

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Namibië

Waar je slaapt in Namibië is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilden organiseren die wij zelf zouden maken. Een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Namibië

Je gebruikt in Namibië de Namibische dollar, afgekort NAD. Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas. Een creditcard (Visa en Mastercard) als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden; probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK

ELEKTRICITEIT IN Namibië

De netspanning in Namibië is 220 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. De Namibische stekker (D of M) is vaak onderdeel in een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

In Namibië is Engels de officiële taal en daarnaast wordt er ook Afrikaans en diverse lokale talen gesproken.

Internet en telefoneren

In Namibië kan je uitstekend internationaal bellen want het heeft een uitgebreid openbaar telefoonnetwerk. In elke plaats vind je wel openbare telefoons. Hiervoor zijn telefoonkaarten nodig, verkrijgbaar bij postkantoren, supermarkten, bottle stores en diverse andere winkels. 

Betreft het mobiel bellen is het buiten de steden beperkt. De mobiele telefonie wordt gelukkig steeds meer  uitgebreid. ‘Roaming bellen’ is overigens niet goedkoop. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Indien je een simlockvrije smartphone hebt is het voordelig om een prepaid simkaart aan te schaffen. Met een kaart van 2 gigabyte kun je internetten en ben je niet afhankelijk van WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

De meeste lodges en hotels hebben WiFi, is het niet op de kamer dan wel in de lobby. In grotere plaatsen als Windhoek, Swakopmund en Opuwo vind je internetcafés.

De keuken

Het klinkt gek, maar in Namibië vind je veel Europees eten, voornamelijk Duits en Engels eten. Het lekkerst eet je in de Duitse konditorei. Betreft het ontbijt kan je vaak kiezen uit continentaal als ook Engels ontbijt. Het diner bestaat vaak uit verschillende soorten vlees of vis. Fruit is duur, omdat het grotendeels geïmporteerd moet worden. Het echt traditionele eten in Namibië is zeer rijk en divers. Je kan er heerlijk miliepap, mahango soep, vis, rijst, lam en geit eten, vaak klaargemaakt in een ‘potjie’. De inheemse bevolking, de San eten vaak wild fruit, woestijnplanten, noten, vogeleieren en hagedissen.

In Namibië zijn non-alcoholische en ook alcoholische dranken goed verkrijgbaar. Wees voorzichtig met het drinken uit de kraan, want het is niet overal drinkbaar. Vooral voor bier kun je uitstekend terecht in Namibië. Naast de lokale bieren mahango, tambo en mushokolo bestaat er ook een heerlijke watermeloen wijn (mataku). De ‘Windhoek Lager’ moet je ook beslist eens proberen.

Feestdagen

Een paar belangrijke feestdagen in Namibië zijn de Onafhankelijkheidsdag (21 maart), Cassinga Day (4 mei), Africa Day (25 mei), Heroes’ Day (26 augustus) en de Dag van de mensenrechten (10 december).

klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Namibië

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Het land heeft een vrij extreem klimaat vanwege zijn ligging en woestijnen. Het kan er in de winter ‘s nachts onder vriespunt komen en in de zomer makkelijk de 40 graden Celsius aantikken. De beste periode om Namibië te bezoeken is tijdens de overgangsperiode: september/oktober en eind april/ mei zijn de meest geschikte maanden.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Namibië kent een aantal complexe ecosystemen die mede te danken zijn aan de drie klimaten die hun invloed uitoefenen op het landschap van Namibië. Het grootste deel van Namibië kent een woestijnklimaat.

Neerslag
In het woestijngebied is er bijna altijd permanente droogte. De neerslag daarentegen is heel grillig wat meestal in de periode november tot en maart valt. In die periode is er in het minder droge oostelijke deel van Namibië sprake van een natter seizoen.

Temperaturen

De zomerperiode valt in Namibië gelijk met onze winter. In de zomer daalt het kwik aan het einde van de nacht tot ongeveer 10 a 20 graden. De winterperiode loopt van juni tot en met augustus en deze tijd is de koelste van het jaar in het land. De dagtemperaturen komen dan meestal uit tussen de 10 en 15 graden, terwijl het kwik in de nacht vaak boven het vriespunt blijft.

Veel zon
Namibië heeft hoge aantal uren aan zonneschijn. De subtropische hogedruk band zorgt ervoor dat depressies weinig kans hebben om het land te bereiken. Dat is de reden waardoor er een groot aantal dagen met heldere luchten voorkomen.

VLIEGTICKETS NAAR Namibië

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en mogelijke informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Namibië

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Namibië en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Namibië

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Namibië

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen. Wij raden je aan om ook een set nettere kleding mee te nemen voor bijzondere gelegenheden. Het kan ‘s avonds flink afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Namibië, dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel– klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Namibië

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver