Reisprogramma

Dag 1. Aankomst Padang, naar Siberut met de ferry.

Na aankomst in Indonesië, op de luchthaven van Padang, word je naar de haven gereden. De ferry vertrekt daar om 7 uur in de avond vanaf de haven van Padang en arriveert de volgende ochtend in Siberut. Je slaap vanavond aan boord in een eenvoudige, maar privé cabine.

Overnachting:

Overnachting op de Ferry, in een privé cabine

(gedeelde badkamer)

Dag 2. Je 1e onmoeting met Native Indonesia

Vanuit de haven van Maura Siberut word je naar het dorpje Muntei gereden. Vanaf hier vertrek je met een longboat diep de jungle in. Je vaart ca 4 uur door het tropische bos en wandelt daarna nog eens ca 4 uur door de jungle naar de clan waar je vannacht verblijft.

Wandelen door het oerwoud van Siberut kan uitdagend zijn door modder en doordat je moet balanceren over bruggen. Ook is het een heuvelachtig gebied dat je passeert, dus een goede conditie is nodig!

De komende dagen verken je het grondgebied van de Mentawai stammen. De culturele wortels van deze inheemse bevolking reikt tot in het Neolithicium, de late Steentijd. Waarschijnlijk werd Siberut meer dan 2000 jaar geleden bevolkt. Sindsdien hebben de stammen wel contact gehad met het vasteland, maar de invloed van buitenaf heeft zich beperkt. De Mentawai zijn trots op hun levenswijze en houden hun tradities in stand. Zo wordt de puberteit van jongens en meisjes gekenmerkt door het puntig maken van de snijtanden en als het lichaam volgroeid is enkele jaren later, worden tatoeages aangebracht.

Naast de tattoeages en kleurrijke kralenkettingen dragen de Mentawai weinig om hun lichaam. Hun kleding is van een primitieve standaarden, voor mannen niet meer dan een lendendoek en de vrouwen dragen enkel een rok gemaakt van bladeren.

Overnachting:

Overnachting in lokaal dorp

Primitieve overnachting in het dorp. Je slaapt op matrassen op de vloer in het centrale en openbare ruimte van de uma (traditionele clan huis), een klamboe is aanwezig. Je badkamer is de rivier in de buurt en je ‘toilet’ is het bos rondom de uma. De meeste dorpen hebben geen elektriciteit. Maaltijden zijn inbegrepen en worden geserveerd in het dorp.

Opmerking:

Een typisch dorp bestaat doorgaans uit één uma en enkele kleine eengezinswoningen of hutten in de buurt, er zijn slechts een beperkt aantal mensen die verblijven in één dorp. Het volgende dorp ligt vaak op grote loopafstand.

dag 3, 4 en 5: Activiteiten met de Mentawai clan

Drie unieke dagen tijdens deze bijzondere rondreis:

De komende dagen volg je de clanleden in hun dagelijkse activiteiten waaronder

  • koken,
  • vissen op traditionele wijze,
  • het maken van traditionele kleding,
  • gif brouwen met de plaatselijke sjamaan,
  • het voeren van varkens en kippen en
  • groente verzamelen voor het avondeten.

Zie jij jezelf deze bijzondere dingen al doen??

Extra informatie:

Je hebt hier ook de kans om de beruchte sago wormen te eten!

Overnachting:

Overnachting in het lokaal dorp van de Mentawai Clan

Aantal Overnachtingen: 3

Dag 6. Terug naar Muntei.

Je neemt vandaag afscheid van de clanleden en wandelt/vaart terug naar Muntei.

Je volgt dezelfde route als op de heenweg en arriveert pas in de namiddag in het dorp waar je overnacht.

Overnachting:

Overnachting in lokaal dorp

Dag 7. Naar Padang met longboat en ferry.

Je gaat vandaag terug naar de haven waar je de fastboot neemt naar Padang die rond 13:00 uur vertrekt.

De overtocht naar Padang neemt ca. 3 uur in beslag. Je wordt opgehaald in de haven en naar je hotel in de stad gereden.

Overnachting:

Overnachting in Mercure, superior

Comfortabel hotel in het centrum van Padang.

Dag 8. Transfer luchthaven en vlucht naar Makassar via Jakarta.

Je wordt naar de luchthaven gereden in de vroege ochtend. Je vliegt eerst naar Jakarta en stapt dan over op je vlucht naar Makassar. Verwachte aankomsttijd is 15:40 uur.

In Makassar word je van de luchthaven opgehaald en naar je hotel in het centrum van de stad gereden in ca. 30-45 minuten.

Overnachting:

Overnachting in Aston, superior

Comfortabel hotel op loopafstand van de kust. Prettige kamers. Er is een zwembad en restaurant.

Dag 9. Vlucht naar Wangi Wangi, transfer hotel.

In de ochtend word je naar de luchthaven van Makassar gereden en vlieg je naar Wangi Wangi via Kendari. Na aankomst op de luchthaven van Wangi Wangi word je opgehaald en naar je verblijf gereden in ca. 30 minuten.

Extra informatie:

Wangi Wangi is het eerste en grootste eiland van Wakatobi, een nationaal maritiempark in Zuidoost Sulawesi, gelegen in de koraaldriehoek.

Wakatobi is een acroniem voor de eilanden Wangi Wangi, Kaledupa, Timia en Binongko. Het is het op 2 na grootste zeepark van Indonesie en door Jacques Cousteau het onderwater nirwana genoemd.

Overnachting:

Overnachting in Wasabi Nua, standard

Prachtig gelegen aan de kust. Het restaurant ligt op een rots direct op het strand en de kamers liggen op het vasteland. De kamers en het restaurant zijn verbonden door een houten brug. Er zijn slechts drie kamers met airco, maar geen warm stromend water.

Dag 10. Fastboot naar Kaledupa, lokale boot naar Bajo dorp.

De boot naar Kaledupa vertrekt in de vroege ochtend en duurt ca. een uur. Onderweg heb je ook een kans om dolfijnen te zien.

Aangekomen in Kaledupa stap je over op een lokale boot en vaar je in ca 20-30 minuten naar een dorpje dat midden op de zee is gebouwd op palen.

Dit vriendelijke Bajo dorp is evens ook het dorp waar je de komende dagen overnacht. Je vindt hier de nomadische Bajo mensen, die tegenwoordig een semi nomadisch leven leiden waarbij ze een vast dorp hebben gebouwd op koraal afval in het water, maar nog regelmatig voor maanden lang het water opgaan om te vissen. Smalle loopplanken verbinden de verschillende huizen met elkaar. Op sommige stukken zijn de planken kapot, pas op waar je loopt!

Overnachting:

Overnachting in lokaal huis

Vandaag heb je een eigen huisje ter beschikking in het dorp. Het is een net, houten huisje op palen gebouwd met een terras, woonkamer, slaapkamer en badkamer.

Het bed is een matras op de grond met een klamboe eroverheen. De badkamer is zeer eenvoudig in mandi stijl en een bajo-stijl toilet (gat in het hout boven het water!). Je gids overnacht in het huis tegenover je en bereidt de maaltijden die op je terras worden geserveerd.

Dag 11. Activiteiten Bajo dorp.

Deze ochtend doe je mee met de dagelijkse activiteiten van de Bajo in en op het water. De vrouwen laten graag hun zelfgemaakte duikbrilletjes zien waarmee ze tot enkele meters diep het water in kunnen, je kan bijvoorbeeld samen met hen op zoek gaan naar zeekomkommers.

Met de mannen vaar je verder de zee op om te vissen voor lunch en avondeten. Met hun eigengemaakte speren kunnen ze op grote diepte minutenlang onder water blijven om vis te vangen. Wandel door het dorp en geniet van heerlijke maaltijden op je terras.

Overnachting:

Overnachting in Hoga Dive Resort, deluxe cottage

Comfortabele bungalows met ac en eigen badkamer met warm water. De huisjes liggen niet direct aan het strand, maar iets naar achter. Tijdens je verblijf is het ontbijt inclusief, lunch en diner worden geserveerd bij het naastgelegen Hoga Island Resort, je loopt er in een aantal minuten naar toe.

Dag 12. Terug naar Wangi Wangi, bezoek traditioneel dorp; wandelen en kanotocht.

Je steekt met een lokale boot over naar Kaledupa. In dezelfde haven als je arriveert vertrekt de fastboot naar Wangi Wangi rond 6 uur in de ochtend. Ca. een uur later arriveer je in Wangi Wangi, je wordt opgehaald door een auto met chauffeur en rijdt naar je verblijf.

In de late ochtend word je door een chauffeur en gids opgehaald en rijd je naar een traditioneel dorpje, een cultureel erfgoed in het zuiden van het eiland. De inwoners van dit dorp hebben al decennia lang hun traditionele waarden en rituelen bewaard. De overblijfselen van historische architectuur zijn tot vandaag te vinden. Het dorp ligt op een kleine heuvel waar je kan genieten van mooie uitzichten over de zee, de kustlijn en nabijgelegen eilandjes. De meeste bewoners wonen in houten huizen in eenvoudige omstandigheden. Volgens de bewoners bestaan deze huizen sinds de oprichting van het Koninkrijk van Liya en zijn sindsdien niet veranderd.

