around the world travel

Praktische reisinformatie Zambia

Praktische reisinformatie Zambia

Hier vind je alle PRAKTISCHE REISINFORMATIE VOOR JOUW REIS NAAR Zambia

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw Reis op maat door Zambia. Het land is minder bekend dan landen zoals Kenia en Zuid-Afrika  maar heeft voor jou een schat aan verrassingen zoals de enorme diversiteit aan diverse landschappen.

Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

TIJDSVERSCHIL NEDERLAND EN Zambia

Zambia is goed te bereizen bestemmingen als je weinig last van een jetlag wilt hebben.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Zambia  1 uur later dan in Nederland
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil in Zambia
Zambia valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

PASPOORT & VISUM VOOR Zambia

Voor je reis naar Zambia heb je een paspoort nodig. Je kunt niet reizen op een ID-bewijs. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als je terugkomt uit Zambia.

Daarnaast is een visum verplicht in Zambia, deze is makkelijk aan te vragen via CIBT VISAS.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

VEILIGHEID EN REISADVIES Zambia

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kun je terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

INENTINGEN VOOR Zambia

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts.

Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

OVERNACHTEN IN zambia

Waar je slaapt in Zambia is helemaal afgestemd op de reis die is samengesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen willen organiseren die wij zelf zouden willen maken. Een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

GELD EN PINNEN IN Zambia

Je gebruikt in Zambia de Zambiaanse kwacha (ZMK).  Pinnen is mogelijk in de grotere steden met een Maestro/ Cirrus bankpas bij de Stanbic bank. Een creditcard (vooral Visa) als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk. Dollars kunnen ter plaatse goed gewisseld worden en worden vaak ook geaccepteerd als betaalmiddel; probeer altijd voor kleingeld te zorgen.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

ELEKTRICITEIT IN Zambia

De netspanning in Zambia is 230 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. De stekkers in Zambia (D en G) zijn vaak onderdeel in een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

De officiële taal is Engels. Naast Engels heb je tientallen andere talen zoals Bemba, Kaonde, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja, en Tonga. Daarnaast worden er ruim 70 andere talen gesproken. Er zijn 73 verschillende dialecten te vinden in Zambia. De media in het land wordt uitgevoerd in het Engels.

Internet en telefoneren

In Zambia is bijna overal bereik met je mobiele telefoon. Het gemakkelijkst is om je eigen mobiel mee te nemen. Wil je veel bellen en/of sms’en dan kun je een lokale simkaart kopen. In de bush is er niet altijd internet. Houd er ook rekening mee dat de verbindingen soms erg traag zijn.

De keuken

Door het koloniale verleden zijn ook de invloeden te zien in bijvoorbeeld het eten en drinken in het land. In de keuken van Zambia vind je vele Engelse gerechten terug zoals Meat Pie en rijkelijk gevulde bladerdeeg broodje. Je vindt ook veel gerechten met een Afrikaanse draai. De verkrijgbare non-alcoholische dranken zijn de standaard frisdranken, sappen en bronwater. Ook alcoholische dranken zijn in de meeste accommodaties in een ruim assortiment verkrijgbaar. Dit geldt voor zowel de internationaal bekende merken als de lokale merken zoals Mosi en Rhino bier. In veel lodges en tented camps zijn de maaltijden in buffetvorm of in de vorm van een set-menu. In sommige camps is het gebruikelijk dat gasten samen eten. 

Feestdagen

De feestdagen in Zambia zijn vergelijkbaar met onze feestdagen vanwege het christendom, de grootste religie van het land.

Een greep uit de vele feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Nationale Vrouwendag, Pasen, Dag van de Arbeid, Boeren en Helden en Onafhankelijkheidsdag. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. 

klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Zambia

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Zambia heeft een subtropische tot tropische klimaat wat zorgt voor droge warme winters en natte, klamme en zeer warme zomers. Onze zomer is de beste reistijd om richting Zambia af te reizen. Het is winter daar en heeft heerlijk enigszins gematigde temperaturen, veel zon en amper tot geen regen. Dus van mei tot en met augustus raden wij aan. Je kan in september en oktober ook goed reizen. Het is daar nog vrij droog. Je ziet dan wel dat de temperaturen stijgen. Maximumtemperaturen van 30 tot 35 graden zijn dan normaal. In de laaglanden kan het kwik oplopen richting de veertig graden. De meeste mensen ervaren dat niet meer als aangenaam. Zeker als je op safari wilt gaan en veel met een open dak rondrijdt, kan het te heet zijn in deze maanden.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Klimaat

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Zambia ligt, zonder aan een zee te liggen , tussen Angola, Botswana, Congo-Kinshasa, Malawi, Mozambique, Namibië, Tanzania en Zimbabwe. Het land ligt op een hoogte van 329 tot 2301 meter boven de zeespiegel. Het klimaat van Zambia zorgt, door de fijne cocktail aan regen, temperaturen en ligging  voor fraaie variaties in flora en fauna.  Zambia krijgt de meeste neerslag in de zomer en is de natste maand minimaal tien keer zo nat als de droogste maand in de winter. Het westelijke deel van Zambia dat grenst aan Angola is beduidend warmer.

Het natte seizoen loopt vanaf eind oktober tot eind februari. In maart neemt de hoeveelheid neerslag af, waarna in de loop van april de droge winter zich aankondigt. De meeste neerslag valt in het noordelijke deel van Zambia. 

VLIEGTICKETS NAAR Zambia

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en eventuele informatie per bestemming terug.

Paklijst voor Zambia

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Zambia en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Zambia

KLEDING – WAT NEEM IK MEE NAAR Zambia

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen. Wij raden je aan om ook een set nettere kleding mee te nemen voor bijzondere gelegenheden en religieuze aangelegenheden. Het kan ’s avonds flink afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Zambia dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of  sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Bij veel natuurexcursies raden wij ook stevige/dichte wandelschoenen aan. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

REISBENODIGDHEDEN

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal Essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze Essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

REISGIDS VOOR Zambia

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijk voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver.

 

Aanbevolen reizen

 • Reis op maat door Oeganda

  ONTWERP JOUW Reis op maat voor Oeganda SAMEN MET ONZE Locale travel specialist
  • Jouw eigen unieke rondreis door Oeganda
  • Jouw wensen, onze kennis, jouw avontuur
  • Uiteraard voor een eerlijke prijs
  Bepaal zelf het aantal dagen
  vanaf1250,00
  Bekijk de reis