Compleet op avontuur

Naar Zuid-Afrika

Praktische reisinformatie Zuid-Afrika

Praktische reisinformatie voor jouw reis op maat naar Zuid-Afrika.

Hier lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Zuid-Afrika. Wij doen uiteraard ons uiterste best om de informatie altijd zo actueel mogelijk te laten zijn. Mocht je vragen hebben over de praktische informatie per land, neem dan contact op met jouw eigen Travel Specialist.

Tijdsverschil Nederland en Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een heerlijk land om te bereizen als je geen jetlag wilt hebben.

Tijdens onze wintertijd is de tijd in Zuid-Afrika 1 uur later
Tijdens onze zomertijd is de tijd in Zuid-Afrika gelijk aan de tijd in Nederland
Zuid-Afrika valt in 1 tijdzone met daarbij geen tijdsverschillen in het land

Paspoort & visum voor Zuid-Afrika

Je hebt voor je reis naar Zuid-Afrika een paspoort nodig. Helaas kun je niet reizen op een ID-bewijs. Je paspoort moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn als je terugkomt uit Zuid-Afrika.

Bij aankomst in Zuid-Afrika krijg je een visum. Je vult hiervoor een formulier in dat je in het vliegtuig uitgereikt krijgt een paar uur voor je landing. Het is dus handig om een pen in je handbagage te hebben! Je krijgt een “tourism visa” in je paspoort waarmee je maximaal 90 dagen in het land mag verblijven.

! De regelgeving voor een visum en paspoort kan nog weleens onverwachts wijzigen. Bij onverwachte wijzigingen zal de informatie van jouw lokale Travel Specialist altijd leidend zijn!

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van een geldig en juist paspoort (en indien nodig een visum). Als je een visum vooraf wilt of kunt regelen, neem dan een kijkje op de website van onze partner: CIBT VISAS.

Veiligheid en reisadvies Zuid-Afrika

Uiteraard staat jouw veiligheid altijd voorop bij ons. In samenspraak met onze Travel Specialisten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de veiligheidssituatie altijd grondig bekeken. Voor informatie vooraf kunt u terecht op de website Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een reisadvies per bestemming.

Inentingen voor Zuid-Afrika

Wij zijn geen bevoegd arts en verwijzen jou graag door naar de experts. Voor inentingen kun je contact opnemen met onze partner Thuisvaccinatie. Zij komen bij je thuis en voorzien je van alle informatie omtrent de inentingen en eventuele gezondheidsrisico’s van jouw bestemming. Maak minimaal 4 weken voor vertrek jouw afspraak via de site.

Overnachten in Zuid-Afrika

Waar je slaapt in Zuid-Afrika is helemaal afgestemd op de reis die samen is gesteld door jouw Travel Specialist. Wij kiezen altijd voor schone kamers, met goede faciliteiten. Wij zijn ATWT ooit begonnen omdat wij reizen wilden organiseren die wij zelf zouden maken; een fijne accommodatie is dan ook een belangrijk gegeven.

Geld en pinnen in Zuid-Afrika

Je gebruikt in Zuid-Afrika de Zuid-Afrikaanse Rand, afgekort ZAR. Haal geld uit de geldautomaat in Zuid Afrika en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel omwisselen). Een creditcard als betaalmiddel is regelmatig ook mogelijk.

Je kunt eventueel al wat euro’s in Nederland wisselen: Bestel vreemde valuta online bij GWK.

Elektriciteit in Zuid-Afrika

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Helaas passen onze Europese stekkers niet in het lokale stopcontact. De Zuid-Afrikaanse stekker (een driepoot) vind  je ook zelden in een wereldstekker die je hier al zou kunnen kopen. Gelukkig kun je in bijna iedere supermarkt (en in veel hotels) in Zuid-Afrika de driepoot aanschaffen.

Bij Bol.com heb je een uitgebreid assortiment van verschillende wereldstekkers.

Taal

Zuid-Afrika kent 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zoeloe.

Internet en telefoneren

In grote delen van Zuid-Afrika is een uitgebreid mobiel netwerk. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Roaming is niet goedkoop. Indien je een simlockvrij toestel hebt, is het veel voordeliger om lokaal een prepaid simkaart aan te schaffen. Bij telefoonwinkels of supermarkten heb je voor weinig geld een eigen Zuid-Afrikaans telefoonnummer. Neem wel je paspoort en hotelreservering mee, want mobiele nummers worden geregistreerd.

Je vindt internetcafés in winkelcentra in de grote steden en bij toeristische attracties. Bijna alle hotels, lodges en fastfoodzaken hebben WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

De keuken

De welbekende stevige braai kan niet gemist worden tijdens een gezellig etentje in Zuid-Afrika. Iedereen, die zich dat ook maar enigszins kan veroorloven, steekt op zondagmiddag de barbecue aan. Ook bij vakantiehuisjes, in natuurgebieden of bij kampeerplaatsen is altijd gelegenheid om vlees te roosteren. De authentieke boerewors is daarbij onvermijdelijk. Als tussendoortje krijg je tijdens je Zuid-Afrika rondreis of je Zuid-Afrika familiereis wellicht die andere beroemde Afrikaner delicatesse voorgeschoteld: biltong (gedroogd vlees).

De klassieke Zuid-Afrikaanse keuken kent invloeden uit Europa, Afrika en Azië. In de grote steden zijn kwalitatief goede restaurants uit alle mogelijke windstreken te vinden. Wie daar allemaal geen behoefte aan heeft, kan terecht bij de bekende fastfoodketens en Take Aways die ook in Zuid-Afrika ruim vertegenwoordigd zijn.