Wanneer je arriveert in het dorpje krijg je een sarong om aan te doen uit respect voor het koninkrijk. Je bezoekt de restanten van het fort en maakt een mooie wandeling door het dorp en het bos richting de zee. Hierna stap je aan boord van een kano en vaar je door de lagune.

Tegen zonsondergang heb je vanuit je kano mooi uitzicht op de vliegende honden die dan ontwaken en uit hun bomen vliegen.

Je rijdt na de tocht naar je hotel, maar stopt onderweg bij een lokaal huis/restaurant voor diner. De familie hier maakt de lekkerste parende van Wakatobi. Parende is een typisch gerecht van Wakatobi, een vissoep, gemaakt van verse koraalvis met ui, citroengras en kurkuma.

Extra informatie:

Het koninkrijk van Liya werd omringd door drie lagen forten. De eerste laag had vier “Lawa” (poorten) de tweede negen en de derde twee poorten. De poorten van de eerste twee lagen werden beveiligd door bewakers, die gediend werden als verdediging tegen zee piraten uit de Banda Zee. De overige twee poorten in de derde laag heette Lawa Lingu en dienden als geheime evacuatiepaden voor de koning en zijn regering in noodtoestand.

Overnachting:

Overnachting in Wasabi Nua.

Dag 13. Vlucht naar Makassar via Kendari, Maros trip

Vandaag rijd je naar de luchthaven, je vliegt weer via Kendari terug naar Makassar. Je arriveert rond 08:40 uur in Makassar en wordt door een gids en chauffeur opgehaald. Je rijdt in ca. 30-45 minuten naar het startpunt van de Maros trip.

Je wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoek je een lokale familie waar je een lunch krijgt voorgeschoteld.

Aansluitend rijd je terug naar de luchthaven waar je overnacht.

Extra informatie:

Overnachting in Ibis airport budget, standaard

Eenvoudige, vrij kleine kamers op de luchthaven van Makassar.

Dag 14. Vlucht naar Dekai via Jayapura, naar Papera

Je vliegt vandaag van Makassar via Jayapura naar Dekai. Je vlucht vertrekt om 01:40 uur vannacht en je arriveert in Dekai rond 09:00 uur. Deze laatste vlucht brengt je naar de zuidelijke laaglanden van Papua door het oversteken van de centrale bergketens (2300 m – 3800 m).

Bij aankomst in Dekai word je opgehaald en rijd je met de auto naar Logpon, een rit van ca. 40 minuten. Hier begint de avontuurlijke reis naar het grondgebied van de Korowai en Asmat. Je reist op en neer de rivier af in een gemotoriseerde kano.

Vandaag vaar je Einlanden rivier op naar het plaatsje Papera, een overtocht van ca. 2-3 uur.

Extra informatie:

De zuidelijke laaglanden van Papoea bestaan uit een uitgestrekt tropisch regenwoud nabij de kust, het is een vlak landschap dat vrijwel op zeeniveau ligt. Dekai is de enige droge plaats in het zuiden waar het mogelijk is om een langere landingsbaan te bouwen voor grotere vliegtuigen. De rest van het zuiden is moerassig en nat. Dekai is de hoofdstad van de vrij nieuwe regio Yahukimo en is een belangrijke groeiende stad voor de toekomst. Het is de thuisbasis van ca. 2500 mensen die uit de omgeving stammen (Momuna, Korupun, Yali, Kei-kei en Korowai) en enkele andere Indonesiers van andere eilanden die werken bij overheidskantoren als leraren, verpleegkundigen of handelaars.

Overnachting:

Je overnacht heel eenvoudig bij mensen thuis of zet een tent op in het dorp. De overnachting is in Papera

Dag 15. Naar Mabul.

In de ochtend vaar je weer verder de rivier op, naar het dorpje Mabul waar je in ca. 5 tot 8 uur arriveert (tijd sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en stromingen).

Hier ontmoet je de lokale crew die met je meereist naar de Korowai stammen. De gids zal hier ook meer informatie inwinnnen over welk boomhut/familie het beste is om te bezoeken deze tijd van het jaar.

Overnachting:

Overnachting in Mabul

Dag 16. Eerste dag trekking naar Korowai boomhutten

Je loopt vandaag samen met gids en porters in ca. 4-5 uur naar de Korowai boomhutten.

Korowai is één van de afgelegen stammen die is gevestigd in de zuidelijke laaglanden van Papoea. Het aantal personen wordt geschat op 8500-9000 mensen. De Korowai bouwen hun huizen hoog boven de grond (5 – 12 meter) om een gemakkelijke aanval van de vijand te voorkomen en tegen de muggen.

