Compleet op avontuur

Naar Peru

Praktische reisinformatie Peru

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Peru.

Hier lees je alle praktische reisinformatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Peru. Wij doen uiteraard onze uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan ook contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Peru

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Peru 6 uur vroeger
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Peru 7 uur vroeger
Peru valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Peru

Je hebt voor je reis een paspoort nodig. Met alleen een ID-bewijs kun je niet reizen. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na de terugkomst.

Voor deze bestemming heb je geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS

VEILIGHEID EN REISADVIES Peru

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kunt u terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Peru

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Peru

Waar je zult slapen  is helemaal afgestemd op de reis die samen is gesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilde gaan organiseren die wij zelf zouden maken; een fijn accommodatie is dan dus ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Peru

Je gebruikt in Peru de Nuevo Sol, afgekort Pen.
Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een bankpas. Een creditcard, Visa en Mastercard, als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars en Euro’s kunnen ter plaatse goed gewisseld worden, probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat geld in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Peru

De netspanning is 220 volt en soms 110 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Spaans is de officiële taal in Peru. Daarnaast wordt er op grote schaal Engels, Quechua en Aymara gesproken.

Internet en telefoneren

Peru heeft een uitgebreid mobiel netwerk. Heb je een simlockvrij toestel, dan is het voordelig om ter plekke  een SIM-kaart met beltegoed aan te schaffen. Met het beltegoed kun je ook internetten en dus whatsappen. SIM-kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij telefoonwinkels van Claro, Entel of Movistar. Vraag of de verkoper de SIM-kaart installeert.

Internationaal bellen kan vanuit telefoonkantoren (locutorios). Op straat vind je ‘wandelende telefooncabines’, mensen met een GSM waarbij je een telefoontje kunt plegen. Je betaalt per minuut. 

Veel hotels en restaurants hebben gratis wifi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruik

De keuken

Voor Peruanen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt is vaak minimaal, hoewel hotels en restaurants in toeristische centra uiteraard inspelen op de behoeften van buitenlandse bezoekers. Bij het continentale ontbijt krijg je toast met jam, vruchtensap, koffie of thee. Bij het Amerikaanse ontbijt krijg je extra eieren bij. Het avondeten vindt doorgaans plaats na een uur of acht. Veel lokale restaurants hebben el menú, een vast menu, dat bestaat uit soep, een hoofdgerecht (pasta of rijst met wat vlees) en thee na. Elk gebied kent zijn eigen specialiteiten. 

Wij adviseren om geen water uit de kraan te drinken. Overal is water in flessen te koop. Agua con gas is water met bubbels en agua sin gas is water zonder bubbels. ‘Té’ is zwarte thee en ‘mate’ is kruidenthee. Je zult tijdens je reis door Peru vaak ‘mate de coca’ tegenkomen, thee getrokken van cocabladeren. Het schijnt te helpen tegen hoogteziekte en wordt veel gedronken in de hooglanden van Peru. Koffie is meestal Nescafé. Warme chocolademelk is een populaire drank, evenals verse vruchtensappen. De beroemdste Peruaanse sterke drank is pisco, de basis van pisco sour (een cocktail van pisco met eiwit, ci­troensap of Sprite, suiker en ijs). Van de lokale bieren zijn Cusqueña en Arequipeña de betere. In toeristencentra serveert men ook wel wijn, die meestal uit Chili en Argentinië komt.

Feestdagen

Peru kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Elke plaats heeft zijn eigen feestdagen ter ere van de beschermheilige. Kerst en Semana Santa (de Goede Week voor Pasen) worden uitbundig gevierd. Andere belangrijke religieuze feestdagen in Peru zijn Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) en Maria Onbevlekt Ontvangen (8 december).

Belangrijke officiële feestdagen in Peru zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Dag van de Arbeid (1 mei); Inti Raymi, het Zonnewendefeest van de Inca’s (24 juni); San Pedro y San Pablo (29 juni), Fiestas patrias, Onafhankelijkheidsviering (28 en 29 juli); Santa Rosa de Lima (30 augustus) en Slag om Angamos (8 oktober).

Bezoek tijdens je Peru rondreis een van de meest indrukwekkende feesten van Peru, zoals Inti Raymi, in Cuzco. Tijdens dit festival brengt de bevolking van Peru, in prachtige kostuums, hulde aan de zonnegod van de oude Inca’s. Er worden dansen opgevoerd en muziek gespeeld. 

klimaat BESTE REISTIJD VOOR Peru

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Peru heeft een pittig wisselend klimaat. Lima kun je het best bezoeken in de zomer die loopt van december tot en met februari. Het is daar dan aangenaam warm. De kustregio van Peru is in deze winterperiode nog een stuk warmer. De maanden april tot november is de beste tijd om de kustregio te bezoeken.

Het regenseizoen in de Andes-regio duurt grofweg van december tot maart. De Andes kun je dus het beste aandoen in de maanden augustus en september.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Klimaattypes

Het Andesgebergte heeft klimaattypes die variëren van woestijn- en steppeklimaten tot aan warme en gematigde zeeklimaten. Het noordoostelijke deel van Peru is onderdeel van het Amazonegebied, hier heb je te maken met tropische klimaten, zoals het tropisch regenwoudklimaat en in sommige gebieden een tropisch savanneklimaat of tropisch moessonklimaat.

Temperaturen

In het Amazonegebied van Peru (het lager gelegen gebied ten oosten van het Andesgebergte) ligt de temperatuur overdag vrijwel het hele jaar rondom de vrij constante waarde van 30 tot 33 graden Celsius. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid voelt het constant heet en klam aan. In de ‘droge maanden’ kunnen de maximumtemperaturen nog wat verder oplopen. De 35-graden grens wordt vooral in juli en augustus regelmatig bereikt en soms ook nog overschreden.

VLIEGTICKETS NAAR Peru

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Peru

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Peru en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de inpaklijst voor Peru

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Peru

Afhankelijk van je bestemming(-en) in Peru verschilt het kledingadvies nogal. Neem in ieder geval zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan, makkelijk te wassen. Draag je kleding in lagen.

Wat betreft je kleding raden we je aan om voor de kustregio luchtige en lichte kleding mee te nemen (in verband met muggen). Verschillende T-shirts met korte én lange mouwen, warme kleding, denk aan een fleece trui, eventueel thermisch ondergoed, een muts en handschoenen, dikke sokken en een winddicht jack. Daarnaast neem je minimaal twee a drie lange broeken mee,

Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN voor Peru

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Peru

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Dit zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.