Compleet op avontuur

Naar Nepal

Praktische reisinformatie Nepal

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Nepal.

Hier lees je alle praktische reisinformatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Nepal. Wij doen uiteraard onze uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan ook contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Nepal

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Nepal 4.45  uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Nepal 3.45 uur later
Nepal valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Nepal

Je hebt voor je reis een paspoort nodig. Met alleen een ID-bewijs kun je niet reizen. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst.

Daarnaast heb je ook een visum nodig. Het visum voor Nepal kost € 40,- en is af te halen bij het consulaat in Amsterdam of je kunt het regelen via CIBT VISAS.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort en en visum.

VEILIGHEID EN REISADVIES Nepal

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kunt u terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Nepal

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Nepal

Waar je zult slapen  is helemaal afgestemd op de reis die samen is gesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilde gaan organiseren die wij zelf zouden maken; een fijn accommodatie is dan dus ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Nepal

Je gebruikt in Nepal de Rupee, afgekort NPR. Pinnen is alleen mogelijk in de grotere steden met een bankpas. Een creditcard, Visa en Mastercard, als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden, probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Nepal

De netspanning is 220 volt. De stroom valt helaas echter geregeld uit. Neem dus altijd een zaklamp mee.
Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Let ook op: De stroomvoorziening in Nepal kan behoorlijk fluctueren en daardoor je goede apparatuur flink beschadigen. Een spanningsbeveiliging is aan te raden voor je reis.

Taal

Nepalees is de officiële taal in Nepal. Daarnaast wordt er o.a. Maithili, Tamang en Bhojpuri gesproken.

Internet en telefoneren

Nepal beschikt over een mobiel netwerk met een redelijk goede dekking in de steden en in het laagland. In de bergen heb je doorgaans minder bereik. De meeste hotels en restaurants in de Kathmandu-vallei hebben WiFi. Maar dit werkt lang niet altijd, vooral na slecht weer heb je grote kans dat WiFi eruit ligt.

Een goedkope manier om te communiceren met de buitenwereld is door de aanschaf van een prepaid simkaart voor je simlock vrije mobiel. Deze simkaarten, waarmee je ook kunt internetten, zijn op veel plaatsen verkrijgbaar en kosten een paar euro. Als je niet direct een winkel van een GSM operator (Ncell, Nepal Telecom of Smart Cell) ziet, vraag er dan naar in een supermarkt of een cybercafé. Je kunt op die manier goedkoop via whatsapp bellen of chatten. In de bergen heb je met je prepaid simkaart doorgaans geen internet.

Om niet te verdwalen kun je thuis op voorhand de app Maps.Me downloaden. Hiermee kun je offline plattegronden van Nepal gebruiken.

De keuken

In Nepal heet het nationale gerecht dal bhat tarkari. Het bestaat uit rijst met linzen soep en groente, meestal in een curry. Bij bijzondere gelegenheden wordt vlees van kip, geit of buffel toegevoegd. De op toeristen ingestelde restaurants in de steden en op de populaire wandelroutes hebben een ‘internationaal’ menu, met gerechten als pizza, lasagna of tortil­la. Daarnaast zijn er de meer authentieke Nepalese, Indiase en Tibetaanse eethui­zen. Een aanrader zijn momo’s, een Tibetaans gerecht, dat bestaat uit bolletjes vlees of gebakken groenten in een omhulsel van deeg dat kort gestoomd wordt.

De nationale drank is chai, thee, die normaal gesproken melk en suiker bevat. In Kathmandu, Pokhara en op populaire routes in de bergen kun je tegenwoordig een latte of cappuccino met uitzicht op Everest of Annapurna bestellen.

Feestdagen

Er zijn in Nepal onnoemelijk veel feesten. Bijna elke week wordt er wel ergens in het land een feest gehouden. Tijdens Holi wordt de komst van de lente gevierd. Het is een vrolijk feest waarbij iedereen elkaar onderspuit met gekleurde vloeistof. Ook de toeristen moeten eraan geloven! 

Dashain is het belangrijkste feest voor de Nepalezen. Het is het feest van de vruchtbaarheid en van de overwinning van goed over kwaad. Dashain geldt voor veel hindoes als het begin van een nieuwe periode. Vandaar dat ze huizen schilderen en opknappen en nieuwe kleding kopen. 

Tihar, ook wel Diwali genoemd, is het feest van het licht en duurt vijf dagen. Licht is namelijk het belangrijkste kenmerk van dit feest. Overal worden olielampjes buiten gezet om het huis, de winkel of de straat te verlichten. En er wordt veel geofferd aan Laxmi, de godin van welvaart en voorspoed. Op de markten van Kathmandu en Pokhara worden gedurende Tihar typisch Nepalese vruchten, voedsel, snoepgoed en goudsbloemen verkocht. Vooral in de avonduren zijn de markten hier erg sfeervol.

klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Nepal

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

De beste periode om een reis naar Nepal te plannen zijn ons voorjaar (midden februari tot en met mei) en ons najaar (oktober tot en met december). De temperaturen in Nepal zijn dan fijn en de lucht is dan vaak onbewolkt zodat je een prachtig uitzicht op de bergen hebt. Overigens kun je Nepal ook heel goed in de winter bezoeken, maar ‘s nachts en in de hoger gelegen gebieden kan het dan wel erg koud worden, let dus op dat je de juiste kleding meeneemt.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes.

Het grootste deel van Nepal is zeer bergachtig en behoort tot de bergketen Himalaya. Binnen de grenzen van Nepal vind je acht van de tien hoogste bergen ter wereld, waarvan Mount Everest de allerhoogste berg op aarde is, met een hoogte van maar liefst 8848 meter. 

Vijf seizoenen
In Nepal kent men maar liefst vijf seizoenen: zomer, moesson, herfst, winter en lente. Het Himalaya gebergte blokkeert tijdens de wintermaanden de aanvoer van koude lucht. Daardoor is het ook in de wintermaanden ten zuiden van de Himalaya vrij warm. In het subtropische zuidelijke deel van Nepal is er sprake van een zuidwestmoesson, waar een combinatie van hoge temperaturen (25 tot 40 graden) en redelijk veel regen zorgt voor zee drukkend weer als gevolg van de hoge relatieve luchtvochtigheid.

Neerslag
In het zuiden van Nepal, waar je het subtropische laagland vindt, valt dankzij de natte moesson periode vrij veel neerslag: gemiddeld 1800 tot lokaal rond de 3000 millimeter. Het westen van het land is het droogste, met om en nabij de duizend millimeter. In de Himalaya – en met name aan de zuidelijke rand – komen grote verschillen in hoeveelheden neerslag voor.

Winterzon
De relatief milde temperaturen in de winter en de ronduit zeer aangename temperaturen voor de aanvang van de moesson zorgen ervoor dat het laagland van Nepal een redelijk goede winterzonbestemming is. In maart en april, als het in Europa nog vrij onvoorspelbaar weer is, heeft het zuiden van Nepal overwegend lenteachtig tot zomers weer, met temperaturen tussen de 22 en 30 graden Celsius bij een lage kans op neerslag en veel zon.

VLIEGTICKETS NAAR Nepal

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Nepal

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Nepal en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Nepal

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Nepal

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan, makkelijk te wassen. We vragen je om in kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur, dus het liefst geen blote schouders en/of knieën. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN voor Nepal

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel– klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Nepal

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Dit zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.