De traditionele kleding van de Korowai is schaars. Mannen lopen al dan niet naakt of met een peniskoker, vrouwen dragen niet meer dan een gras rokje met een ontbloot bovenlijf.

Je bezoek aan de Korowai is zorgvuldig gepland, zodat je in een korte tijd kan meemaken hoe zij leven in een exotische omgeving. Het is wel mogelijk dat het plan onderweg wijzigt en je naar een andere Korowai nederzetting reist indien er een interessant evenement is. De gids krijgt hier meestal meer informatie over in Mabul.

Tegenwoordig zijn er tientallen Korowai dorpen vlak bij de rivieroever, zodat ze gemakkelijker bereikbaar zijn voor buitenstaanders zoals Christelijke missionarissen en de lokale overheid. De Korowai worden door hen onderwezen en medische benodigdheden gegeven. In deze dorpen zie je ook een aantal Korowai families wonen in een eenvoudig eensgezinswoning dat recentelijk door de lokale overheid is gebouwd. De meeste Korowai zijn nog steeds jagers en verzamelaars en verblijven dan ook liever in de buurt van hun voedselbron. Sommigen hebben dan ook een traditioneel huis diep in het bos en een nieuw huis bij de rivieroever.

Extra informatie:

Het grondgebied van de Korowai ligt altijd diep in het bos. Voordat de christelijke missionarissen in contact met de Korowai kwamen in de late jaren 80, hadden ze nog nooit in een dorp geleefd. Hun huizen werden gebouwd als 2-3 individuele huizen samen op een plek in de buurt van sago bomen en hun jachtgebied. Na 3-4 jaar verhuisden ze weer en werd het huis opgebouwd in een andere plaats. De Korowai zijn jagers en verzamelaars, ze zullen altijd een goede relatie onderhouden met de natuur, God, en hun eigen volk.

Het doden en eten van iemand (kannibalisme) is een straf tegen de slechte geesten, oftewel Suwanggi. Deze praktijken gebeuren alleen onder hun eigen volk en ze weigeren hierin het contact met buitenstaanders.

Overnachting:

Vandaag bezoek je een boomhut en overnacht in een tent of in de boomhut, mits je bent uitgenodigd door de familie.

Overnachting in Korowai

Dag 17. Tweede dag trekking naar Korowai boomhutten

Vandaag loop je ongeveer 3-4 uur naar een andere boomhut om zo meer de Korowai manier van leven te ervaren. De wandeling op het grondgebied van de Korowai betekent wandelen over een vlak landschap en door het regenwoud.

Het is goed mogelijk dat je door moeras loopt of rivieren moet oversteken over een boomstam. De crew is er om je te helpen waar nodig. Je loopt ook door drogere gebieden, maar het is verstandiger om rubberen laarzen aan te trekken dan wandelschoenen.

Extra informatie:

Papua’s Southern Lowlands regenwoud wordt beschouwd als een woud met de rijkste concentratie van flora in de wereld, maar moerassen en natte omstandigheden maken de verbindingen tussen de plaatsen uitdagend en avontuurlijk.

Overnachting:

Overnachting in Korowai

Dag 18. Terug naar Papera.

Je keert vandaag terug naar het dorpje Papera waar je begon met de tocht het Korowai gebied in. Je loopt eerst terug naar Mabul en reist hierna verder naar Papera met de boot.

Overnachting:

Overnachting in Papera

Dag 19. Naar Dekai

Je vaart verder de rivieren af, terug naar het plaatsje Dekai waar je in de middag arriveert.

Overnachting:

Overnachting in Dekai

Dag 20. Vlucht naar Jayapura, transfer hotel.

In de middag vlieg je terug naar Jayapura. Verwachte aankomsttijd is 15:35 uur. Je wordt in een korte rit naar je hotel gereden waar de rest van de dag ter vrije besteding is.

Overnachting:

Overnachting in Swiss-Belhotel, deluxe room

Stadshotel met fraai uitzicht op de baai van Jotefa. Er zijn verschillende faciliteiten aanwezig zoals zwembad, fitnesscentrum, restaurants en een massagekamer. Ruime, comfortabele kamers.

Dag 21. Transfer vliegveld

Vandaag word je naar de luchthaven gebracht, de tijd is afhankelijk van je vlucht.

We hopen dat je genoten hebt van deze bijzondere reis en we zien je graag nog een keer terug. Indonesië heeft nog zoveel moois dat ik je graag wil laten zien!

(exclusief internationale vluchten) 21 dagen
vanaf2295,00
Reisvoorstel aanvragen

Deze reis is natuurlijk ook geheel naar jouw wensen aan te passen.
Genoemde prijzen zijn per persoon en gebaseerd op het laagseizoen.