Feestdagen

In Zuid-Afrika zijn er diverse feestdagen zoals d Dag van de Mensenrechten (21 maart), Dag van de Grondwet (27 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Jeugd 916 juni), Nationale Vrouwendag (9 augustus), Erfgoeddag (24 september), Dag van de Verzoening (16 december) en Goodwill Day (26 december). Als een van de feestdagen in Zuid-Afrika op een zondag valt, is de maandag erna een vrije dag. Daarnaast viert men in Zuid-Afrika nieuwjaar en de bekende christelijke feestdagen (Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerstmis).

klimaat en BESTE REISTIJD VOOR Zuid-Afrika

Het is belangrijk om te weten wanneer voor jou de beste reisperiode is om naar een bepaald land toe te gaan.’ Je ziet niet graag jouw vakantie letterlijk in het water vallen of dat het te heet is om een stap vooruit te zetten tijdens je reis.

Voor het geven van een  goed advies betreft de beste reisperiode, proberen we rekening te houden met zaken als temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Om een overweging te maken wanneer voor jou de beste reisperiode is, kan het tarief van vliegtickets en lokale kosten ook een rol spelen. In het laagseizoen kunnen de kosten aanzienlijk lager liggen ten opzichte van het hogere seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, waarbij jij de voor- en nadelen persoonlijk mag afwegen tegenover jouw vakantieplannen. 

Zuid-Afrika is de ideale bestemming die het hele jaar door te bezoeken is! Het is natuurlijk wel belangrijk om je te bedenken dat de seizoenen gespiegeld zijn aan die van Nederland en België. Zo kun je tijdens onze winter het heerlijke zomerse weer in Zuid-Afrika opzoeken.

Onze andere bestemmingen per maand vind je terug onder de beste reistijden gedurende het jaar

Alle landen op de wereld hebben diverse soorten seizoenen, zoals wij in Nederland de 4 seizoenen hebben. Vooral rondom de evenaar, het tropische gebied, heb je vaak te maken met heftige regenseizoenen maar ook zeer warme droge periodes. 

Het land heeft diverse klimaatzones. Het noorden, westen en grote stukken van het centrale deel van Zuid-Afrika hebben te maken met relatief warme klimaatzones zoals een warm woestijnklimaat (noordwesten), warm steppeklimaat (noorden), koud woestijnklimaat (westen en delen van midden van het land) en een koud steppeklimaat (zuidelijke binnenland).In het oosten en langs de kust vind je voornamelijk land- en zeeklimaten.

Tegenovergestelde seizoenen

Zuid-Afrika ligt precies op het zuidelijk halfrond en daarom zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Dus als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Als het herfst in Nederlands is, is het lente in Zuid-Afrika en omgekeerd. In onze koude wintermaanden is het in Zuid-Afrika zomer.

Winter

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en, met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap), de droogste maanden.

Zomer

Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. Het Krugerpark is in deze periode erg warm (ruim dertig graden overdag) in combinatie met een redelijke kans op regen. Het malariaseizoen loopt van oktober tot en met mei en beslaat de oostelijke strook vanaf het drielandenpunt Botswana-Zimbabwe-Zuid-Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban..

Orkanen

Je hoeft niet bang te zijn voor orkanen in Zuid-Afrika, want die zijn er gewoonweg niet. De orkaanactiviteit in de regio bereikt eigenlijk nooit Zuid-Afrika . Tornado’s behoren wel tot de mogelijkheden.

Vliegtickets naar Zuid-Afrika

Wij hebben meer informatie over het vliegen gebundeld op deze pagina over vliegtickets. Hier vind je algemene informatie en info per bestemming terug.

Paklijst voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat is het handig om een paklijst te hebben. Wij hebben voor jou het grootste voorwerk gedaan voor Zuid-Afrika en daar kan je uiteraard jouw eigen aanvulling aan toevoegen. Klik hier voor de paklijst voor Zuid-Afrika

Kleding – wat neem ik mee naar Zuid-Afrika

Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen. Wij raden je aan om met name in de periode mei tot en met september een stel warme en winddichte kleren mee te nemen op je Zuid-Afrika rondreis, want het kan ‘s avonds behoorlijk afkoelen. Denk in deze periode ook aan handschoenen een sjaal of muts. Buiten die periode is een lichte sweater, fleece jas of blouse met lange mouwen voldoende voor de avonden. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig bij het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit. Neem eens een kijkje bij Decathlon voor goede reisbenodigdheden.

Reisbenodigdheden

Goed voorbereid op reis betekent ook het aanschaffen van een aantal essentials. Van een goede koffer of backpack tot misschien wel een hangmat. Maar denk ook aan muggenspray of juist die handige dingen voor je kinderen. Wij vinden onze essentials bij de volgende winkels: Reisartikelen en Tropenreisartikel – klik op de links voor de aanschaf van (bijna) al jouw reisbenodigdheden.

Reisgids voor Zuid-Afrika

Wij helpen je graag met een zo goed mogelijke voorbereiding van je reis, maar er zijn specialisten die alles al voor je hebben uitgeschreven. Wat wij bedoelen? Een goede reisgids. Die zorgt ervoor dat jij je optimaal kan voorbereiden op jouw reis en de voorpret voor je reis al ver van tevoren kan beginnen. Een goede reisgids koop je bijvoorbeeld bij: Reisboekwinkel de Zwerver