around the world travel

praktische info suriname

Praktische reisinformatie Suriname

PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS OP MAAT NAAR Suriname

Hier lees je alle praktische reisinformatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Suriname. Wij doen uiteraard onze uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan ook contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Suriname

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Suriname 4 uur vroeger
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Suriname 5 uur vroeger
Suriname valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Suriname

Je hebt voor je reis naar Suriname een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je aankomt in Suriname.

  • Reist u naar Suriname voor toeristische doeleinden? U dient voor toegang tot het grondgebied van Suriname entreegeld betalen.
  • Bij aankomst in Suriname is het verplicht om uw bewijs van betaling aan de lokale autoriteiten laten zien.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan wel eens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Disclaimer: Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

VEILIGHEID EN REISADVIES Suriname

Uiteraard staat jouw veiligheid voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor reisinformatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Suriname

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle reisinformatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN Suriname

Waar je slaapt in Suriname is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilden organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Suriname

Je gebruikt in Suriname de Surinaamse dollar, afgekort SRD. Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas. Een creditcard als betaalmiddel is niet altijd en overal mogelijk. Dollars kunnen ter plaatse goed gewisseld worden en worden vaak ook geaccepteerd als betaalmiddel bij grotere bedragen. ATM’s in Suriname kennen vaak storingen, probeer dus altijd geld achter de hand te houden.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Suriname

De netspanning in Suriname is 110/220 volt. Onze stekkers passen in de lokale stopcontacten type C en F. De andere stekkers in Suriname (A en B) zijn vaak onderdeel in een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Nederlands is de officiële taal in Suriname. Daarnaast wordt er o.a. Surinaams, Engels en Javaans gesproken.

Internet en telefoneren

De meeste personen in Suriname maken gebruik van een mobiele telefoon. SIM-kaarten zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij een Telesur of Digicel winkel, u moet dan wel een identiteitsbewijs kunnen laten zien.

Bellen vanuit de hotels is ook mogelijk, maar dit kan duur zijn en de kosten hiervan variëren per hotel. De hotels in Paramaribo beschikken over wifi en de toegang tot de wifi is voor de hotelgasten meestal gratis. In de binnenlanden van Suriname is wifi vaak niet aanwezig en ook is het 4G-netwerk in deze afgelegen gebieden vaak niet goed werkzaam. 

De keuken

In Suriname moet je geen haute cuisine verwachten. Er wordt geserveerd uit de smakelijke volkskeuken van voormalige contractarbeiders, vrije slaven en ondernemende Chinezen. In Paramaribo vind je rondom het toeristische uitgaanscentrum uitstekende Chinese, Javaanse en een aantal Europese restaurants. Er is zelfs een authentiek Hollands pannenkoekenhuis. Elders in de stad zijn ook de  Amerikaanse fastfoodketens vertegenwoordigd.

De doorsnee gerechten bestaan uit rijst, gecombineerd met kip of vis in alle mogelijke variaties. Achter deze ogenschijnlijke eentonigheid schuilt een keur aan exotische maaltijden. Erg geliefd is de pindasoep, vloeibare pindakaas met zout vlees en kip. Licht verteerbaar is de Javaanse soto, een groentebouillon met kip. Typisch creools is heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Het nationale gerecht is BB&R, ofwel bruine bonen met rijst. De Hindoestaanse roti, een met kip en aardappelen gevulde pannenkoek, is prima voor de lunch. Lekkere snacks zijn bakbananen met pindasaus of teloh, als friet gebakken cassave.

Fruit is er in alle soorten en maten. Mango’s, meloenen en markoesa (passievrucht) zijn populair. De gewone banaan heet in Suriname bacove. 

In Suriname wordt veel bier gedronken. Parbobier wordt lokaal gebrouwen en is bijna overal in het land te krijgen. Wie met een groter gezelschap drinkt – of gewoon erg veel dorst heeft – doet er wijs aan een djogo, een literfles, te bestellen. Verder kan je de heerlijkste verse fruitshakes nuttigen in Suriname.

Feestdagen

De meeste feestdagen en festivals zijn een afspiegeling van de verschillende culturen die Suriname rijk is. Hoewel die dagen dus meestal maar door een beperkte groep worden gevierd, zijn overheidskantoren, banken en de meeste winkels gesloten. Dit geldt voor de officiële feestdagen, christelijke feestdagen (Goede Vrijdag, Pasen, Kerstmis), het hindoe lentefeest Holi Paghwa en een aantal islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest en het Offerfeest. 

Officiële feestdagen in Suriname zijn o.a. Nieuwjaar (1 januari), Dag van de revolutie (25 februari), Dag van de Arbeid (1 mei) en Keti Koti, Dag der Vrijheden, (1 juli) herinnert aan de afschaffing van de slavernij.

klimaat BESTE REISTIJD VOOR Suriname

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Het is het beste om Suriname tijdens de droge periode te bezoeken. De wegen naar en van het regenwoud zijn rond deze tijd het beste te bereiken. De drogere periodes zijn februari tot en met maart en september tot en met oktober.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Suriname heeft een tropisch klimaat. De noordelijke helft van Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, de zuidelijke helft heeft een tropisch moessonklimaat en de berggebieden in het zuiden van Suriname hebben een tropisch savanneklimaat. Typerend voor het Surinaamse klimaat zijn de zeer constante tropische temperaturen, het hoge aantal zonuren en de grote hoeveelheden neerslag die op jaarbasis vallen.

Regenseizoenen

Suriname kent vier seizoenen. In tegenstelling tot Nederland is er hier geen sprake van lente, zomer, herfst of winter maar van een tweetal regenseizoen en twee droge seizoenen:

1) Begin december tot eind januari is de kleine regentijd
2) Eind januari tot eind april is de kleine droge tijd
3) Eind april tot half augustus is de grote regentijd
4) Half augustus tot begin december is de grote droge tijd

Temperaturen

In Suriname zijn de temperaturen zeer voorspelbaar. Elke dag wordt rond 6 uur ‘s morgens de laagste temperatuur gemeten, zo tussen de 21 en 24 graden. Na zonsopkomst stijgt de temperatuur snel naar tropische waardes van 31 tot 34 graden. Deze temperatuur wordt vroeg in de middag bereikt, aan het einde van de middag daalt het kwik weer langzaam, totdat de koelste periode aan het einde van de nacht bereikt is. Tijdens de kleine droge tijd is het in het noorden iets koeler dan de rest van het jaar. Dat heeft te maken met de duidelijk aanwezige noordoostpassaat die dan waait. In het zuiden kan het in de hoger gelegen gebieden ‘s nachts koeler worden dan in de rest van Suriname. Op sommige plekken daalt de temperatuur zelfs tot iets boven de tien graden.

Orkanen

Suriname ligt geheel buiten het gebied waar orkaanactiviteit heerst. De kans op orkanen is dan ook minimaal.

Regen

In Suriname valt er in vergelijking met de rest van de wereld veel regen. De meeste regen valt in de vorm van flinke buien, waarbij het lijkt alsof de hemel naar beneden komt. Een groot deel van deze buien valt in de namiddag, vooral in de periode tussen 12 en 16 uur.

VLIEGTICKETS NAAR Suriname

Wij hebben meer reisinfo over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene reisinformatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Suriname

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Suriname en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Suriname

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Suriname

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Het kan  ‘s avonds afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Suriname dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan. In het regenseizoen is een regenjas of poncho ook aan te raden.

Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden. We hopen dat je veel aan dit soort reisinformatie hebt om mee te nemen op vakantie.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal Essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze benodigdheden bij de volgende winkel: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de link voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Suriname

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijke voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids met een complete reisinformatie per land. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver